Ο απόλυτος γαστρονομικός και οινικός χάρτης της Κεντρικής Μακεδονίας!
Γεννήθηκαν μέσα από ιστορίες και παραδόσεις και μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά. Η γαστρονομία και ο οίνος της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας προορισμός ζωντανός, μοναδικός και πολυμορφικός, γεμάτος γευστικές εκπλήξεις, που διατηρεί τις αισθήσεις σε διαρκή πρόκληση.
Από την Έδεσσα ως τα όρια του Αγίου Όρους και από την Κατερίνη ως τα Δαρνακοχώρια των Σερρών, δεν υπάρχει αντίστοιχο μέρος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τέτοια ποικιλομορφία στο τραπέζι, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας. Μια από τις πλουσιότερες γαστρονομικές και οινικές παραδόσεις στην Ελλάδα -ίσως και στην Ευρώπη- συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ γεύσεων και αρωμάτων.
Ξεχωριστή, με δυνατή προσωπικότητα, δωρική, αλλά και πολύπλοκη, με βαθιά ιστορία και ουσία και σίγουρα πολυμορφική. Η γαστρονομική ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία και από τα προσφυγικά κύματα της Μικράς Ασίας μέχρι σήμερα, από τους ανθρώπους της, τις αντιλήψεις τους, τις δημιουργικές τους ανησυχίες και τις παραδόσεις τους, μέσα από ποικίλα συστατικά και τεχνικές. Κι όλα αυτά με φόντο την εύφορη μακεδονική γη με τις φυσικές ομορφιές της, όπως ο παραγωγικός κάμπος της -από τον Όλυμπο, τον Θερμαϊκό και τη χερσόνησο της Χαλκιδικής μέχρι τον Στρυμονικό-, τα ποτάμια και η θάλασσά της. Με πλούσια αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία, κάθε είδους ψάρια, θαλασσινά, καρποί, λαχανικά, τυριά, κρέατα, πουλερικά, μπαχαρικά και βότανα, που ευδοκιμούν μόνο σε αυτά εδώ τα μέρη, δένονται αρμονικά σε συνθέσεις γλυκιές ή αλμυρές και συνοδεύονται από κορυφαίους οίνους, σε μια σειρά από τοπικά γαστρονομικά διαμάντια, προσφέροντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Το παρελθόν -ένα γευστικό κράμα πολιτισμών και πειραματισμών- συναντάει το δημιουργικό παρόν και μαζί μεταμορφώνουν βιώματα αιώνων σε γαστρονομικές εμπειρίες.
Μικρές στάσεις σε όσα συνέθεσαν τη γαστρονομική αυτή διαδρομή και εξακολουθούν να αποτελούν τους πυλώνες της ιστορίας και της κοινωνικής ζωής του τόπου αυτού, καθώς και τη βάση μιας μακράς και σημαντικής παράδοσης!
HIGHLIGHTS
Κουλούρι: To snack-icon! Η καλημέρα στη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο- έχει το άρωμα του ψημένου σουσαμιού και την υφή της τραγανής ζύμης. Παραδοσιακό αρτοσκεύασμα, με βυζαντινές καταβολές, που ξεκίνησε να παρασκευάζεται από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας.
Μπουγάτσα: Κληρονομιά των μικρασιατών προσφύγων, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Β. Ελλάδα, της οποίας η συνταγή διαφέρει από τις υπόλοιπες. Κυρίως, περιέχει γέμιση κρέμας -σερβίρεται με άχνη και κανέλα- ή τυριού, αλλά και σπανάκι ή κιμά. Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και Σερρών θεωρούνται οι κορυφαίες. Και είναι!
Καφές φραπέ: Ο κρύος στιγμιαίος καφές, που γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη κι έγινε παγκόσμια συνήθεια. To 1957, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Δημήτρης Βακόνδιος, υπάλληλος της Nestlé, απουσία ζεστού νερού για να φτιάξει τον στιγμιαίο καφέ του, αυτοσχεδίασε. Χρησιμοποιώντας κρύο νερό κι έναν αναδευτήρα έφτιαξε έναν κρύο καφέ με πλούσιο αφρό, που ονομάστηκε φραπέ, από το γαλλικό «frappé», ήτοι ανακατεμένος.
THE COMBO
Αγιορείτικη Μελιτζανοσαλάτα: Παραδοσιακή συνταγή από το Άγιον Όρος. Ξεχωρίζει για την απλότητα και τη βαθιά της γεύση, καθώς η μελιτζάνα ψήνεται ολόκληρη μέχρι να μαλακώσει και να γίνει καπνιστή.
Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με Πατάτες και Δαμάσκηνα: Μία συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου, που έγινε γνωστός για τις μαγειρικές του ικανότητες και διέδωσε τη μαγειρική του Αγίου Όρους, παγκοσμίως. Η συνταγή είναι παραδοσιακή της Χαλκιδικής με σταφίδες. Ο ίδιος αντικατέστησε τις σταφίδες με δαμάσκηνα και πρόσθεσε το κλασικό κρεμμυδόζουμο, αναβαθμίζοντας τη συνταγή!
Αγριογούρουνο με κυδώνι: Το «βαρύ πυροβολικό» της Πιερίας -γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα χοιρινού. Εδώ, η σύνδεση της τοπικής κουζίνας με τα προϊόντα της περιοχής αποτυπώνεται σ’ ένα πεντανόστιμο πιάτο με τρυφερό κρέας και τη γλύκα του κυδωνιού.
Αρνάκι καπαμάς: Παραδοσιακό, γιορτινό πιάτο που προέρχεται κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η ονομασία αναφέρεται στην τεχνική μαγειρέματος, καθώς το κρέας σιγοβράζει με καρυκεύματα και σάλτσα ντομάτας, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, ώστε να διατηρείται η υγρασία και να απορροφά όλα τα αρώματα. [..........................................]
^Σόνια Ταλαντινού, Author at Superdad
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ... ΓΚΟΥΡΜΕΔΙΕΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου