Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2022

«Όχι λοιπόν! Αντισταθείτε, μην ευθυγραμμίζεστε, μη σταματήσετε να σκέφτεστε με το δικό σας μυαλό, να διεκδικείτε την ανεξαρτησία της σκέψης σας, να δίνετε προτεραιότητα στο μυαλό σε σχέση με το συναίσθημα. »

 

O πόλεμος και οι λογοκριτές

Αντώνης Λιάκος


Ενώ ο πόλεμος Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται ακάθεκτος, ένας παράλληλος πόλεμος ξεδιπλώνεται στην ελληνική δημόσια και διαδικτυακή σφαίρα. Εντεταλμένοι και αυτοανακηρυγμένοι λογοκριτές και ιεροεξεταστές περιοδεύουν το διαδίκτυο, τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, στιγματίζοντας πρόσωπα και συλλογικότητες, κατηγορώντας τους ότι δεν παίρνουν τη «σωστή» θέση, ότι δεν είναι αρκούντως καταδικαστικοί της ρωσικής εισβολής, ότι συμψηφίζουν τις ευθύνες της Ρωσίας με εκείνες του ΝΑΤΟ.

Στιγματίζονται όσοι διαμαρτύρονται για τις απαγορεύσεις του ρωσικού πολιτισμού, όσοι διαμαρτύρονται για την αποστολή όπλων, όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό για τις ιστορικές αιτίες και τις συνέπειες του πολέμου αυτού. Η κατηγορία είναι μία: κρυφο-φιλο-ρώσοι και συνοδοιπόροι των ακροδεξιών του δίδυμου Τραμπ - Πούτιν. Ξανάρχεται η θεωρία των «δύο άκρων», επιχειρείται το σιδέρωμα της σκέψης και η ευθυγράμμιση με τα δυτικά επιτελεία πολέμου. Ακόμη κι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν στη ρώσικη πρεσβεία θεωρούνται στα μύχιά τους νοσταλγοί του παρελθόντος, φιλορώσοι, αντιδυτικοί, εχθροί της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του διαφωτισμού.

Οι ιεροεξεταστές ετοιμάζουν καταλόγους προγραφών σε τοξικά περιοδικά και διαδικτυακούς τόπους, διακαείς να επαναφέρουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο και το σαφάρι κεφαλών που είχε διακοπεί το 2015. Τώρα θα προσκυνήσετε, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς απορίες και επιφυλάξεις, χωρίς τους φόβους και τις αντιρρήσεις σας για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, χωρίς να λογαριάζετε ότι ο κόσμος βυθίζεται στο χάος. Η λογοκρισία με την αδελφή της την προπαγάνδα ανέλαβαν να βομβαρδίσουν τα μυαλά των ανθρώπων πριν καν εμφανιστούν βομβαρδιστικά στον ορίζοντα.

Η επιχείρηση λογοκρισία είναι συντεταγμένη του πολέμου. Η αναστάτωση και η χειροτέρευση της ζωής που θα προκαλέσει ο πόλεμος και η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και του κόσμου, έχει ανάγκη από σιδερωμένη σκέψη, από μυαλά εν αναστολή, από συναισθηματική πρόσδεση στους πολέμαρχους. Πρόκειται για μια μεγάλη ιδεολογική εκκαθάριση απέναντι σε ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν, στις αξίες που καλλιέργησε η Ευρώπη μετά τον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο, τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά κινήματα του Βιετνάμ, τις μεταπολεμικές φιλειρηνικές παραδόσεις που έφτασαν ως κινήματα αλληλεγγύης ώς τις μέρες μας. Πρόκειται για ιστορική λοβοτομή. Δεν υπάρχει ιστορία, δεν υπάρχουν αιτίες, ευθυγραμμιστείτε με τη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Ευθυγραμμιστείτε, εξομαλυνθείτε, κανονικοποιηθείτε. Και βέβαια μια παρόμοια επιχείρηση ταιριάζει γάντι με τα σχέδια της Ν.Δ. για εκλογές όπου θα προβάλει το ιδεολόγημα του «προκεχωρημένου φυλάκιου της Δύσης» σε έναν κόσμο αβέβαιο και επικίνδυνο. Αυτό θα είναι το σύνθημά τους. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Όχι λοιπόν! Αντισταθείτε, μην ευθυγραμμίζεστε, μη σταματήσετε να σκέφτεστε με το δικό σας μυαλό, να διεκδικείτε την ανεξαρτησία της σκέψης σας, να δίνετε προτεραιότητα στο μυαλό σε σχέση με το συναίσθημα. 

Απέναντι στους πάπες του αλάθητου, διεκδικήστε ακόμη και το δικαίωμα να κάνετε λάθος και να το διορθώσετε. 

Η πληροφόρηση και το να παίρνω θέση θέλει αγώνα. Μπαίνουμε σε άγριες θάλασσες χωρίς πολικό αστέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Υπαίθρια συναυλία των Andrea Motis & της Camerata Papageno στη Χιλή - Φεβρουάριος 2024

Απολαύστε τη θαυμάσια συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024, στο Panguipulli της  Χιλής. Panguipulli  Ο Andrea Motis έπαιξε...