Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2022

Η αδικία του Όχλου στο όνομα της Δικαιοσύνης

 

ΔΔ

Ένα Κολοσσαίο στην Πάτρα: O όχλος ζητά "θάνατο" και τραβάει βίντεο

Κωνσταντίνος Δέδες

Μόλις έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, μητέρας των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι της οικογένειας. Τα αντανακλαστικά τους βρίσκονταν σε εγρήγορση, περίμεναν πώς και πώς αυτή την εξέλιξη. Ένταση, αποδοκιμασίες και σκηνικά που μας γύρισαν πίσω στο παρελθόν και μας υπενθύμισαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο ότι το αποτύπωμά του είναι ακόμα φρέσκο μέσα μας.

Είναι τρομακτικό.

Κυκλοφορούν διάφορα βίντεο, σε ένα από αυτά ακούμε ότι «όλοι φταίνε, όλοι μπλεγμένοι είναι. Και ο άντρας της» όσο μια γυναίκα με έναν μαρκαδόρο στο χέρι γράφει «θάνατος στους παιδοκτόνους» στα παντζούρια του σπιτιού. Καφενειακού τύπου συζητήσεις, στο πόδι, γεμάτες ίντριγκες και μια αρχέγονη δίψα για εκδίκηση. «Μπράβο» φωνάζει κάποιος δίνοντας τα εύσημα και ο συγκεντρωμένος κόσμος χειροκροτά. Ακολουθούν μερικά ακόμα «μπράβο». Πολλοί τραβούν βίντεο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως αρχειακό υλικό για να μας θυμίζουν αυτή τη μέρα. Ύστερα ένας κύριος φωνάζει «Ζώα!». Ποιος είναι τελικά το ζώο, σε ποιον απευθύνεται ο εν λόγω κύριος, ο αρχηγός της αγέλης; Μήπως πρόκειται για μια ξαφνική κρίση αυτογνωσίας; Μπα, δύσκολο. Ένα μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι πολλά τα ζώα ανάμεσά μας.


  •  

Είναι τρομακτικό.

Βλέπεις τις φωτογραφίες από το συγκεντρωμένο πλήθος και μια έντονη μυρωδιά ναφθαλίνης φτάνει στα ρουθούνια σου. Πόσοι από αυτούς ξύπνησαν χθες, πόσοι αποφάσισαν να βγουν από το σπίτι τους για να μπαστακωθούν έξω από ένα άλλο; Κάποιοι μάλιστα γελούν, μοιάζουν μεθυσμένοι από την ανακούφιση και ικανοποίηση. Είχαν αρρωστήσει οι άνθρωποι από την αγωνία τόσο καιρό, είχαν χάσει τον ύπνο τους. Κατεβαίνεις λίγο ακόμα και επεξεργάζεσαι μερικές ακόμα φωτογραφίες. Βλέπεις νέους, μεσήλικες, ηλικιωμένους και, κάπου ανάμεσα στους νεκραναστημένους, μια μάνα να κρατά το παιδί της στην αγκαλιά της. Μα τι ωραίο θέαμα, ε, αγαπητή μητέρα; Tι πιο λογικό να μπολιάζεις την ψυχή ενός παιδιού με τις δολοφονικές διαθέσεις των διπλανών σου.


Είναι τρομακτικό.

Μιλάμε για ετερόκλητα άτομα που παρουσιάζουν πρόσκαιρα ομοιογενή συμπεριφορά με αφορμή ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Λούμπεν στοιχεία με άποψη, που σε λίγο καιρό από τώρα, φορώντας τα καλά τους, θα μοιράζονται το άγιος φως με τον συνάνθρωπό τους. Συμπεριφέρονται παρορμητικά, πνίγονται από το κύμα της υστερίας που δημιούργησαν, παρασύρονται από τα κατώτερα ένστικτά τους. Έχουν τα κεφάλια τους στραμμένα προς την πόρτα. Ένας στρατός από new age νοικοκυραίους που αντί για τσουγκράνες, πυρσούς και πέτρες υψώνουν τα κινητά τους. Σύγχρονο λιντσάρισμα μέσα από οθόνες, μην μας πουν και μεσαιωνικούς.

Είναι τρομακτικό.

Μα το πιο τρομακτικό απ’ όλα, ξέρεις ποιο είναι; Πως οι αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν να ζωντανεύουν μέσα από τον θάνατο. Ψάχνουν για συγκινήσεις που θα ενεργοποιήσουν μηχανισμούς που βρίσκονταν χρόνια σε καταστολή. Το πήραμε το μάθημά μας για ακόμη μια φορά: η κοινωνία μας αποτελείται από άτομα που φωνάζουν τις πιο ακατάλληλες στιγμές και που σιωπούν όταν πρέπει να υψώσουν τον τόνο της φωνή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...