Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2022

"ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ": Το συγκλονιστικό δράμα του Άρθουρ Μίλερ 1. Στο θέατρο 2. Στον κινηματογράφο

ΨΗΛΑ ΑΠ' ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ - ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΑ / MILLER ARTHUR 

Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα». 


Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Αμερική, Μπρούκλιν, δεκαετία του ’50. Ένας Ιταλός μετανάστης, ο  Έντι Καρμπόνε  εργάζεται σκληρά στο λιμάνι για να συντηρήσει τη σύζυγό του Μπέατρις και την ανιψιά της Κάθριν, την οποία μεγαλώνουν σαν δικό τους παιδί. Η άφιξη Ιταλών συγγενών της Μπέατρις, που μπήκαν παράνομα στη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και φιλοξενούνται στο σπίτι τους ανατρέπει  την ισορροπία της οικογένειας. Η Κάθριν ερωτεύεται τον Ροντόλφο, τον νεαρό ξάδελφο της Μπέατρις, ξυπνώντας στη ψυχή του Έντι μια καταστροφική ζήλια, που τον ωθεί σε ακραίες συμπεριφορές.

Το έργο του Μίλλερ ανέβηκε για πρώτη φορά στο Coronet στο Broadway, ως μονόπρακτο, το 1955. Ο Αμερικανός συγγραφέας το μεταποίησε σε δίπρακτο για τον Πίτερ Μπρουκ που το ανέβασε στο West End στο Λονδίνο το 1956.

Η υπόθεση στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός στην Αμερική, στο Μπρούκλιν, τη δεκαετία του ´50, το οποίο είχε διηγηθεί ένας δικηγόρος στον Μίλλερ. Πρόκειται για ένα δράμα με πινελιές αστυνομικού ύφους, και δομή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας που πραγματεύεται το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων. Παράλληλα, σχολιάζονται οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής με τη μετανάστευση σε πρώτο πλάνο.


Ο Μίλλερ, σκύβοντας πάνω στην ανθρωπολογία της συμπεριφοράς ερευνά τα ελατήρια των εκφράσεών της. Περιγράφει με δραματικότητα ποιο είναι το κόστος από όλο αυτό στη ζωή του ατόμου, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.


Ταυτόχρονα, κάνει το σχόλιό του πάνω στην ιδεολογία του αμερικάνικου ονείρου σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Ευρώπη. Ειδικά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη διάψευση των οραμάτων για μια δίκαιη κοινωνία με επιλογές για όλους τους λαούς. Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Αμερική φάνταζε σαν τη γη της επαγγελίας και μαγνήτιζε τους απελπισμένους.

************************************** 

 Η "ΚΛΑΣΙΚΗ" ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

https://resizing.flixster.com/HkZP_6cqEyDRbt6TttAoIqGbCgw=/206x305/v2/https://flxt.tmsimg.com/assets/p92039_p_v8_aa.jpg

Eddie Carbone (Raf Vallone) is a dockworker living in Brooklyn with his wife, Beatrice (Maureen Stapleton), and their niece, Catherine (Carol Lawrence). Life in the Carbone household is upended by the arrival of Beatrice's Italian cousins Rodolpho (Jean Sorel) and Marco (Raymond Pellegrin). Though Eddie agrees to shelter the two illegal immigrants, he regrets his decision when Catherine and Rodolpho begin a relationship that stirs up surprising jealousy and ultimately leads to tragedy.

ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ/ A VIEW FROM THE BRIDGE 

 

Βασικό θέμα το πάθος και η προδοσία.  Το γνωστό θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "Ψηλά από τη γέφυρα" ( A View from the Bridge) γράφτηκε το 1955 και έγινε ταινία Γαλλο-Ιταλικής παραγωγής από τον Σίντνεϊ Λουμέτ (Sidney Lumet) το 1962.

Σίντνεϊ Λουμέτ | Κέντρο Μελετών & Ερευνών για το ΣινεμάΣίντνεϊ Λουμέτ (1924-2011)- Βικιπαίδεια

 Στο "Ψηλά από τη γέφυρα" Ο Έντι Καρμπόνε , λιμενεργάτης ζει, με την γυναίκα του Βεατρίκη και την σχεδόν υιοθετημένη ορφανή ανιψιά της, όταν έρχονται ως παράνομοι μετανάστες δύο συγγενείς από την Ιταλία, στους οποίους προσφέρει φιλοξενία και δουλειά.Όμως το ερωτικό πάθος και η ζήλια θα τον οδηγήσει σε φοβερές πράξεις.

A View from the Bridge (film) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...