Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2022

Salvator Mundi: Το θρίλερ γύρω από τον πίνακα που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ

 


Salvator Mundi: Το θρίλερ γύρω από τον πίνακα


Το ντοκιμαντέρ του Αντρέας Κέφοεντ με τίτλο «The Lost Leonardo» προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από τον «χαμένο πίνακα» που αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο «Salvator Mundi», όπως ονομάστηκε, αποκαλύφθηκε δέκα χρόνια πριν προκαλώντας έκπληξη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιστορία του έργου από τότε υπήρξε πολυτάραχη. Έγινε ο πιο ακριβός πίνακας στην ιστορία, με την αξία του να φτάνει τα 450 εκατομμύρια δολάρια, ενώ, παράλληλα, καταγγέλθηκε από πολλούς ως ψεύτικος και ως επακόλουθο εξαφανίσθηκε από τη δημόσια σφαίρα.The Lost Leonardo (2021) - IMDb

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Ο τόνος του ντοκιμαντέρ περιγράφεται από τον Αντρέας Κέφοεντ ως «Τα καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα»: Περήφανα ιδρύματα και αρχές ανακοινώνουν ότι έχουν ανακαλύψει έναν «Λεονάρντο» μόνο και μόνο για να εκτεθούν και να χλευασθούν.

Ωστόσο, «Ο Χαμένος Λεονάρντο» είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Καθώς θέτει κάθε πιθανή αμφιβολία για το κατά πόσο αυτός ο πίνακας που απεικονίζει τον Χριστό είναι αυθεντικός, η ταινία ακολουθεί τη σκοτεινή διαδρομή του έργου έως σήμερα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα μοντέρνο μυστήριο όπου το πιο περιζήτητο έργο τέχνης στον κόσμο μετατρέπεται σε ένα πιόνι στο παιχνίδι του χρήματος και της εξουσίας, αποκαλύπτοντας μας το πραγματικό και αδυσώπητο πρόσωπο του κόσμου της τέχνης: Ρώσοι ολιγάρχες, εστεμμένοι πρίγκηπες, διαβόητοι επιχειρηματίες.

Υπάρχουν συνεντεύξεις από αναξιόπιστους εμπόρους τέχνης, καθώς και υλικό από το βίντεο προώθησης του οίκου Christie’s την ημέρα της δημοπρασίας, όπου δακρυσμένοι άνθρωποι δηλώνουν δέος μπροστά από το έργο. Σύμφωνα με την ταινία, το «Salvator Mundi» μοιάζει σαν μια φαντασία δημιουργημένη για να τονώσει το «εγώ» των πλουσιότερων και ισχυρότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Το θρίλερ με την ακύρωση παρουσίασης του πίνακα στο Λούβρο

Με τον σκηνοθέτη  να αποκαλύπτει μια ακόμη ανατροπή: Το «The Lost Leonardo» έρχεται αμέσως μετά από ένα άλλο ντοκιμαντέρ, το «The Saviour for Sale», το οποίο προβλήθηκε στη γαλλική τηλεόραση την περασμένη άνοιξη και ισχυρίζεται ότι ο πίνακας δεν παρουσιάστηκε σε μια έκθεση στο Λούβρο δύο χρόνια πριν, όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς το παρισινό μουσείο πραγματοποιώντας την δική του επιστημονική ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ντα Βίντσι απλώς συνέβαλε στη δημιουργία του πίνακα. Γεγονός που θεωρήθηκε ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της γνησιότητας του έργου.

Αν και ο Κέφοεντ δίνει μια διαφορετική εξιστόρηση του περιστατικού, λέγοντας ότι το Λούβρο, στην πραγματικότητα, στήριξε την θεωρία ότι ο Λεονάρντο ήταν ο ζωγράφος του «Salvator Mundi». Ο λόγος που δεν εκτέθηκε τελικά το έργο ήταν η απαίτηση, σύμφωνα πάντα με τον Κέφοεντ, του τωρινού Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του πίνακα, να εκτεθεί δίπλα στη «Μόνα Λίζα», γεγονός που δεν έβρισκε σύμφωνο το Μουσείο. Ο Μάρτιν Κεμπ, ιστορικός τέχνης, στήριξε τη συγκεκριμένη εκδοχή ισχυριζόμενος ότι έχει δει με τα ίδια του τα μάτια την μελέτη του Λούβρου, η οποία, όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος, κατονομάζει τον Λεονάρντο ως καλλιτέχνη.

Η γυναίκα που αποκατέστησε τον «Salvator Mundi»

Η Νταϊάν Ντουάιερ Μοντεστίνι, η ειδικός του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που αποκατέστησε τον ξεχασμένο για χρόνια πίνακα, βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας που επιθυμεί να αφηγηθεί το ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για τη συντηρήτρια, η οποία κατηγορείται από μερικούς ότι η ίδια μετέτρεψε έναν σχεδόν κατεστραμμένο πίνακα ενός μέτριου καλλιτέχνη σε «Λεονάρντο». Η ταινία ακολουθεί τον δρόμο της δικαίωσής της, συνοδεύοντας την στο Λούβρο, το 2019, για να δει τον «Salvator Mundi» ξανά, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει γεμάτη έκπληξη την απουσία του από την έκθεση. Διαβάζοντας η ίδια την αναφορά του Λούβρου, ωστόσο, ανακαλύπτει ότι «Τον αποδέχτηκαν χωρίς δισταγμό». 

-------------------------------

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Φώτο: Adam Jandrup/Sony Pictures Classics

Όταν η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου παρουσίασε τον πίνακα για πρώτη φορά[....................................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Salvator Mundi: Νέο ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στο μυστήριο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: ''Τεχνητή Νοημοσύνη και Βιβλιοθήκες'', Goethe-Institut, Αθήνα (2/12/2024)

  Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: ''Τεχνητή Νοημοσύνη και Βιβλιοθήκες'', Goethe-Institut, Αθήνα (2/12/2024) Η Οργανωτική Επιτροπή...