Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2022

Carl Orff : Trionfo di Afrodite/ Καρλ Ορφ , "Ο Θρίαμβος της Αφροδίτης"

Καρλ Ορφ - ΑτέχνωςΣυνθέτης - Κarl Οrff (1895-1982)
Μονόπρακτο μπαλέτο βασισμένη στην ομώνυμη καντάτα του συνθέτη.
Διάρκεια - 40 λεπτά.

Σκηνοθεσία-Χορογραφία - May Ester Murdmaa (Εσθονία).
Βοηθοί σκηνοθέτη - Alla Alexandrova, Olga Comleva.
Σκηνογραφία - Boris Golodnitsky.
Κοστούμια  - Tatyana Zaycheva.
Φωτισμός - Anatoly Nikolaev.Πρεμιέρα - 3 Ιουλίου 2012.
 

Η καντάτα "Ο θρίαμβος της Αφροδίτης" είναι το τρίτο μέρος της  τριλογίας του συνθέτη Καρλ Ορφ με την ενοποιημένη ονομασία "Θρίαμβοι", η οποία περιλαμβάνει   ως πρώτο μέρος το δημοφιλέστατο Karmina Burana και το δεύτερο πολύ γνωστόKatulli Carmina.
 

"Ο θρίαμβος της Αφροδίτης" προέκυψε από την επίδραση των συνομιλιών  του Ορφ  με τον καλλιτέχνη Kaspar Naer, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον συνθέτη για τη συμπλήρωση των δύο πρώτων μερών με ένα τρίτο .
«Κύριοι χαρακτήρες είναι η νύφη και ο γαμπρός. Η πορεία της σχέσης τους  περνά, καθώς ο δρόμος όλων των εραστών, - μέσα από αμφιβολίες και παρεξηγήσεις, αλλά στο τέλος όλα τακτοποιούνται , οι εντάσεις καταλαγιάζουν και ο ιερέας συνδέει τις καρδιές και τη μοίρα τους. Και αυτό σημαίνει ότι η ιστορία ολοκληρώνεται από το θρίαμβο της αγάπης!Τα κείμενα βασίζονται σε λατινικά ποιήματα γάμου του Κάτουλλου , καθώς και ελληνικά ποιήματα της Σαπφούς και ένα μικρό μέρος του Ευριπίδη .
Στην πραγματικότητα, ο Catullus είναι η κύρια πηγή έμπνευσης και οδηγός του Orff στη χρήση τόσο του κλασικού λατινικού όσο και του ελληνικού κειμένου. » Βικιπαίδεια

Το έργο δομείται σε επτά μέρη:

Τιμητική πλαξ;  σκληρό-πάστα μπισκότο πορσελάνη?  το έδαφος πλένεται με ένα απαλό μπλε ολίσθησης?  η εφαρμοσμένη ανακούφιση σε λευκή πορσελάνη.  Βωμός του Hymen (?);  ένα ζευγάρι που αγκαλιάζει ένα χαλί δίπλα σε ένα θυσιαστήριο πάνω στον οποίο είναι έπαυλη με ένα σκύλο, συνοδευόμενη από ένα έπαρχο και από τις δύο πλευρές, το καθένα με ένα έμβλημα αγάπης.  προς τα αριστερά είναι ένα ζευγάρι τσουγκράνες τιμολόγησης.  τοποθετημένο σε πλαίσιο από επιχρυσωμένο μέταλλο.  κατασκευαστή.
"Nεόνυμφοι στο βωμό του Υμέναιου"
Βritish Museum


I: Αντίφωνο των παρθένων
II: Γαμήλια γιορτή και άφιξη των νεονύμφων
III: Νύφη και γαμπρός
IV: Επίκληση στον Υμέναιο*
V: Παιχνίδια και γαμήλια τραγούδια στη νυφική κλήνη
VI: Τραγούδι νεονύμφων
VII: Εμφάνιση της Αφροδίτης

Διαβάστε ανάλυση του Έργου

Carl Orff: Θρίαμβοι της Αφροδίτης... - Νότες, Μύθοι και Ελπίδα

Carl Orff: Trionfo di Afrodite (Epitalamo) - YouTubeTrionfo di Afrodite - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...