Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2022

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ενώ ο θάνατος χορεύει στην Ουκρανία

 https://extension.illinois.edu/sites/default/files/blog_article_image/blog%20I%20Am%20Poem%20FB%20post%204.14.21.png

Με Πατρίκιο και αντιπολεμικούς στίχους

Η Εταιρεία Συγγραφέων οργανώνει δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, οι αριθμοί των αθώων θυμάτων να δίνουν γροθιά στο στομάχι και τα απεγνωσμένα βλέμματα των προσφύγων να μας ακολουθούν, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης παίρνει άλλες διαστάσεις.

Η Εταιρεία Συγγραφέων οργανώνει δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Απόψε στο «Τριανόν» (στις 19.30, Κοδριγκτώνος 21) η εκδήλωση με τίτλο «Ποίηση: οδηγός επιβίωσης, εγώ και ο άλλος» προσκαλεί το κοινό σε μια συναρπαστική περιήγηση με οδηγό ποιήματα από την παγκόσμια ποιητική δημιουργία όλων των εποχών, τα οποία συνομιλούν μαζί μας με τρυφερότητα, χιούμορ, σοφία και συμπόνια, προσφέροντας παρηγοριά, συντροφικότητα αλλά και απαντήσεις σε μια σειρά από δύσκολες στιγμές και καταστάσεις του ανθρώπινου βίου.

«Σε αυτή την κοινή μας μοίρα η ποίηση ψιθυρίζει τον δικό της λόγο που μας αγκαλιάζει σαν βάλσαμο, μας φωτίζει με ένα χαμόγελο ή απλώς μας σφίγγει το χέρι με ένα βλέμμα αναγνώρισης και αποδοχής», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Την εκδήλωση επιμελείται η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και παρουσιάζει μαζί με τον ποιητή Παναγιώτη Ιωαννίδη. Τα ποιήματα διαβάζουν οι ηθοποιοί: Αγγελος Παπαδημητρίου, Ναταλία Σουίφτ, Γιάννης Στάνκογλου και Ελενα Τοπαλίδου.

Στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Ανετον» (στις 20.00, Παρασκευοπούλου 40) οι ποιήτριες Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Ζωή Καρέλλη και Μάτση Χατζηλαζάρου και οι ποιητές Κλείτος Κύρου, Πάνος Θασίτης και Μανόλης Αναγνωστάκης «ζωντανεύουν» επί σκηνής μέσα από τους ηθοποιούς Ελένη Θυμιοπούλου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Μάρα Τσικάρα, Δημήτρη Σπορίδη, Κωνσταντίνο Χατζησάββα και Χρίστο Στυλιανού.

Τους ήχους των κρουστών και τις μουσικές ατμόσφαιρες δημιουργούν ο Κώστας Χανής και η μαθήτριά του Εμίλια Τριανταφυλλίδου. Επιμέλεια και επιλογή κειμένων: Χλόη Κουτσουμπέλη και Σταύρος Ζαφειρίου.

Και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε και ζωντανά στο https://www.facebook.com/HellenicAuthorsSociety

■ Ακόμα, ο «Ιανός» στην Αθήνα και οι εκδόσεις Κίχλη γιορτάζουν σήμερα (Σταδίου 24, στις 19.30) την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή μας Τίτο Πατρίκιο και την «Αντιπολεμική Ποίηση».Τίτος Πατρίκιος: «Το σημαντικό είναι να μην κλειστούμε στον εαυτό μας και  στη μοναξιά μας» | LiFO

Διαλέγουν και απαγγέλλουν το αγαπημένο τους ποίημα του Τίτου Πατρίκιου οι: Βαγγέλης Χρόνης-ποιητής, Λιλλύ Ελευθερίου-εικαστικός, Γιάννης Μπασκόζος-δημοσιογράφος, Ευτυχία Αλεξανδροπούλου-γιατρός, ποιήτρια, Μάνος Καρατζογιάννης-ηθοποιός, σκηνοθέτης, Ανδρέας Μήτσου-λογοτέχνης και Κωνσταντίνος Μούσσας-γιατρός, λογοτέχνης. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Είσοδος με προκράτηση και ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του «Ιανού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...