Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2022

Με αφορμή την είδηση ότι ο Μπρους Γουίλις πάσχει από "αφασία", μαθαίνουμε για τη μεγάλη αυτή άγνωστη

1. Η ΕΙΔΗΣΗ : Credit: Getty Images/Frederick M. Brownο διάσημος ηθοποιός Μπρους Γουίλις, θα αποσυρθεί από τη βιομηχανία του κινηματογράφου καθώς διαγνώστηκε με αφασία, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του με κοινή δήλωση που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς στο social media. Η οικογένεια εξήγησε ότι ο Γουίλις «αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες». «Ως αποτέλεσμα αυτού και με πολλή σκέψη, ο Μπρους αποχωρεί από την καριέρα που σήμαινε τόσα πολλά γι' αυτόν».

Όπως τονίζει η οικογένεια «είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή για την οικογένειά μας και εκτιμούμε πολύ τη συνεχή αγάπη, συμπόνια και υποστήριξή σας. Το ξεπερνάμε αυτό ως μια ισχυρή οικογενειακή μονάδα και θέλαμε να φέρουμε τους θαυμαστές του κοντά μας, γιατί ξέρουμε πόσα σημαίνει για εσάς, όπως και εσείς για εκείνον». Παράλληλα τονίζουν ότι σκοπεύουν να κάνουν αυτό ακριβώς που λέει πάντα ο Μπρους «Live it up».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΑΣΙΑ;


Τι είναι η αφασία;


Πόταγας Κωνσταντίνος - Bodossaki Lectures on DemandΚωνσταντίνο Πόταγαςς, Νευρολόγος 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΑΣΙΑ

Η νευρολογία της αφασίας: Από τον Broca (Μπροκά) στην αποκατάσταση

Ομιλία στο Ίδρυμα Μποδοσάκη (blod.gr) για την αφασία

13 Ιανουαρίου 2012

Τα θέματα που μας απασχολούν περιστρέφονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες-ερωτήματα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, Νευρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τι έχει πάθει ο εγκέφαλος του αφασικού και τι αλλάζει, κατόπιν, στη λειτουργία του. Τι μας δείχνουν οι απαντήσεις στο πρώτο ερώτημα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου όσον αφορά τη γλώσσα.

Τι νιώθει ο αφασικός ή, με άλλα λόγια, τι σκέφτεται και πώς το σκέφτεται, εφόσον έχει στερηθεί σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τον λόγο του.

Οδηγός στο πρώτο και στο δεύτερο ερώτημα είναι οι φιλόσοφοι και επιστήμονες που μελέτησαν τον εγκέφαλο μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, και οι νευρολόγοι και άλλοι επιστήμονες που μελέτησαν την αφασία από εκεί και έπειτα, με πρώτους τον Broca και τον Wernicke.

Για το τρίτο κομμάτι θα στηριχτούμε στους ανθρώπους που πάσχουν ή έπασχαν από αφασία και στα όσα μας λένε ή έχουν γράψει.

Η νευρολογία της αφασίας: Από τον Broca στην αποκατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια: