Τρίτη, Μαρτίου 22, 2022

OPEN OFFICE // Taka + Partners/ Ασπασία Τάκα: Αρχιτεκτονική που αφουγκράζεται την εποχή


Ασπασία Τάκα: Αρχιτεκτονική που αφουγκράζεται την εποχή

HuffPost Greece

Η εποχή μας επιβραβεύει τους αρχιτέκτονες που, ξεπερνώντας τον εντυπωσιασμό στο σχεδιασμό, μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στις πρακτικές, ρεαλιστικές, βιώσιμες λύσεις που υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Με αφετηρία αυτή την επαγγελματική λογική, το γραφείο Taka + Partners, ένα από τα πιο παραγωγικά γραφεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει τη δική του σχεδιαστική γλώσσα, συμβατή με το πνεύμα της εποχής και τα κελεύσματα των καιρών. Μία γλώσσα που συναρτά την ευεξία με τη λειτουργικότητα και την πολυτέλεια με την ειλικρινή άνεση στη χρήση.

Ασπασία Τάκα

Taka + Partners

Ασπασία Τάκα

Στην Ασπασία Τάκα αρέσει να σχεδιάζει χωρίς «ταμπέλες» και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. «Ως αρχιτέκτονες εξελισσόμαστε και επαναπροσδιορίζουμε την αισθητική μας ματιά. Ωστόσο πλέον με πολύ υλοποιημένο έργο, οι πελάτες μας εντοπίζουν χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδιασμού μας, που γίνονται σημείο έλξης», λέει η Ασπασία Τάκα, επικεφαλής του γραφείου Taka + Partners. «Φιλοσοφία μας είναι να επιτύχουμε με τον πιο ευφάνταστο και άρτιο τρόπο τη συναισθηματική υγεία των πελατών μας - αν θες μπορείς να το πεις και wellbeing architecture», συμπληρώνει. Το γραφείο σχεδιάζει μεγάλα resorts και boutique καταλύματα, αστικά διαμερίσματα και πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και κτίρια γραφείων που προάγουν την καθημερινή ευεξία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Από το portfolio της δε λείπουν τα έργα που επεκτείνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ένα νέο concept φιλοξενίας στην Ίο, και οι πολυτελείς αίθουσες κινηματογράφων στο Ριαντ!

Miraggio Thermal Spa Resort

Taka + Partners

Miraggio Thermal Spa Resort

Στις ακτές της Χαλκιδικής

«Το Miraggio Thermal Spa Resort είναι ένα από τα αγαπημένα μας έργα στη Χαλκιδική, λόγω μεγάλης κλίμακας και προδιαγραφών, αλλά και αναγνώρισης καθώς έλαβε German Design Award στην κατηγορία Interior Hotel Architecture το 2019 όπως και το International Property Awards στην κατηγορία European Hotel Interior το 2017», λέει η Ασπασία Τάκα. Μία επένδυση 650 κλινών και 20.000τμ κτιριακών υποδομών πολυσύνθετη και πολυδάπανη. Στα επόμενα χρόνια, ένα από τα πολλά έργα που ακολούθησαν, είναι το Portes Lithos Luxury Resort, 300 κλινών, στη Νέα Ποτίδαια. Το γραφείο TAKA+PARTNERS δημιούργησε έναν τόπο επίσημο, αλλά και ήρεμο ταυτόχρονα, μέσα από το σχεδιασμό των κήπων, τις καμπυλόγραμμες χαράξεις στο δάπεδο και την αντίστοιχη διάταξη της επίπλωσης.

«Η επενδυτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική έχει συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Οι οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε μια πολύ ανοδική πορεία με ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από τοπικούς επενδυτές, Έλληνες του εξωτερικού και πολλούς Βαλκάνιους», λέει η Ασπασία Τάκα. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύει σε μία βιώσιμη αρχιτεκτονική που σχεδιάζει κτίρια και χώρους φιλοξενίας και καλοπέρασης, δημιουργώντας προοπτικές ποιοτικού ελεύθερου χρόνου για τον κάτοικο, αλλά και ακολουθεί τις αρχές μείωσης του εναλλακτικού αποτυπώματος. «Πιστεύω ότι το πιο ουσιαστικό κριτήριο μιας επιτυχημένης αρχιτεκτονικής χειρονομίας είναι η σχέση που οφείλει να έχει το κτιριακό απόθεμα με τον τόπο στον οποίο ανήκει, να προάγει το φυσικό τοπίο, να σέβεται την κενή γη πριν αυτή φιλοξενήσει μια νέα ζωή», συμπληρώνει.

Eco Green Residences & Suites

Taka + Partners

Eco Green Residences & Suites

Σε αυτό το πνεύμα, στην περιοχή της Σιθωνίας το γραφείο δημιούργησε ένα από τα πρώτα οικολογικά resorts και ένα glamping! Η πρώτη περίπτωση αφορά το Eco Green Residences & Suites που σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Μεγάλα ανοίγματα στο νότο προσφέρουν οπτική άνεση και προστατεύονται από πρόβολο και κινητά σκίαστρα. Μια ενότητα νερού σε συνδυασμό με καθιστικούς χώρους και φύτευση αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο και το σημείο υποδοχής του επισκέπτη. Συνολικά, το κτίριο είναι ενεργειακά αυτάρκες με χαμηλές καταναλώσεις για όλο τον χρόνο χάρις στη συνδυαστική χρήση φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων και αντλίας θερμότητας.

«Παλαιότερα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ήταν επιλογή, τώρα αποτελεί ανάγκη. Οφείλουμε ως αρχιτέκτονες να λαμβάνουμε υπόψιν το ενεργειακό αποτύπωμα των χώρων που σχεδιάζουμε, να χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες λύσεις και να ενσωματώνουμε όλα τα δεδομένα στον σχεδιασμό μας. Εξάλλου, η ευεξία και η βιωσιμότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα ξενοδοχειακά θέρετρα για παράδειγμα, ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις αληθινές δεσμεύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την άνεση και την πολυτέλεια, προσφέροντας πραγματική οικολογική ακεραιότητα. Η ανάπτυξη της φιλοσοφίας αυτής συνάδει πλήρως με τη χρήση φυσικών ανακυκλώσιμων υλικών σε δομές πρωτόγνωρες και συνθετικά ενδιαφέρουσες», λέει η ίδια.

Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant

Taka + Partners

Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant

Το «Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant» υποβλήθηκε σε ριζική ανακαίνιση, με βασικό στόχο του σχεδιασμού την ενίσχυση της άμεσης σχέσης των εγκαταστάσεων με την φύση και τη θάλασσα, την αξιοποίηση του φυσικού φωτός και τη δημιουργία μιας εμπειρίας ενεργοποίησης των αισθήσεων. Η δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων στις προσόψεις, οι λιτές γραμμές, η χρήση φυσικών υλικών -με εναλλαγές υφών- σε γήινες αποχρώσεις, δημιουργούν ένα εσωτερικό τοπίο ξεκούρασης και ηρεμίας, με ανάλαφρο καλοκαιρινό ύφος.
Ένα ακόμη πρόσφατο έργο του γραφείου είναι τα «Hidden Houses» στην Κρυοπηγή. «Η ολιστική μας προσέγγιση βασίστηκε στη σαγηνευτική απεικόνιση ενός ονειρεμένου τόπου, μέσα από το έργο του David Hockney, A Bigger Splash (1967) που δεν αφορά όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το πραγματικό θέμα είναι η στιγμή του δευτερολέπτου του ίδιου του παφλασμού, παγωμένη σε καμβά», εξηγεί η Ασπασία Τάκα. Τα κτίρια τοποθετήθηκαν με τρόπο που να μην εμποδίζεται η θέα του ενός συγκροτήματος από το άλλο, αλλά ούτε και η θέα από το δρόμο προς την θάλασσα. Την άσκηση του σωστού σχεδιασμού σε κάθε οικόπεδο, το γραφείο τελειοποιεί στο «Oblique Project», ένα έργο ανέγερση μονάδας 4 εξοχικών κατοικιών σε μία επίπεδη έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, ιδιαίτερα μειονεκτικού σχήματος, περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα και ένα κατάφυτο βουνό σε πολύ κοντινή απόσταση.

«Μιλώντας λοιπόν για το πως βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε το σχεδιασμό ξενοδοχειακών μονάδων, θα λέγαμε ότι είναι συναρπαστικός. Ξεκινάει από μια ιδέα που βρίσκει πάντα τρόπο να αναπτυχθεί και να βρει την έκφρασή του στους κοινόχρηστους χώρους, στους διαδρόμους, στα δωμάτια. Συνηθίζουμε να λέμε ότι συμπυκνώνονται χρήσεις και χρήστες προκειμένου να συμβιώσουν για πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό ορίζει την αρχή και το τέλος της εμπειρίας του επισκέπτη. Αναζητούνται λοιπόν τρόποι δημιουργίας της ‘δυνατότερης’ και αξιομνημόνευτης εμπειρίας», εξηγεί η Ασπασία Τάκα για τις προκλήσεις και τους τρόπους προσέγγισης του γραφείου όσον αφορά τον ξενοδοχειακό σχεδιασμό.

Seafront View Apartment

Το αστικό διαμέρισμα αλλιώς

« Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, τα πρόσωπα αλλάζουν, οι συνήθειες και τα βιώματα που φέρουν οι νέοι κάτοικοι της πόλης δίνουν ένα νέο στίγμα που αποτυπώνεται στον καθημερινό αστικό ιστό. Η πόλη παραμένει ζωντανή, με έντονες αντιθέσεις και προφίλ νεανικό, πολυπολιτισμικό και ανοικτό σε προκλήσεις», λέει η Ασπασία Τάκα. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν στο γραφείο της, μία νέα γενιά ανθρώπων αναζητά μία ημιμόνιμη κατοικία  σε μία από ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Μεσογείου, η οποία όμως ...(.........................................)

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ασπασία Τάκα: Αρχιτεκτονική που αφουγκράζεται την εποχή

 OPEN OFFICE // Taka + Partners

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ : Nicholas Egon: εξαιρετικός ζωγράφος και φιιλέλληνας

  ΕΚΘΕΣΗ   Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας 08 Μαρ...