Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2022

Τι σημαίνει η πληρωμή των καυσίμων σε ρούβλια και όχι σε δολάρια; Ένα ερώτημα -γρίφος για την παγκόσμια οικονομία...

https://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_large/public/2022-03/AP18268602025789.jpg?itok=bcN6cNNC

Η ντρίμπλα Πούτιν εκτινάσσει το ρούβλι και το ρωσικό χρηματιστήριο - Αμήχανη η Δύση


Το ρωσικό ρούβλι επέκτεινε ακόμη περισσότερο την ανάκαμψή του σήμερα Πέμπτη, φτάνοντας κοντά στις 96 μονάδες έναντι του δολαρίου, ενώ και το χρηματιστήριο ανέβηκε σε ασταθείς συναλλαγές μετά από ένα μήνα παύσης, βοηθούμενο από την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων και άλλα μέτρα στήριξης, όπως αναφέρει το Reuters. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα πουλά φυσικό αέριο σε «εχθρικές χώρες», μόνο σε ρούβλι, «υποχρεώνοντάς» τες έτσι, να αγοράζουν ρούβλια προκειμένου να προμηθευτούν φυσικό αέριο.

Οι ρωσικές αγορές ανοίγουν ξανά σταδιακά μετά τη βύθιση του ρουβλίου, αφού είχε πέσει σε ιστορικό χαμηλό με την κεντρική τράπεζα να διατάσσει την αναστολή των περισσότερων εμπορικών συναλλαγών και αφού η Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου κυρώσεις για αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Μέχρι τις 09:08 GMT, το ρούβλι είχε σταθεροποιηθεί κατά στα 95,16 για το δολάριο, επεκτείνοντας τα κέρδη που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της δήλωσης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά το αέριο της σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια. 

Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι ήταν 2,2% υψηλότερο στις 105,66 μονάδες, μακριά από το ιστορικό χαμηλό των 132,4 που σημείωσε στις συναλλαγές της Μόσχας νωρίτερα τον Μάρτιο, αλλά πολύ μακριά από τα επίπεδα περίπου 90 που φάνηκαν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη χρηματιστηριακή αγορά, η αστάθεια εκτοξεύτηκε καθώς το Χρηματιστήριο της Μόσχας επανήλθε εν μέρει στις συναλλαγές για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η απαγόρευση του εμπορίου με ξένους και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων παραμένουν σε ισχύ, ενισχύοντας τεχνητά τις μετοχές.

«Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες προσφορές για αγορά ρωσικών μετοχών από το άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε σε σημείωμα η BCS Brokerage. «Το συνολικό κλίμα υποστηρίζεται από την εμπιστοσύνη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει μετοχές».

Η ντρίμπλα Πούτιν με το ρούβλι

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στις «εχθρικές χώρες» να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε δολάρια και ευρώ πιθανόν να βοηθήσει στην «αποδολαριοποίηση» της αγοράς ενέργειας, αλλά η εφαρμογή της παραμένει πολύ αβέβαιη, εκτιμά ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Nicolas Mazzucchi, ερευνητής του Fondation pour la recherche stratégique (FRS) της Γαλλίας.

Εκτός του γεγονότος ότι η απόφαση κινδυνεύει να μοιάζει με αθέτηση συμβολαίου, όπως τονίζουν από χθες πολλοί αναλυτές και η γερμανική κυβέρνηση, οι δυσκολίες αφορούν τον προσδιορισμό των τιμών και την επιλογή των ενδιάμεσων τραπεζών.

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους την πληρωμή των υδρογονανθράκων σε δολάρια ή σε ευρώ σας αιφνιδίασε;

«Αυτά είναι κατά μία έννοια τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις τα οποία αναμέναμε, αφού πρέπει να θυμηθούμε ότι όταν το 2014 επιβλήθηκε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή επέβαλε αντικυρώσεις, κυρίως στο τομέα των εισαγωγών επεξεργασμένων ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, άρα , κατά κάποιον τρόπο, η Ρωσία θέτει σε εφαρμογή αντίμετρα και χτυπά εκεί που πονάει».

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;

«Αν λειτουργήσει, θα υπάρξουν δύο συνέπειες: τεχνητή άνοδος της ισοτιμίας του ρουβλίου, αφού θα δημιουργηθεί ζήτηση για το ρούβλι, το οποίο επλήγη από την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερη ενδιαφέρουσα (για την Ρωσία) συνέπεια , από την στιγμή που θα υπάρξει "αποδολαριοποίηση" κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό επιτρέπει την αποφυγή όλων ή μέρους των αμερικανικών κυρώσεων που μπορεί να βασίζονται στην χρήση του δολαρίου, αφού μεγάλο μέρος της εξωεδαφικότητας στο αμερικανικό δίκαιο βασίζεται στο δολάριο. Με την "αποδολαριοποίηση" γίνεται απόπειρα να αφαιρεθεί αμερικανική ικανότητα άσκησης πίεσης.

Σε σχέση ειδικά με το Ιράν, όλη η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν τις εμπορικές συναλλαγές του Ιράν συνοψιζόταν στην απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια. Και όπως σήμερα στον κόσμο του πετρελαίου-φυσικού αερίου, όλα γίνονται σε δολάρια, λέγοντας "πλέον όχι δολάρια, όχι ευρώ", εν δυνάμει, η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι θα παρακάμψει ορισμένες κυρώσεις».

Ποιες εταιρείες αφορά αυτή η απόφαση;

Ολες όσες θα αγοράσουν απευθείας υδρογονάνθρακες από την Ρωσία. Μέχρι σήμερα, είχαμε την TotalEnergies. Ο όμιλος ανακοίνωσε τέλος για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα , αλλά παραμένει το φυσικό αέριο...Εχουμε την Engie, για το φυσικό αέριο, και ό,τι συνδέεται με τον Nord Stream (στον οποίο έχει μερίδιο 9%).

Μέχρι σήμερα, σε ένα συμβόλαιο όπως είναι ο Nord Stream, ο όγκος του φυσικού αερίου αποτιμάτο σε δολάρια. Είναι Χ δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Από την στιγμή που η Ρωσία θα θελήσει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα βασισμένο στην χρήση του ρουβλίου, το ερώτημα είναι πώς μετατρέπουμε αυτό το ποσόν από δολάρια σε ποσό σε ρούβλια, ποιο νόμισμα αναφοράς θα χρησιμοποιήσουμε.

(...) Θα χρειασθεί να δούμε πώς θα εφαρμοσθεί. Ποια θα είναι η πραγματικότητα της εφαρμογής, αν θα πρέπει να περάσουμε από συγκεκριμένες τράπεζες. Αν ναι, αν πρόκειται για τράπεζες που δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να περάσουμε από τρίτες χώρες; Αυτό μπορεί να ισχύει κατά περίπτωσιν, κάθε παράγοντας, αν θέλει να συνεχίσει να εμπορεύεται υδρογονάνθρακες με την Ρωσία, να πρέπει να θέσει σε εφαρμογή την δική του στρατηγική και το δικό του δίκτυο, δεν θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μοντέλο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα Αριστερά 7-8-9-10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :Συνέδριο ανανέωσης και επανεκκίνησης

  Νέα Αριστερά:Συνέδριο ανανέωσης Νίκος Παπαδημητρίου Περισσότεροι από 1.400 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ρα...