Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2022

Γιατί η Ινδία στηρίζει τόσο πολύ τη Ρωσία ; (ΑΝΑΛΥΣΗ)

 https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2022/11/360224-putin_modi.jpg


Γιατί η Ινδία στηρίζει τόσο πολύ τη Ρωσία;



Ενώ σύσσωμη η Δύση έχει στρέψει τα πυρά της –μέσω κυρίως αυστηρών κυρώσεων- στην Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο απολαμβάνει της στήριξης μιας ανερχόμενης υπερδύναμης, της Ινδίας. Η προσέγγιση της Ινδίας στο Ουκρανικό, όμως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Ο Ινδός αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Αναπτυξιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Roskilde της Δανίας Somdeep Sen, εξηγεί τους λόγους της ρωσοϊνδικής συμμαχίας, η οποία μετράει πολλές δεκαετίες σφυρηλάτησης.

Με ανάλυσή του στο Al Jazeera,

Why is India standing with Putin's Russia? - Al Jazeera

o ακαδημαϊκός καταδεικνύει πως μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί διαμορφώθηκαν από έναν «υψηλό βαθμό πολιτικής και στρατηγικής εμπιστοσύνης». Έκτοτε, Ρωσία και Ινδία έπαιρναν συνήθως παρόμοιες θέσεις στη διεθνή σκηνή και στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας η μία την άλλη σε επίμαχα διεθνή ζητήματα.

Εξαρχής, η Μόσχα είδε τη συμμαχία της με την Ινδία ως απαραίτητη για την αντιστάθμιση της αμερικανικής και της κινεζικής κυριαρχίας στην Ασία. Από την άλλη, η Ινδία μπορούσε να ασκεί επιρροή στη διεθνή σκηνή καθώς απολάμβανε της υποστήριξης μιας υπερδύναμης όπως ήταν η ΕΣΣΔ.

Μπορεί το Νέο Δελχί να μην κεφαλαιοποιούσε γεωπολιτικά τη αίγλη που του προσέφερε το καθεστώς μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο, εξασφάλισε διεθνή επιρροή μέσω της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που σηνήψε με την ΕΣΣΔ αμέσως μετά την ανεξαρτησία του. Έτσι, η Ινδία έκανε ό,τι μπορεί για να δείξει την υποστήριξή της στη Μόσχα στη διεθνή αρένα. Το 1956, για παράδειγμα, η Ινδία απέφυγε να καταδικάσει δημόσια τη βίαιη καταστολή της ουγγρικής επανάστασης από τη Σοβιετική Ένωση, αν και ο τότε πρωθυπουργός της Ινδίας Jawaharlal Nehru ήταν επικριτικός για τις ενέργειες της Μόσχας κατ' ιδίαν.


Το 1968, όταν οι σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία για να συντρίψουν την Άνοιξη της Πράγας, μπορεί η τότε πρωθυπουργός Indira Gandhi έδωσε μια αποδοκιμαστική ομιλία στην κάτω βουλή του ινδικού κοινοβουλίου, αλλά απέφυγε να ασκήσει κριτική στη Μόσχα. Η Ινδία απείχε από μεταγενέστερη ψηφοφορία επί ψηφίσματος που καταδικάζει την εισβολή.

Το 1961, αφότου η Ινδία χρησιμοποίησε τον στρατό της για να τερματίσει την πορτογαλική αποικιακή κυριαρχία στις περιοχές Γκόα, Νταμάν και Ντιού, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Τουρκία κατέθεσαν ένα ψήφισμα που καταδίκασε την Ινδία και καλούσε την κυβέρνησή της να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της. Όμως η Σοβιετική Ένωση αντιτάχθηκε στην πρόταση.

Δεκαετία 1980: Χτίζοντας το ινδικό ναυτικό με σοβιετικά χέρια

Το 1971, η Ινδία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη «Συνθήκη Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας» επισημοποιώντας τη συμμαχία της Ινδίας με την τότε υπερδύναμη και αναμφισβήτητα εξασφαλίζοντας την κυριαρχία της στη Νότια Ασία.

Όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979 για να στηρίξει το νέο φιλοσοβιετικό καθεστώς, πολλοί στην Ινδία –συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Charan Singh– αντιτάχθηκαν σθεναρά στην εισβολή. Ωστόσο, έχοντας ωφεληθεί από πολλά προηγούμενα σοβιετικά βέτο στον ΟΗΕ, η Ινδία για άλλη μια φορά απείχε από την ψηφοφορία στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Σοβιετική Ένωση. Ήταν η μόνη αδέσμευτη χώρα που το έκανε.

Φυσικά, η πιο διαρκής πτυχή των ινδορωσικών δεσμών ήταν η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Σοβιετική Ένωση λέγεται ότι προμήθευσε την Ινδία κατά τη διάρκεια των ετών με αρκετό στρατιωτικό υλικό για να εξοπλίσει αρκετούς στόλους. Αυτό περιλαμβάνει «αεροπλανοφόρα, τανκς, όπλα, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους». Ο ρόλος της ΕΣΣΔ ήταν επίσης καθοριστικός στη δημιουργία του ινδικού ναυτικού και, τη δεκαετία του 1980, μίσθωσε ακόμη και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Ινδία.

Αυτή η κληρονομιά της σοβιετικής εποχής διατηρήθηκε μετά το 1991. Τα όπλα ρωσικής προέλευσης πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν το 60 έως 85 % του υλικού των ινδικών ενόπλων δυνάμεων σήμερα. Σύμφωνα με το SIPRI, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας όπλων στην Ινδία μεταξύ 2016 και 2020. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της, η Ινδία έλαβε το 23 % του ρωσικού υλικού. Μπορεί σε σύγκριση με το 2011-2015, οι εξαγωγές στην Ινδία να μειώθηκαν κατά 53%, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πρόσφατες συμφωνίες στα σκαριά. Αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αγορά υπερσύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, μια ρωσική πρόταση για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων με κινητήρα AIP, καθώς και ένα σχέδιο μίσθωσης δύο ρωσικών πυρηνικών-βαλλιστικών υποβρυχίων.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας μέχρι την κατάρρευσή της. Οι σοβιετικές οικονομικές συνεισφορές και η τεχνική τεχνογνωσία ήταν απαραίτητες για την ίδρυση των εγχώριων βιομηχανιών της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της εξόρυξης. Η ΕΣΣΔ συνέβαλε επίσης στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ινδίας. Ο πρώτος Ινδός πολίτης που ταξίδεψε στο διάστημα, ο Rakesh Sharma, το είχε κάνει μέσω του προγράμματος Intekosmos της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολιτισμικές ανταλλαγές

Στον πολιτισμό, οι ανταλλαγές βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ινδίας από την αρχή. Ρώσοι ιστορικοί, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους για επαναστατικές και λογοτεχνικές ινδικές προσωπικότητες. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ινδικές ταινίες μεταγλωττίστηκαν στα ρωσικά και ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στους Μοσχοβίτες. Η ΕΣΣΔ έκανε επίσης πολλά για να διασφαλίσει ότι τα ρωσικά κλασικά κείμενα ήταν διαθέσιμα στην Ινδία, δημιουργώντας εκδοτικούς οίκους που επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην ινδική αγορά.

[.....................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ=>Γιατί η Ινδία στηρίζει τόσο πολύ τη Ρωσία - TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Le Concert Spirituel: Baroque music at the time of Louis XV |Savall & Le Concert des Nations

Do you love Baroque music played on period instruments? Are you curious about pieces by Arcangelo Corelli, Georg Philipp Telemann and Jean-P...