Τετάρτη, Απριλίου 15, 2015

Η Αριστερά πρέπει να ξαναμάθει να «σκέφτεται με την καρδιά»



«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς την Ελλάδα»


Ντικ Πελς: «Η λαϊκίστικη Δεξιά έχει πρόσωπα που διαθέτουν ενέργεια και που, ορισμένες φορές, δείχνουν μια τρέλα. Δείτε τον Φάρατζ, τον Βίλντερς, τη Λεπέν. Πρόσωπα που ξεχωρίζουν. Η Αριστερά δυστυχώς δεν διαθέτει τέτοια πρόσωπα που να ξεχωρίζουν»
*************************
 Εφημερίδα των Συντακτών, 14.4.15
Ο Ολλανδός κοινωνιολόγος Ντικ Πελς ζητά από την Αριστερά να ξαναμάθει να «σκέφτεται με την καρδιά» και να βρει τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να «μιλήσουν» με άμεσο τρόπο στους λαούς, έτσι όπως έχει κατορθώσει να το κάνει η λαϊκιστική Δεξιά.
• Ο μύθος των σκληρά εργαζόμενων Βορειοευρωπαίων εναντίον των τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή των σημερινών τεράστιων ανισοτήτων. Πώς μπορούμε να βγούμε απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Υπάρχει ένα λαϊκίστικο αίσθημα, το οποίο υποστηρίζεται από το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας, από το κυβερνών κόμμα, τους συντηρητικούς φιλελεύθερους, αλλά και από τους σοσιαλδημοκράτες. Ολοι χρησιμοποιούν αυτό το λεξιλόγιο περί τεμπέληδων Ελλήνων και σκληρά εργαζόμενων Ολλανδών. Λένε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν για εσάς. Επίσης υπάρχει ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό αίσθημα, διότι η Ευρώπη είναι αυτή που κάνει την αναδιανομή. Ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Ελληνες εργάζονται πολύ σκληρότερα από τους Ολλανδούς. Φυσικά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει μια νοητή διαγώνιος που την τέμνει. Υπάρχει διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικός τρόπος ζωής, διαφορετικές πνευματικές αξίες. Στον Βορρά το κράτος είναι περισσότερο κοσμικό, ενώ στον Νότο περισσότερο προσδεμένο στη θρησκεία. Αυτές οι διαφορές σε επίπεδο Ευρώπης είναι υπαρκτές. Υπάρχει όμως και ο δείκτης διαφθοράς. Και με βάση αυτόν, δυστυχώς η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά. Ετσι υπάρχει μεγαλύτερη δυσπιστία στη δημοκρατία απ’ ό,τι στον Βορρά, όπου η δημοκρατία λειτουργεί λίγο καλύτερα και περισσότερο προβλέψιμα.
• Και το συμπέρασμα;
Πρέπει να δούμε τι νέο υπάρχει σ’ αυτές τις πολιτισμικές διαφορές. Δεν φτάνει να λέμε ότι οι Ελληνες είναι καλοί και δουλεύουν σκληρά, ενώ οι Βόρειοι είναι νεοφιλελεύθεροι καταπιεστές, διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση. Χθες μιλούσα με κάποιον εδώ στην Αθήνα και μου είπε: «Ο Ντάισελμπλουμ έχει δίκιο στην κριτική του για τη διαφθορά στην Ελλάδα, αλλά δεν δείχνει καμία γενναιοδωρία, παρότι είναι σοσιαλδημοκράτης». Βέβαια μπορείς να πεις διάφορα και για τον Βαρουφάκη, αλλά έφερε ένα καινούργιο πνεύμα στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν πολύ μεγαλύτερη γενναιοδωρία και να κάνουν κάτι για τα ελληνικά ελλείμματα και το χρέος.
• Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπνεύσει η χώρα.
Ναι, ακριβώς. Τα χρονικά περιθώρια που μπαίνουν είναι ασφυκτικά. Πρόκειται για μια πολύ κακή πολιτική.
• Στη διάρκεια της κρίσης οι δεξιές, αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις χαρακτήριζαν «λαϊκιστή» όποιον αντιστεκόταν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πρόκειται για έναν όρο που στοχεύει στο να εξουδετερώσει τον πολιτικό αντίπαλο. Τι πιστεύετε;

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ=>«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς την Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...