Τρίτη, Απριλίου 21, 2015

Όταν η ανηθικότητα γίνεται νόμιμη

Στο ΦΕΚ η απόφαση

Καρατόμηση Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο

Καρατόμηση Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο
Ο Σωτήρης Χατζάκης   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Με δύο υπουργικές αποφάσεις που υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Αρ.Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, και οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα 21 Απριλίου στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264, ανακλήθηκαν ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, όπως, επίσης, και ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ ανακοινώνει την «πρόωρη λύση τής θητείας τού Καλλιτεχνικού Διευθυντή και τού ΔΣ τού Εθνικού Θεάτρου εξ αιτίας παραβάσεων τού ιδρυτικού νόμου τού οργανισμού», σημειώνει πως νέο ΔΣ και καλλιτεχνικός διευθυντής θα οριστούν τις επόμενες ημέρες και προαναγγέλλει «πλήρη και εξονυχιστικό διαχειριστικό έλεγχο» στο Εθνικό Θέατρο.

  • Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι από τον έλεγχο για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στο Εθνικό Θέατρο διαπιστώθηκαν τέσσερις παραβάσεις του ιδρυτικού νόμου που διέπει τον οργανισμό:

«1ον Παράλειψη ανάρτησης εν περιλήψει στη 'Διαύγεια' των συμβάσεων έργου του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού.

» 2ον Υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με το Εθνικό Θέατρο ετησίως.

» 3ον Υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

» 4ον Έλλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας με την εποπτεύουσα Αρχή».

«Με βάση τα παραπάνω και κατ’ εφαρμογήν τού ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου, λύεται πρόωρα η θητεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη καθώς και του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου» τονίζεται, ενώ ο κ. Χατζάκης κατηγορείται ότι «συστηματικά από την έναρξη της θητείας του παρέλειπε την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που είχε συνάψει, ως εκπρόσωπος του φορέα, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού».

«Η κατά νόμο προβλεπόμενη υποχρέωση για ανάρτηση και δημοσιοποίηση περιλήψεων των συμβάσεων στη 'Διαύγεια' αφορά όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους οποίους ανήκει και το Εθνικό Θέατρο. Επ’ αυτού έχει γνωμοδοτήσει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως κατά νόμο αρμόδιο όργανο, κατόπιν ερωτήματος που υπέβαλε ο ανακαλούμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου» προστίθεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως:

«Η παράλειψη δημοσιοποίησης των εργασιακών συμβάσεων συνιστά απόκλιση από την υποχρέωση λογοδοσίας που φέρει κάθε φορέας άσκησης δημόσιας εξουσίας κατά την επιτέλεση των λειτουργικών και διοικητικών του καθηκόντων, για λόγους που πρωτίστως υπαγορεύει η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, ο Σ.Χατζάκης «συνήψε με το Εθνικό Θέατρο κατά τη διάρκεια του έτους 2014, καθ’ υπέρβαση του νόμου που θέτει ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τις δύο συμβάσεις ετησίως, και τρίτη σύμβαση, γεγονός που συνιστά ευθεία παραβίαση του νόμου».

«Ομοίως» αναφέρεται «και έτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου υπερέβη το μέγιστο, για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιτρεπόμενο όριο των δύο συμβάσεων, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, συνάπτοντας για το έτος 2015 και τρίτη σύμβαση, κατά παράβαση του νόμου».

Επιπλέον, ο Σ.Χατζάκη εγκαλείται για «συστηματική άρνηση συνεργασίας» με το υπουργείο Πολιτισμού «ως την κατά νόμο εποπτεύουσα αρχή του Εθνικού Θεάτρου, δημιουργώντας συνθήκες κρίσης για τον οργανισμό».

«Ταύτισε παραπειστικά την έννοια της αυτοδιοικητικής λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου, ως δημόσιου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με την πλήρη απουσία ελέγχου εκ μέρους της εποπτεύουσας αρχής, ακόμη και στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, όπου ευθέως παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας και της διαφάνειας» τονίζεται.

Η κόντρα

Η κόντρα του Ν.Ξυδάκη με τον Σ.Χατζάκη ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού. Ο κ. Χατζάκης αρνήθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του, αντιτείνοντας πως η θητεία του, τριετούς διάρκειας, λήγει τον Μάιο του 2016.

Μάλιστα ο Σ.Χατζάκης κατηγόρησε τον Ν.Ξυδάκη ότι απείλησε πως θα του στείλει το ΣΔΟΕ, όταν αρνήθηκε να παραιτηθεί, και πως επιχείρησε «να δημιουργήσει εντέχνως την ψευδή εντύπωση ότι κάποιο, δήθεν, σκάνδαλο κρύβεται στο Εθνικό Θέατρο».

Η διαμάχη συνεχίστηκε πριν λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό πως στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υπάρχει τροπολογία με την οποία λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανάμεσά τους και το Εθνικό Θέατρο.

Ο κ. Χατζάκης κατηγόρησε τον κ. Ξυδάκη πως «ασχολείται αποκλειστικά με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου» και προειδοποίησε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
In.gr, Newsroom ΔΟΛMain_untitled

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...