Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2013

Αριστουργήματα στο σανίδι

 Ολιβερ Γκόλντσμιθ*
 (1730-1774)  
"Τα λάθη μιας νύχτας"
  (She Stoops to Conquer)

Το έργο- μια από τις δημοφιλέστερες αγγλικές κωμωδίες- πρωτοπαρουσιάστηκε το 1773 και αποτελεί μια άλλη κωμωδία παρεξηγήσεων, σύγχισης ταυτοτήτων και ταξικών συμπεριφορών, με εκκεντρικούς χαρακτήρες, καρικατούρες προσώπων και ανατροπές κοινωνικών κωδίκων.


Η ζωή του αγγλο-ιρλανδού Ολιβερ Γκόλντσμιθ (1730-1774) ήταν ένας διαρκής κύκλος από χρέη, προθεσμίες και καταστροφές από την χαρτοπαιξία και ο ίδιος υπήρξε ένας καλός και ανοργάνωτος χαρακτήρας που κατάφερε να μεταπλάσει τα προσωπικά του προβλήματα και να γράψει ένα απολαυστικό, διασκεδαστικό αλλά και παρατηρητικό.

Mια κωμωδία συμπεριφορών με μεγάλη συμπάθεια για τους χαρακτήρες της και με επιμονή στην «τέχνη του γέλιου», όπως έλεγε ο ίδιος. Στην σύντομη, ταραγμένη και έκκλυτη ζωή του κατάφερε να γράψει ένα μυθιστόρημα «Ο εφημέριος του Γουέκφιλντ», ένα βουκολικό μεγάλο ποίημα «Το ερημωμένο χωριό» και δύο θεατρικά «Τα λάθη μιας νύχτας» και «Ενας άνδρας καλού χαρακτήρα».
***********************
 *Παράσταση του Απλού Θεάτρου,: Όλιβερ Γκόλντσμιθ , "Τα λάθη μιας νύχτας" ,* *Μετάφραση Αλέξης Σολομός* 
*Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται Στέλιος Βόκοβιτς, Καίτη Λαμπροπούλου, Χρήστος Ευθυμίου, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Ζωή Ρηγοπούλου, Κώστας Κοντογιάννης, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Γούναρης, Χρήστος Πολίτης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος* *Σκηνοθεσία Αντώνης Αντύπας* *Από την εκπομπή της  ΕΡΤ "Το θέατρο της Δευτέρας"* *Πρώτη προβολή 3/2/1986*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο