Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

Επίκαιρος όσο ποτέ

Image:Gurney-dickens.jpg
Κάρολος Ντίκενς
(1818-1870)

*Κάρολος Ντίκενς - Βικιπαίδεια

Ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας ζοφεράς ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Κάρολον Ντίκενς, όστις , οσάκις η απατηλή πραγματικότης των Media συσκοτίζει τον νουν μου και νεκρώνει τας αισθήσεις, διά των αναγνωσμάτων του με επαναφέρει εις την τάξιν.  
Μπορεί να πέθανα , μου λέγει , αλλά εξακολουθώ να ζω μες στα βιβλία μου και πονώ για τα κατάντια των ανθρώπων της δικής σου εποχής. Ιδού , κοίτα γύρω σου και στοχάσου. Τι βλέπεις;Τον ίδιο πόνο , τις ίδιες αδικίες , την ίδια αθλιότητα με τα δικά μου χρόνια. Πολέμους, φτώχεια, πείνα , κρίσεις, ανισότητες . Σκρουτζ των χρηματιστηρίων , απατεώνες του παραεμπορίου, μαφιόζοι των Καρτέλ πλουτίζουν ολοένα και περισσότερον= , ενώ μιλιούνια Μικάουμπερ βυθίζονται στην αθλιότητα , χάνουν τις εργασίες των και τα σπιτάκια τους από τα χρέη προς τις ληστρικές τράπεζες . Σαν τον Όλιβερ και τον Πάιπ δεν πρέπει να πλανάσαι από τις λαμπυρίζουσες εικόνες των τεχνητών παραδείσων που σου προβάλλουν τα διαφημιστικά σας κοράκια. Δεν έχει πλοίο δι' εσέ, δεν έχει οδόν διαφυγής! Αν την πατήσεις και αποδεχθείς τους όρους τους με τα ψιλά γράμματα, χάθηκες! . Ελευθερία πάλι ανάπηρη σου τάζουν, με παρακολουθήσεις και Δικαιοσύνες τυφλές γιά τους γκλαμουράτους και ανοιχτομάτες διά τους ανώνυμους. Γουρούνι  σε θέλουν να κυλιέσαι στη γούρνα με τα βρομόνερα, να σαλαγάς τα πρόβατά τους , ν' αρμέγεις τις αγελάδες τους και να τους προσκυνάς, να βλέπεις τα αίσχη τους και να σιωπάς, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι οι Μεγάλες Προσδοκίες σου κάποτε θα ανταμειφθούν. 

Αφεθείτε, μικροί και μεγάλοι ,  στη μαγεία του κόσμου  του μεγάλου λογοτέχνη παρακολουθώντας τη μεταφορά ενός από τα εμβληματικά του έργα σε "κλασικό" εικονογραφημένο. Οι μεγαλύτεροι από εμάς θα αναπολήσουν, ακούγοντας το αφιερωμένο στα "κλασικά" τραγούδι της Μάνου, τη χαμένη τους παιδική αθωότητα...  

Δεν υπάρχουν σχόλια: