Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2013

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ;



Παγκοσμίως πρώτοι;

                                                                                Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
                                                                                                 Πηγή: Το Έθνος, 25/10/13

Ομολογώ ότι αυτή την κομπίνα με τα ετεροχρονισμένα πιστοποιητικά γεννήσεων δεν την ήξερα. Οπως δεν νομίζω να την ήξερε και κανένας άλλος από τον χώρο της ενημέρωσης. Αρα δικαιούμαι να θεωρώ ότι πρόκειται για καινούργια απάτη, με την οποία δόθηκε, όμως, η ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί ότι η ευρηματικότητά μας σε κάτι τέτοια ίσως και να είναι παγκοσμίως ασυναγώνιστη.



Υποθέτω ότι γι' αυτό το «επαναβεβαιωθεί» δεν θα υπάρχει αντίρρηση. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει σε τριτοκοσμικές αφρικανικές χώρες (φαντάζομαι ότι στην καλύτερη περίπτωση τίποτα το χειρότερο), αλλά σε στοιχειωδώς οργανωμένες κοινωνίες αποκλείεται να μην υπάρχει έστω κι ένας τομέας στη δημόσια διοίκηση που να λειτουργεί υποδειγματικά. Και μεγάλη κουβέντα δεν θέλω να πω, αλλά στον τόπο μας δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.



Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να καθίσει και να ψάξει αν και πού μπορεί να υπάρχει μια αξιέπαινη εξαίρεση. Και δεν το προτείνω τυχαία. Την έχω κάνει την προσπάθεια και δεν είχε αισιόδοξο αποτέλεσμα. Για τις Εφορίες, τις Πολεοδομίες και τα Δασαρχεία ξέρουμε εδώ και δεκαετίες τι συνέβαινε. Και δυστυχώς συνεχίζει να συμβαίνει. Αλλά οι γνώσεις μας έχουν εμπλουτιστεί έκτοτε. Και (ξανά) δυστυχώς συνεχίζουν να εμπλουτίζονται.



Μάθαμε για τις ρεμούλες στα νοσοκομεία, τις κομπίνες των γιατρών με τις εταιρείες, τις συνταξιοδοτήσεις νεκρών, τα αναπηρικά επιδόματα υγιέστατων, τις λεηλασίες ασφαλιστικών ταμείων από υπαλλήλους τους, τα πλαστά πιστοποιητικά σπουδών, γενικά μάθαμε πως δεν υπάρχει κομμάτι του δημόσιου τομέα χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις στη λαμογιά.



Κι απ' όλα αυτά, αν τα καλοεξετάσετε, είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο δημόσιος τομέας καθυστέρησε εξοργιστικά να περάσει στην ηλεκτρονική εποχή. Κι ότι ακόμη είναι στη διαδικασία της προσαρμογής. Βλέπετε, τα κομπιούτερ έχουν την ιδιότητα να σου παρουσιάζουν το καθετί μέσα σε δευτερόλεπτα. Το πάτημα ενός πλήκτρου είναι αρκετό για να εμφανιστεί η οικογενειακή, η φορολογική ή όποια άλλη κατάσταση του οιουδήποτε.



Η εναλλακτική λύση είναι ο ατομικός, σε κάθε υπηρεσία, φάκελος. Που θέλει χρόνο για να αναζητηθεί ή μπορεί να παραπέσει ή ακόμη και να χαθεί. Και ως γνωστόν ο χρόνος, αλλά και όλα τα άλλα, είναι χρήμα.



bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: