Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2013

Εαυτούληδες

Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της μουσικής παράστασης του Διονύση Τσακνή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,(16/1/2012), εμπνευσμένη από το έργο του ποιητή που δεν θέλησε να ανήκει πουθενά, παρά μόνον στην ανατροπή. Το έργο (1893-1984) σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Η απροσδόκητη, ανατρεπτική και εντελώς προσωπική ποίησή του πρωτοπόρου ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, αποτέλεσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή, ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο «Εαυτούληδες» (1950). Οι συνθέσεις αυτές γίνονται τώρα το αντικείμενο της μουσικο-θεατρικής παράστασης με τη συμμετοχή του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Μεράντζα, του ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση (που εμφανίζεται στο ρόλο του Γιάννη Σκαρίμπα σε κείμενα που επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσακνής) των Χορωδών (ηθοποιών-τραγουδιστών) Αποστόλη, Γιώργου και Ειρήνης Ψυχράμη, Ελένης Καρακάση, Κασσιανής Λειψάκη και Κωνσταντίνας Σαραντοπούλου, των μουσικών Δημήτρη Μπαρμπαγάλα (κιθάρες) και Θωμά Κωνσταντίνου (τσουμπούς, τζουράς, λαγούτο) όπως και μελών της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού).- ET1 (20/1/2012)
Στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια «Εαυτούληδες», «Τρελός», «Τα ρομπότ», «Ο Σταθμάρχης», «Ο Καμπούρης», «Το εισιτήριο», «Το πορτραίτο της Ελίζε Μαίηλυ», «Το πλοίο (Ο τιτανικός)», «Το φιδάκι», «Χορός Συρτός», «Το βαλς χωρίς ντάμα» όπως και το «Ουλαλούμ» (που ο Τσακνής είχε μελοποιήσει νωρίτερα για τις ανάγκες του δίσκου του «Τι γυρεύεις στον ύπνο μου, πατέρα» του 2007).
Ο συνθέτης που μπήκε σ' αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας, αγαπώντας και κατανοώντας το έργο του ποιητή, αντιλαμβανόμενος παράλληλα τις δυσκολίες μελοποίησης των στίχων του -- με τους συχνούς παρατονισμούς, τους νοηματικούς και συντακτικούς διασκελισμούς και την ιδιωματική γλώσσα με μείξη δημοτικής και καθαρεύουσας - στάθηκε με προσήλωση για να αφουγκραστεί και να αποδώσει τη μουσική που κρύβει το κάθε ποίημα ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η δεσποινίς Κοκκινοσκουφίτσα με τρία «ιερά τέρατα» της καλλιτεχνικής και θεατρικής ζωής που έγραψαν ιστορία

«Δεν ήταν δικές του οι ιστορίες, υπήρχαν και πριν απ'αυτόν σαν λαϊκά παραμύθια. Όμως, εκείνος πρώτος τις συγκέντρωσε σε βιβλίο και έτσι,...