Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2013

«Είναι τρελά αυτά τα δίποδα!»



Από κυνηγοί, θηράματα...

 ΕΛΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
 e.kefalopoulou@eleftherotypia.net
Πηγή: Ελευθεροτυπία, 21/10/13
[Σελίδα: "Ουρές εν δράσει"]
 
«Είναι τρελά αυτά τα δίποδα!» έγραφα τον Ιανουάριο παραφράζοντας τον Αστερίξ. Αφορμή ήταν το κυνήγι και το γεγονός ότι ένα αγριογούρουνο σκότωσε έναν κυνηγό. Κι εξηγούσα ότι το ζώο ήταν σε άμυνα. Αμυνόταν για τη ζωή του, για την τροφή του, για την οικογένειά του.

Τόσες χιλιετίες πέρασαν και η μόνη εξέλιξη είναι η τελειοποίηση των όπλων; Τόσες χιλιετίες πέρασαν και η μόνη εξέλιξη είναι η τελειοποίηση των όπλων; Ελεγα κι άλλα πολλά για την παράνοια που σας πιάνει εσάς τα δίποδα με το κυνήγι. Αν δεν είχατε τίποτα άλλο να φάτε, θα σας δικαιολογούσα. Αλλά με τόσα αγαθά, να κυνηγάτε τσίχλες και λαγουδάκια δεν το καταλαβαίνω. Προσέξτε. Θα σας μείνει κανένα κοκαλάκι στο δόντι.

Τύφλα να 'χει ο Ράμπο...

Επειτα όταν πιάνετε όπλο στο χέρι, δεν ξέρω τι παθαίνετε. Αισθάνεστε υπερήρωες, κάτι μεταξύ Σταλόνε και Σβαρτσενέγκερ. Πολύ άντρες δηλαδή. Είναι κι αυτές οι στρατιωτικές στολές -στο στρατό βέβαια τις μισείτε-, οι μπότες, τα φυσίγγια σταυρωτά, τα τζιπ, που σας ανεβάζουν πολύ. Νιώθετε τρομεροί και φοβεροί, η τεστοστερόνη χτυπάει κόκκινο, πυροβολείτε... κι όποιον πάρει ο χάρος. Κι αν ο τρισκατάρατος πάρει τετράποδο, είστε θεοί, έχετε το πάνω χέρι στον πλανήτη και σ' όλα του τα πλάσματα. Τι ρώμη, τι μεγαλείο! Αν όμως πάρει δίποδο, τι γίνεται; Κλάμα, θρήνος, φταίει η κακιά στιγμή, η μοίρα και ο αδικοχαμένος που δεν έπρεπε να βρίσκεται σ' εκείνο το σημείο τη στιγμή του πυροβολισμού. Πάνε τα αντριλίκια, πάει το κόρδωμα και το ύφος. Τώρα ποιος σας είπε ότι η δική σας ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τη δική μας, δεν ξέρω. Αγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου, που λέτε και σεις.

Πριν από μέρες λοιπόν 9 κυνηγοί έχουν στήσει καρτέρι σε αγριογούρουνα στο Ανυδρο Στυλίδας. Πυροβολούν όλοι μαζί και σκοτώνουν το φίλο τους. Η Αστυνομία εξετάζει τα όπλα όλων, αλλά είναι δύσκολο να ανακαλύψει ποιος, από τους πέντε που κρατούνται, σκότωσε τον κυνηγό. Μ' αυτή την αμφιβολία στην ψυχή πώς θα ζήσουν; Με τι μάτια θα κοιτάξουν την οικογένεια του σκοτωμένου; Θα πάνε ξανά για κυνήγι;

Τον Σεπτέμβριο στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης ένας κυνηγός πήρε τον ανήλικο γιο του για κυνήγι. Φαίνεται ήθελε να μυήσει το παιδάκι από μικρό στη βία και στο αίμα, μήπως τυχόν μελλοντικά ξεμείνει από τροφή. Εσείς πώς αλλιώς θα το εξηγούσατε; Κάποια στιγμή είδε ένα θάμνο να κινείται και μπαμ... πάρ' τον κάτω. Τον γιο του εννοώ όχι το λαγό. Ευτυχώς ήταν μόνο μερικά σκάγια και τα τραύματα ήταν επιπόλαια. Αραγε θα σκεφτεί ποτέ πώς είναι να σε κυνηγούν; Πώς νιώθει η μπεκάτσα με τα σκάγια να σφυρίζουν γύρω της; Πώς νιώθει η μαμά ελαφίνα όταν βλέπει το ελαφάκι νεκρό;

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα πάλι δύο ξαδέρφια κυνηγούσαν μες στην καλή χαρά. Αλλά πώς τα 'φερε η μοίρα -έτσι δεν λέτε εσείς τα δίποδα- και μπαμ... ο ένας πυροβόλησε τον άλλο.

Τον Σεπτέμβριο στην Ηλεία οι θηροφύλακες εντόπισαν 5 άτομα που παράνομα κυνηγούσαν αγριογούρουνα στο δάσος της Φολόης. Αρνήθηκαν τον έλεγχο, πυροβόλησαν στον αέρα και πιάστηκαν στα χέρια με τους θηροφύλακες. Κατάφεραν να ξεφύγουν αφήνοντας το αυτοκίνητο και τα 2 σκυλιά τους. Οι άθλιοι είχαν σκοτώσει ένα θηλυκό αγριογούρουνο, που πριν από λίγο είχε γεννήσει 3 μικρά. Τετραπλό το φονικό λοιπόν.

Πριν από λίγο καιρό οι φιλόζωοι ζητούσαν να γίνει αυστηρή η νομοθεσία απέναντι στην άθλια μεταφορά των κυνηγόσκυλων μέσα σ' αυτά τα σκυλόκουτα που σέρνουν οι κυνηγοί από τα αμάξια τους. Δεν φαντάζεστε τι ειρωνείες και χλευασμό δέχτηκαν από τους κυνηγούς, που δήλωσαν οικολόγοι και φιλόζωοι. Τα γεγονότα τους διέψευσαν άλλη μία φορά. Την 1η Οκτωβρίου κυνηγοί ταξίδεψαν για Σκύρο για να εξασκήσουν κι εκεί το «σπορ» και να αισθανθούν πιο «άντρες».

Ο καπετάνιος τους ζήτησε να βάλουν τα σκυλιά στους ειδικούς χώρους φιλοξενίας του πλοίου. Οι... Ράμπο αδιαφόρησαν. Σιγά μη μεταφέρουν τα σκυλιά από τα σκυλόκουτα στα κλουβιά. Φτάνοντας στο λιμάνι της Σκύρου κάποια σκυλιά ήταν νεκρά κι άλλα ημιθανή.

Πρόστιμο για το γκαράζ

Ο χώρος του γκαράζ δεν κλιματίζεται, η θερμοκρασία είναι υψηλή και τα φορτηγά ψυγεία εκπέμπουν αναθυμιάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γι' αυτό ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει ειδικούς χώρους για τη μεταφορά των ζώων. Οι «φιλόζωοι» κυνηγοί δεν πρέπει να πληρώσουν τώρα το πρόστιμο; Εγώ θα τους έβαζα ακόμα μεγαλύτερο γιατί μετά την πληροφόρηση από τον καπετάνιο είναι σαν να το έκαναν εσκεμμένα. Τους ανήκει η ζωή και ο θάνατος των σκυλιών τους.

Στις 14 Αυγούστου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε εγκύκλιο στις Διευθύνσεις Δασών και στην Κυνηγετική Ομοσπονδία για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039/12 σχετικά με την προστασία των κυνηγετικών σκύλων. Μέσα στ' άλλα αναφέρει: «Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου υποχρεούται να χρησιμοποιεί κατά τη μεταφορά του σκύλου μεταφορικά μέσα κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική θέση του σώματός του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό, όποτε αυτό το επιθυμεί». Αν εσείς πιστεύετε ότι τα περισσότερα σκυλόκουτα πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, εγώ θα φάω τα μουστάκια μου. Ή μάλλον δεν θα ρίξω φάπα στο τρίποδο όσο κι αν με προκαλεί.

Ολα αυτά τα γεγονότα συνέβησαν μες στο μήνα κι επειδή είναι κυνηγετική περίοδος θα επανέλθω στα ταλαίπωρα κυνηγόσκυλα. Μέχρι τότε όμως δεν το ξανασκέφτεστε μήπως αντί με όπλα παίζατε paint ball; Οπότε ούτε μεις ούτε σεις μπαμ... και κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...