Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2013

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Παρουσίαση του Λεξικού του Ιμβριακού Ιδιώματος (23/10/13)

    O Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει παρουσίαση του "Λεξικού του Ιμβριακού Ιδώματος" του Ξενοφώντα Τζαβάρα, που διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Δαίδαλος» του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, στο κτήριο της οδού Ρεθύμνου 1Α (πλησίον Αρχαιολογικού Μουσείου). Το Λεξικό θα παρουσιάσουν: - Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης - Η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Ελένη Σελλά - Ο Συγγραφέας του Λεξικού, Δρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Ξενοφών Τζαβάρας Θα υπάρξει σύντομη παρέμβαση από τον Δικηγόρο και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων (που εξέδωσε και το Λεξικό), κο Πάρι Ασανάκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, κος Κωνσταντίνος Καρκανιάς.
  • Εκδήλωση για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιάννη Κοντού (21/10/13)

    Oι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν στην εκδήλωση για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιάννη Κοντού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, ώρα 20.00 στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).
  • Τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Βενέζη (14/10/13)

    Τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Βενέζη με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα. Θα μιλήσει ο ομότεχνός του Θ. Βαλτινός. Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς: Ηλίας Βενέζης», σε σκηνοθεσία Τ. Ψαρρά (παραγωγή ΕΡΤ, 2004). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.00, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
  • Διεθνές Συνέδριο: Autografi letterari romanzi e neogreci: problemi teorici, editoriali e interpretativi. Due giornate di studio in memoria di Filippo Maria Pontani (24-25/10/13)

    Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Accademia Galileiana της Padova Διεθνές Συνέδριο με τον τίτλο: Autografi letterari romanzi e neogreci: problemi teorici, editoriali e interpretativi. Due giornate di studio in memoria di Filippo Maria Pontani ('Λογοτεχνικά νεολατινικά και νεοελληνικά αυτόγραφα: θεωρητικά, εκδοτικά και ερμηνευτικά προβλήματα. Δύο ημέρες εις μνήμην του Filippo Maria Pontani').
  • "Ο Κ. Π. Καβάφης, στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια" με τον Γιώργο Χρονά (10/10-28/11/13)

    "Ο Κ. Π. Καβάφης, στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια" με τον Γιώργο Χρονά, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος). Κάθε Πέμπτη από 10/10/2013 έως 28/11/2013, ώρα 21:30. Μία παράσταση γεμάτη ποίηση και μουσική με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων, που ξεκίνησε το ταξίδι της μια βραδιά τον Αύγουστο που μας πέρασε στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, και τώρα συνεχίζει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά να επιλέγει, να διαβάζει και να δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα σε αυτό το ιδιότυπο "ανοικτό" μονόπρακτο, που μπορεί κάθε βραδιά να οδηγείται και σε διαφορετικά μονοπάτια ανάλογα με το κοινό και τη διάθεση του ρεσεψιονίστ.
  • Παρουσιάσεις του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (14 και 16/10/13)

    Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη, αφηγείται το παραμύθι της ζωής της και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή όπως μόνο εκείνη ξέρει.Ένα συναρπαστικό βιβλίο, γραμμένο με αγάπη και τρόπο μυθιστορηματικό. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Στην Αθήνα Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αγγελική Βουλουμάνου, η Χριστίνα Ντουνιά, η Μαρία Στασινοπούλου και ο Παύλος Τσίμας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή και Σοφία Κόκκαλη. Στη Θεσσαλονίκη Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ., στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βενετία Αποστολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, η Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας, και ο Νικηφόρος Παπανδρέου, θεατρολόγος. Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν η θεατρολόγος Έφη Βαφειάδη και η ηθοποιός Αίγλη Κατσίκη.
  • Εκδήλωση: Ποιήτριες της Θεσσαλονίκης σήμερα (14/10/13)

    Ο Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε μια βραδιά παρουσίασης του έργου γυναικών δημιουργών της πόλης μας, με τίτλο "Ποιήτριες της Θεσσαλονίκης σήμερα" Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.30 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη). Ποίηση διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θάλεια Σκαρλάτου, Γιάννα Νικολοπούλου Ομιλητές: Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παναγιώτης Γούτας, συγγραφέας Συντονίζει η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια, δοκιμιογράφος
  • Παρουσίαστη της ποιητικής ανθολογίας: Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, 150 χρόνια από τη γέννησή του (19/10/13)

    Tο Bαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σας προσκαλεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20:00 στην παρουσίαση της Ποιητικής Ανθολογίας «Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη. 150 χρόνια από τη γέννησή του», επιμ. Βασιλική Β. Παππά. Ομιλητές: Βασιλική Β. Παππά, ποιήτρια-Msc, Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας Ευάγγελος Τζάνης, Διευθυντής ΔΔΕ Θεσπρωτίας Θεόδωρος Σαντάς, Μαθηματικός-Λογοτέχνης Πέτρος Αργυρίου, Συγγραφέας-Πολιτικός Αναλυτής Γιάννης Τζανής, Δρ. Φιλόλογος-Λογοτέχνης Ενδιάμεσα των απαγγελιών, θα παίξει φλάουτο ο Ευγένιος Αναστασιάδης. Απαγγελία ποιημάτων Καβάφη: Ζαχαρίας Προδρόμου Συντονίστρια η Βσιλική Β. Παππά
  • Παρουσίαση βιβλίου (21/10/13)

    Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ. πρόκειται να παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιάννη Κοντού «Τα ποιήματα 1970-2010», στο Polis Art Cafe (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα).
  • Διεθνές Συνέδριο: Η Ποίηση και η Ποιητική του Κωστή Παλαμά (22-25/10/13)

    Το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οργανώνει το Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το έργο του Κωστή Παλαμά με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του ποιητή (1943-2013). Το αντικείμενο του Συνεδρίου είναι "Η Ποίηση και η Ποιητική του Κωστή Παλαμά". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών από τις 22-25 Οκτωβρίου 2013.
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (22/10/13)

    Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη θα μιλήσει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.30 με θέμα: «Ζεύξεις Ιστορίας και φύλου» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
  • Πανελλήνιο Συνέδριο: Ο Κριτικός Γραμματισμός στη σχολική πράξη (1-3/11/13)

    Το Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), και το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, σε συνεργασία με τους τοπικούς εκπαιδευτικούς-επιστημονικούς φορείς ανακοινώνουν τη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου: Ο Κριτικός Γραμματισμός στη σχολική πράξη, το οποίο θα διεξαχθεί στη Δράμα από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2013.
  • Bazaar Βιβλίου από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (25/10-13/11/13)

    Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων διοργανώνουν για 20 μέρες Bazaar Βιβλίου στην είσοδο της ΔΕΘ απέναντι από τη ΧΑΝΘ προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους βιβλιόφιλους να αποκτήσουν τα βιβλία της αρεσκείας τους σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Η Γιορτή αυτή του Βιβλίου ξεκινάει στις 25 Οκτωβρίου, ενόψει του εορταστικού τριημέρου της Θεσσαλονίκης και θα δώσει την ευκαιρία τους επισκέπτες της, αναγνώστες όλων των ηλικιών να ξεναγηθούν στο χώρο και να βρουν βιβλία από 1 ευρώ, 2 ευρώ, 3 ευρώ. Το Bazaar Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10 το πρωί έως 10 το βράδυ.
  • Παρουσίαση βιβλίου (20/10/13)

    Ο ποιητής-μεταφραστής-ηθοποιός Γιάννης Γκούμας παρουσιάζει στο POLIS ART CAFE (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα) το βιβλίο του με τις μεταφράσεις στα αγγλικά 101 Ελλήνων Ποιητών, γιορτάζοντας 40 χρόνια ευδόκιμου μεταφραστικού έργου και 73 χρόνια ζωής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.00. Προλογίζει ο ποιητής και εκδότης, Γιώργος Χρονάς.
  • Παρουσίαση βιβλίου (23/10/13)

    Οι Εκδόσεις Παπαζήση, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και το Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Michel de Montaigne "Περί Δόξας και Περί Ματαιότητας. Δύο Δοκίμια", σε μετάφραση της Μαρίας Λιτσαρδάκη Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8 μ.μ., στο χώρο του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη (Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Πρόεδρος της ΕΛΘ Τιτίκα Δημητρούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Κριτικός Λογοτεχνίας Αποσπάσματα θα διαβάσει η Δήμητρα Μήττα, φιλόλογος

Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...