Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

 • 40ό ετήσιο συνέδριο της ΠΕΦ: Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος των ποιητών" και ο "από σκηνής φιλόσοφος"

  Από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, στην Αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσουυ στο Διοικητήριο Σπάρτης (2ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης -Γυθείου), το 40ό ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα: Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος....[.....].
 • Τα Ιωάννινα τιμούν τον Δημήτρη Χατζή (8/11 και 21/11/13)

  Τα Ιωάννινα τιμούν το μεγάλο συγγραφέα Δημήτρη Χατζή Διαβάζουμε στον Τύπο: Με το θεατρικό αναλόγιο, από «το τέλος της μικρής μας πόλης» και ειδική εκδήλωση, με τον πολιτιστικό χώρο «Παλιά Σφαγεία» να ονομάζεται πλέον σε «Αίθουσα Δ. Χατζής», τιμούν τα Γιάννενα, γενέτειρα πόλη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, τα 100 χρόνια από την γέννησή του. Το Θεατρικό αναλόγιο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα, αφού ενδιαμέσως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του και τελετή ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Πολυχώρου. Παράλληλα, το φεστιβάλ «Γ' Φθινοπωρινή αυλαία» συνεχίζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Δημήτρη Χατζή, παρουσιάζει την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένες στον συγγραφέα. Τρία από τα διηγήματα της συλλογής «Ο Σιούλας ο ταμπάκος», «Σαμπεθάι Καμπιλής» και «Η θειά μας η Αγγελική» θα παρουσιαστούν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Αναστασάκη.
 • Παρουσίαση βιβλίου (24/10/13)

  Την πρόσφατη μελέτη της Λ. Λεμπέση, «Η μουσική και οι ήχοι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου», παρουσιάζουν ο ποιητής Γ. Κοντός, ο πανεπιστημιακός Μ. Μερακλής και ο ποιητής Τ. Πατρίκιος. Αποσπάσματα από το βιβλίο, ποιήματα του Ρίτσου και τραγούδια βασισμένα σε ποίησή του αποδίδει η ηθοποιός Μ. Παπαδημητρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).
 • Νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις για τον Κ.Π. Καβάφη

  Συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη και οι επανεκδόσεις των ποιημάτων του, μαζί με τις μελέτες για το έργο του πληθαίνουν και έρχονται να προστεθούν σε μια ογκωδέστατη βιβλιογραφία.
 • Εκδηλώσεις του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας (29 και 31/10/13)

  Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων διδασκαλίας Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και 50 χρόνων από τον θάνατο του υφηγητή Δημήτρη Παπά, ιδρυτή της Έδρας των Νέων Ελληνικών στην Πράγα, το Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών διοργανώνει το επόμενο δίμηνο μια σειρά τιμητικών εκδηλώσεων.
 • Εκδήλωση για το συνολικό έργο του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη (24/10/13)

  Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για το συνολικό έργο του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη,την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00. Για τα βιβλία του θα μιλήσουν η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Μαγδαληνή Μπεκρή, η φιλόλογος Γαλάτεια Βασιλειάδου, ο φιλόλογος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Ποζουκίδης, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγου. Θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος ενώ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος θα διαβάσει αποσπάσματα από το αφήγημα ΤΟ ΤΡΥΦΕΡΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟ ΜΠΟΛΕ. Στη συνέχεια θα προβληθεί, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, η κινηματογραφημένη παράσταση του θεατρικού έργου LA ULTIMA NOCHE Ή ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Λεωνίδα Κακούρη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου.
  ********************
  Ομιλία του Θανάση Τριαρίδη με τίτλο "Η Τέχνη απέναντι στη μισαλλοδοξία" σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Καβάλα το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, τον πολιτιστικό σύλλογο "Διαδρομές" και το σωματείο "Θέατρο των Πολιτών". Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια ενός διήμερου Φεστιβάλ, ως ειρηνική αντίπραξη στην παρακρατική δράση νεοναζιστικών οργανώσεων και συμμοριών στην Καβάλα.
   
 • Δέκα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου φέρνει στο φως το ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Δέκα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου φέρνει στο φως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αποκλειστική προδημοσίευση από την ανέκδοτη συλλογή του μεγάλου ποιητή «Το Υπερώον», που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος. Είναι 72 ολιγόστιχα πεζόμορφα ποιητικά, στο πολυτονικό σύστημα, που γράφτηκαν το 1985. Πρόκειται για μία ακόμη αποδέσμευση δημιουργημάτων του Ρίτσου, έχοντας την έγκριση της κόρης του Έρης, αποδέσμευση από το απέραντο ωκεανό ποιημάτων του ανθρώπου ο οποίος δεν δίσταζε να γράφει αενάως, αδιαφορώντας για τους επικριτές αυτής της πληθωρικής ή και «πληθωριστικής» -κατ' άλλους- επιμονής του.
 • Νέα έκδοση: Η λογοτεχνική θεωρία του εικοστού αιώνα, ανθολόγηση-επιμέλεια: K. M. Newton, μτφρ: Α. Κατσικερός, Κ. Σπαθαράκης

  Νέα έκδοση: Η λογοτεχνική θεωρία του εικοστού αιώνα, ανθολόγηση-επιμέλεια: K. M. Newton, μετάφραση: Αθανάσιος Κατσικερός, Κώστας Σπαθαράκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
 • Νέες εκδόσεις του ΚΕΓ για την Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας

  Νέες εκδόσεις του ΚΕΓ για την Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας - Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας, ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ν. Αντωνοπούλου, Σ. Βογιατζίδου, Τ. Τσαγγαλίδης) ISBN 978-960-7779-55-7, σελ. 302, τιμή 17 €. - Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, ΕΠΙΠΕΔΟ Α2, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (N. Aντωνοπούλου, Α. Σακελλαρίου), ISBN 978-960-7779-57-1, σελ. 66. Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ 2007-2013. Δεν διατίθενται προς πώληση. - Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, ΕΠΙΠΕΔΟ Β2, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (N. Aντωνοπούλου, Σ. Βογιατζίδου), ISBN 978-960-7779-58-8, σελ. 104. Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ 2007-2013. Δεν διατίθενται προς πώληση.
 • Παρουσίαση βιβλίου (24/10/13)

  Παρουσίαση του βιβλίου του Alberto Casadei Marco Santagata "Εγχειρίδιο της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 ώρα 19:30 στο Ιταλικό Εγχειρίδιο της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας Alberto Casadei, Marco Santagata μετάφραση: Μαρία Μουσαφίρη, Κωνσταντίνα Μπουμπάρα επιμέλεια: Γκαμπριέλα Μακρή University Studio PressΜορφωτικό Ινστιτούτο (Φλέμινγκ 1, Θεσσαλονίκη). Ομιλητές: - Φοίβος- B. Γκικόπουλος , Καθηγητής Iστορίας της Ιταλικής Λογοτεχνίας - Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ - Γεώργιος Φρέρης , Καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας - Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. - Κωνσταντίνα Ευαγγέλου , Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Λογοτεχνίας - Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ


Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Επικίνδυνη Σιωπή" (2010): ένα αληθινό βιογραφικό δράμα διακίνησης γυναικών , που εκτυλίχθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα χρόνια της επέμβασης των Δυτικών στη σπαρασσόμενη Γιουγκοσλαβία

Μια Αμερικανίδα αστυνομικός που υπηρετεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ στη Βοσνία ανακαλύπτει ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης γυναικών στο οποίο ε...