Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2013

Κι όμως ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Παπαγεωργίου (11/10/13)

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.30. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσουν οι: Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ Τιτίκα Δημητρούλια, επίκ. καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος, ποιήτρια
     ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
    Συλλογή «Ιχνογραφία»(1975)

    Α' μέρος

    Α'

    Τυχαίο να 'ναι λες
    Που μόνο ο Κανένας γύρισε στην Ιθάκη;

    Γιατί δεν είναι ο νους για να θυμάται
    Ούτε η μνήμη που κλοτσάει τον πεθαμένο
    Μέχρι μετέωρα να κινείται το σκουλήκι
    Αλλο μη  βρίσκοντας τροφή από κρέας
    Ούτε έχει ο θάνατος ποδάρια να στεριώσει
    Και δε θυμάται ακόμα το όνομά του
    Που έχουν συνήθειο και του δίνουν οι άνθρωποι
    Φτέρνα για να κατέχει δρόμους
    Μάτια να κρίνει το σωστό και το άδικο.

    Β'
    Γι' αυτό ρωτάω να πεις για το σκυλί
    από χαρά να πέθανε η πίκρα
    χρόνια που πρόσμενε και πήγανε χαράμι
    να φτάσει ο Ξένος απ' την Τροία
    κι όμως που γνώριζε τους δρόμους του σπιτιού του
    σημάδια απ' το κορμί της Πηνελόπης.

    Γ'

    Πες τους μη ρίξουν φόλα στο σκυλί \ δε θα κερδίσουν
    φτάνει ν' ανοίξεις τα παντζούρια το πρωί
    κι ακούς των πεθαμένων το έγια μόλα
    ή ακούς την πολιτεία να σηκώνεται
    αφήνοντας
    κενό ένα σχήμα στο σεντόνι
    και χύνεται το γάλα ή ο καφές
    γιατί η μητέρα παγιδεύτηκε στο κάδρο.

    Θα φορεθεί πολύ το σάβανο εφέτος.

  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (15/10/13)

    Ο κ. Λευτέρης Παπαλεοντίου, διδάκτορας Φιλοσοφίας, ερευνητής και εκδότης, θα μιλήσει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, ώρα 20.00 με θέμα: «Το κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα ως ποιητική γλώσσα του Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917)», στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
  • Βασίλης Αλεξάκης και Πέτρος Μάρκαρης υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Μπορεί το βιβλίο και η αγορά του να περνούν κρίση στη χώρα μας, στην Ευρώπη όμως οι Έλληνες λογοτέχνες αναγνωρίζονται και τιμώνται για τον τρόπο που έμμεσα ή άμεσα θίγουν στα βιβλία τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων και τις αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδο. Έτσι, από τους τέσσερις υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου που θα απονεμηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου, οι δύο είναι Έλληνες: ο Βασίλης Αλεξάκης για το βιβλίο του Ο μικρός Έλληνας «Ο Μικρός Έλληνας» και ο Πέτρος Μάρκαρης για το βιβλίο του «Περαίωση». ΠεραίωσηΣυνυποψήφιοί τους, στο μυθιστόρημα είναι η Ιταλίδα Λουτσιάνα Καστελίνα και ο Ισπανός Εντουάρντο Μεντόζα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από ανταποκριτές στις Βρυξέλλες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων και πρόεδρος της επιτροπής για τη φετινή, έκτη διοργάνωση είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Μαζί με τα μυθιστορήματα θα κριθούν και τέσσερα δοκίμια με συγγραφείς προερχόμενους από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Κοινός άξονας για τα κρινόμενα βιβλία είναι η αναζήτηση του ευρωπαϊκού οράματος στον σύγχρονο κόσμο.
  • Αφιερωματική έκθεση φωτογραφίας για τον Κ.Π. Καβάφη (9-25/10/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Την έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή
    με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια», αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), από τις 9 έως τις 25 Οκτωβρίου στο Πνευματικό του Κέντρο.
  • Ομιλία στο πλαίσιο του Κύκλου Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου: Έρως και ερωτισμός στα μυθιστορήματα της υστεροβυζαντινής περιόδου (11/10/13)

    Συνεχίζεται ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων του Πολύεδρου, που αφορά στην ερωτική λογοτεχνία. Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μεταφραστές και κριτικοί της λογοτεχνίας συναντιούνται, για να αναδείξουν αισθησιακές, μα και λεπταίσθητες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής· για να ρίξουν φως, πλαγίως έστω, στα παρασκήνια της ερωτικής λογοτεχνίας και στον κοινωνικό της ρόλο. Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία; Ποια τα όριά της; Πόσο παλιός είναι ο έρωτας στο γραπτό λόγο; Υπάρχει χυδαιότητα στην Τέχνη; Σε ποιον βαθμό η λογοτεχνία διαμορφώνεται από την ιστορική συγκυρία και πώς, με τη σειρά της, διαμορφώνει την κοινωνία που την υποδέχεται; Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν άνθρωποι που καταπιάστηκαν κατά καιρούς με έργα
  • Ομιλία της Ελένας Λάζαρ: Οι Ρουμάνοι στον Καβάφη (10/10/13)

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σωματείο των Φίλων ΜΒΠ , σας προσκαλεί στην ομιλία της κ. Ελένας Λάζαρ, ελληνίστριας, συγγραφέως & μεταφράστριας έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ρουμανικά, με θέμα "Οι Ρουμάνοι για τον Καβάφη". Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για το έτος K.Π. Καβάφη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
  • Θεατρικό Αναλόγιο: Νίκος Καζαντζάκης... ταξιδευτής (13/10/13)

    Ο Σύλλογος Κρητών Ν. Καρδίτσας διοργανώνει θεατρικό αναλόγιο αφιερωμένο στα ταξιδιωτικά έργα του Ν. Καζαντζάκη, με τίτλο "Νίκος Καζαντζάκης... ταξιδευτής". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Συνδιοργάνωση: Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη.
  • Εικαστική έκθεση για τον Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (20/10/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Μία μεγάλη εικαστική έκθεση για τον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη φιλοξενεί από τις 20 Οκτωβρίου στη γενέτειρά του, την Αλεξάνδρεια, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Βαδίζοντας με τον Καβάφη», και διοργανώνεται από το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τη Σχολή Καλών Τεχνών του τοπικού Πανεπιστημίου, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών της Κύπρου και την γκαλερί Τεχνοχώρος των Αθηνών. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Στην έκθεση συμμετέχουν με περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, χαρακτικής και φωτογραφίας συνολικά 45 καλλιτέχνες, από τους οποίους 10 είναι από την Αλεξάνδρεια, 21 από την Κύπρο και 14 από την Ελλάδα. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν κατά το τρέχον έτος, μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία εργαστηρίων, που λειτούργησαν στον χώρο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Καθ' όλη τη διάρκειά τους, καλλιτέχνες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν στην Οικία-Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον ποιητή, λογοτεχνικές βραδιές σε ποίηση του Καβάφη, που διαβάστηκε σε διαφορετικές γλώσσες, και παρήγαγαν, σε ένα περιβάλλον ισότιμου διαπολιτισμικού διαλόγου, καινούριο καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από τη μορφή και το έργο του τιμώμενου ποιητή. Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, είναι οι Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δημοσθένης Γαλλής, Μανώλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Σαράντης Γκάγκας, Τζίνα Δελλασούδα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κωτούλας, Θωμάς Μακινατζής, Αντιγόνη Μανωλίδου και Νίκος Τερζής. Από την Κύπρο συμμετέχουν οι Άννα Βασιλείου, Γιώργος Γεωργιάδης, Σάκης Δωρίδης, Άννα Ερωτόκριτου, Δώρος Ηρακλέους, Ανδρέας - Άντης Ιωαννίδης.
  • Σεμινάριο: Η Ρητορική στην Εκπαίδευση (11-12/10/13)

    Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατ. Αττικής-Πολιτιστικά Θέματα σε συνεργασία με την Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση οργανώνουν στις 11-12/10/2013 επιμορφωτικό σεμινάριο με πρακτικά εργαστήρια για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, είναι δωρεάν, προαιρετικό, βιωματικό, διάρκειας 15 διδακτικών ωρών και θα προσεγγίσει θέματα όπως η ρητορική τέχνη στη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων, οι αγώνες ρητορικής (είδη, συγκρότηση ομάδων κ.ά.), η καλλιέργεια προφορικού λόγου, τα μοντέλα MUN (Model United Nations) και MEP (Model European Parliament), τα Forensics κ.ά Τόπος: 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, στο 16χιλ. Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη. Χρόνος: Παρασκευή 11/10/13: 04:00 μμ-08:30 μμ & Σάββατο 12/10/13: 09:30 πμ-04:30 μμ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα της επιμόρφωσης οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει κλήρωση. Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής 9/10/13, 12μ.
  • 9ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (07-09/11/2013)

    Το 9ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία, που είναι αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 7 έως 9 Νοεμβρίου.
  • Σεμιναριακή συνάντηση για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο γυμνάσιο και το λύκειο (19/10/13)

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Δράμας διοργανώνει υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σεμιναριακή συνάντηση για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο γυμνάσιο και το λύκειο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013. Εισηγήτρια η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΔΠΘ. Το σεμινάριο περιλαμβάνει ανοιχτή συνάντηση στο μικρό αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου στις 11 π.μ. και εργαστήριο στη σχολική βιβλιοθήκη του 1ου Λυκείου στις 3.30 μ.μ.
  • Συνέδριο: Ζητήματα Ακαδημαϊκής Ηθικής (11-12/10/13)

    Η Φοιτητική Πρωτοβουλία για τη Διεπιστημονικότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο Διήμερο Συνέδριο "Ζητήματα Ακαδημαϊκής Ηθικής" στις 11-12 Οκτωβρίου 2013. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4) και στην Αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).
  • Κυκλοφορία νέου βιβλίου

    Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο των Γεωργίας Κατσούδα και Θανάση Νάκα με τον τίτλο «Όψεις της Νεολογίας: Επανετυμολόγηση και Σύμφυρση (Ολικοί και μερικοί λεξικοί συμφυρμοί στ
    η δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τα ιστολόγια και τη λογοτεχνία για παιδιά).
  • Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη (9-13/10/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Η καρδιά της εκδοτικής βιομηχανίας «χτυπά» στην Φρανκφούρτη. Από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, γνωστή και ως Buchmesse. Φέτος θα φιλοξενήσει 7.500 εκθέτες από 100 και πλέον χώρες. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Βραζιλία. Η χώρα στέλνει στη γερμανική πόλη 90 περίπου συγγραφείς. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, ενώ σημαντική θέση κατέχει το ηλεκτρονικό βιβλίο και το λεγόμενο self publishing, η απευθείας κυκλοφορία βιβλίων στο Διαδίκτυο χωρίς τη διαμεσολάβηση των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων. Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας θα έχει περιορισμένη παρουσία, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι εκδότες αναγκάζονται να συστεγασθούν στο εθνικό περίπτερο. Για το εθνικό περίπτερο φαίνεται, άλλωστε, πως βρέθηκαν χρήματα την τελευταία στιγμή, καθώς το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) που αναλάμβανε παραδοσιακά τη διοργάνωση, διαλύθηκε πριν από μερικούς μήνες και το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Περίπου 15 έλληνες εκδότες θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη στη διάρκεια της έκθεσης. Ωστόσο, αυτοί δεν θα συνοδεύονται από συγγραφείς.

    =>Frankfurt Book Fair - Home

Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: