Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2008

Δάσκαλος: το πιο περιζήτητο πτυχίο


"Μαμά , θέλω μίαν χάριν."
" Ό,τι θέλεις, τέκνον μου. Ειπέ μοι..."
" Θέλω να πείσεις τον πατέρα να αλλάξει γνώμην.
Δε θέλω να γίνω ιατρός , αλλά διδάσκαλος!"
" Διδάσκαλος!!! Ω! τι φρίκη. Τέκνον μου, με καταπλήσσεις."
" Μα διατί , καλέ μαμά; Υπάρχει πλέον σίγουρον
επάγγελμα από του διδασκάλου σήμερον;
Ο πατήρ , άλλωστε λέγει:
παπάς, δάσκαλος και χωροφύλαξ
είναι τα πλέον σίγουρα επαγγέλματα!"



Ελλάδα
Δάσκαλος: το πιο περιζήτητο πτυχίο



Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) που πήραν πτυχίο τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο να υποβάλουν αιτήσεις για πρόσληψη στο δημόσιο σχολείο. Ο λόγος; Υπάρχει έλλειψη δασκάλων! Σύμφωνα με Τα Νέα (21.10.2008), τελειώνουν κάθε χρόνο τις σχολές τους κατά μέσο όρο περίπου 1.500 και διορίζονται κατά μέσο όρο 2.000 (τη σχολική χρονιά 2008/09 διορίστηκαν 2.217 δάσκαλοι). Άλλοι 3.500- 4.000 απαιτούνται ετησίως ως αναπληρωτές. Δεκάδες εκατοντάδες ως ωρομίσθιοι. Μιλάμε για το πλέον περιζήτητο επάγγελμα σήμερα στην Ελλάδα, τους δασκάλους, που η ταχύτητα απορρόφησής τους από τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση είναι αστρονομική: πρόσληψη εντός ολίγων εβδομάδων!

Οι πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος του δασκάλου (παρά τις χαμηλές αποδοχές, που είναι περίπου το 50% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν στρέψει, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων προς τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει πριμοδοτήσει και τις βάσεις εισαγωγής τους. Από το 2002 μέχρι το 2008 όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης δέχθηκαν υπερδιπλάσιο αριθμό πρώτων προτιμήσεων υποψηφίων, ενώ εδώ και τρία χρόνια τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης πήραν τα «σκήπτρα» στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων για όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι έγιναν έτσι τα δημοφιλέστερα τμήματα. Παράλληλα μια ματιά στην εξέλιξη των βάσεων εισαγωγής φανερώνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε σταδιακή άνοδο των βάσεων κάθε χρόνο, η οποία την περίοδο 2002-2008 φτάνει κατά μέσο όρο τα +4.000-5000 μόρια!

Παράλληλα συνωστισμός υπάρχει και στις κατατακτήριες εξετάσεις των τμημάτων δασκάλων όπου χιλιάδες πτυχιούχοι άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων διαγωνίζονται για μια θέση στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 7 θέσεις σε Παιδαγωγικό Τμήμα της περιφέρειας υπήρχαν 400 υποψήφιοι ενώ 1: 20 είναι η αντιστοιχία υποψηφίωνθέσεων στις κατατακτήριες εξετάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...