Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2008

ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ, ΒΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ;

80 ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ

Εφάπαξ; Δεν θα το πάρεις... ούτε πεθαμένος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Δυο φορές πέθαναν 80 συνταξιούχοι-δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα τη δεύτερη φορά καταδικάστηκαν στην «κόλαση» του Ασφαλιστικού.
Για την καταβολή όλων των εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν απαιτούνται 500 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ
Οι εν λόγω συνταξιούχοι απεβίωσαν ενώ περίμεναν καρτερικά να λάβουν το εφάπαξ. Τους πρόλαβε όμως ο... Μεγαλοδύναμος, καθώς φαίνεται ότι με το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χάνει την υπομονή του ακόμη και ο Κύριος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», τουλάχιστον 80 συνταξιοδοτηθέντες δημόσιοι υπάλληλοι δεν έλαβαν το εφάπαξ παρ' ότι εξήλθαν των υπηρεσιών τους εδώ και πολλούς μήνες. Και ενώ έχουν αποβιώσει, την παροχή αυτή δεν την έχουν λάβει (τουλάχιστον ακόμη) ούτε οι κληρονόμοι τους. Το Ταμείο καθυστερεί έως και 18 μήνες να καταβάλει το εφάπαξ και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 12.500 αιτήσεις ήδη συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα έχουν την «τύχη» των 80 συναδέλφων τους.

Εχουν 32 από 500 εκατ.

Για τη μακάβρια αυτή καθυστέρηση δεν ευθύνεται η γραφειοκρατία ή η απουσία στοιχείων του ασφαλισμένου, αλλά η οικονομική κατάρρευση του Ταμείου. Παρά τις διαβεβαιώσεις, τις οποίες αφειδώς προσφέρει η κυβέρνηση, το Ασφαλιστικό έχει καταρρεύσει οικονομικά. Για την καταβολή όλων των εφάπαξ που εκκρεμούν απαιτούνται 500 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ. Τα δε αποθεματικά έχουν εξανεμιστεί αφού η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου τα «επένδυσε» σε δομημένα ομόλογα, εκ των οποίων το ένα ήταν τόσο «τοξικό» που έχασε τη μισή του αξία.

Ομως η οικονομική κατάρρευση του Ταμείου έχει και άλλες επιπτώσεις καθώς ορισμένοι δικαιούχοι έχουν μετατραπεί σε ζωντανούς-νεκρούς. Κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όπως ο συνταξιούχος από τις Συκιές Θεσσαλονίκης ο οποίος αναμένει εδώ και ένα χρόνο να λάβει το εφάπαξ των 26.000 ευρώ για να ξεπληρώσει το σπίτι που αγόρασε με δάνειο. Αλλά λόγω της καθυστέρησης το σπίτι του βγήκε στον πλειστηριασμό και κινδυνεύει.

Για την καταβολή των εφάπαξ η κυβέρνηση επιχείρησε την ενοποίηση των Ταμείων του εφάπαξ ώστε τα υγιή να πληρώσουν για τα ελλειμματικά. Για παράδειγμα στο Πρόνοιας του Δημοσίου έφερε και «κούμπωσε» τον κλάδο εφάπαξ του ΤΑΔΚΥ (δημοτικών υπαλλήλων), το οποίο, μαζί με το Επικουρικό του κλάδου, είχε αποθεματικά 600 εκατ. Ομως η κρίση δεν απετράπη και οι συνταξιούχοι αναμένουν τα χειρότερα χωρίς πόρους.*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008
***************************************************
*********************
" Ποια ήταν , είπες, η αιτία θανάτου του καημένου
Πολιτικού Συνταξιούχου, που μόλις θάψανε;"
" Ένα τοξικό δομημένο ομόλογο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ταινίες στους Κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

  Ταινίες στους Κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης: Γαλάζιο Μονοπάτι ( The Blue Trail) IMDb 7,2 /10 Sci-Fi / Δραματική / 2025 Που παίζεται Μ...