Παρασκευή, Απριλίου 04, 2025

Τραμπ: Ψέματα και «ιστορικές ανοησίες» για την επιβολή δασμών στις χώρες


Ψέματα και «ιστορικές ανοησίες» - Όσα είπε και όσα δεν είπε ο Τραμπ ανακοινώνοντας τους δασμούς


Ψέματα, επιλεκτική χρήση στοιχείων, παραπλανητικοί ισχυρισμοί, «ιστορικές ανοησίες»… Αυτά τα χαρακτηριστικά συναντώνται συχνά σε ομιλίες και δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που τώρα, με την επίκλησή τους,  ο Αμερικανός πρόεδρος καθόρισε μια πολιτική που επαπειλεί την εγχώρια και διεθνή οικονομία με ύφεση.

Ακολουθεί ένα σύντομο δείγμα, των «ανακριβειών» και υπερβολών που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων των δασμών από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, όπως τις ανθολόγησε η Washington Post – και με τη σειρά που τις έκανε.

«Είμαστε σίγουροι ότι μας ξέφυγαν κάποιοι – ενώ ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς απαιτούν ακόμη περισσότερη διερεύνηση» τονίζει η εφημερίδα.

  • -«Για χρόνια, οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες αναγκάστηκαν να είναι στο περιθώριο καθώς άλλα έθνη γίνονταν πλούσια και ισχυρά, σε μεγάλο βαθμό εις βάρος μας. Αλλά τώρα είναι η σειρά μας να ευημερήσουμε για να μειώσουμε τους φόρους μας και να αποπληρώσουμε το εθνικό μας χρέος».

 Υπερβολή. Σύμφωνα με την αφήγηση του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια φτωχή χώρα, που καταδυναστεύεται από εξωτερικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ όχι μόνο έχουν το μεγαλύτερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στον κόσμο, αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι πολύ υψηλότερο από κάθε άλλη μεγάλη χώρα. Για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ είναι σχεδόν 90.000 δολάρια, σε σύγκριση με 14.000 δολάρια για την Κίνα, 58.000 δολάρια για τη Γερμανία και 36.000 δολάρια για την Ιαπωνία.

Οι δασμοί είναι στην πραγματικότητα μια αύξηση της φορολογίας, η οποία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι δασμοί – ουσιαστικά φόρος στην εγχώρια κατανάλωση – καταβάλλονται από τους εισαγωγείς, δηλαδή, όπως για παράδειγμα, οι αμερικανικές εταιρείες, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακυλύουν το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του κόστους στους καταναλωτές ή τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενα υλικά.

Ως αποτέλεσμα, οι υπερπόντιοι παραγωγοί θα πληρώσουν μόνο μέρος του τέλους εφόσον θα πουληθούν λιγότερα αγαθά στις ΗΠΑ. Οι εγχώριοι παραγωγοί στην ουσία παίρνουν επιδοτούνται εν μέρει επειδή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές τους στο επίπεδο που επιβαρύνονται από τους εισαγωγείς.

Οι δασμοί όχι μόνο είναι απίθανο να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα -ιδιαίτερα αν η οικονομία βυθιστεί- αλλά είναι φαντασίωση να υποθέσουμε ότι το εθνικό χρέος μπορεί να πληρωθεί με δασμούς.

  • -«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρεώνουν σε άλλες χώρες μόνο 2,4 % δασμούς στις μοτοσικλέτες. Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη και άλλες χώρες χρεώνουν πολύ υψηλότερους , για παράδειγμα , η Ινδία χρεώνει 70 %, και το Βιετνάμ χρεώνει 75. Αναλογιστείτε αυτό το 2,5 % στα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας χρεώνει δασμούς άνω του 10 %».

Ορισμένοι από τα νούμερα που επικαλείται ο Τραμπ είναι αμφισβητήσιμα. Η Ινδία επιβάλλει δασμό 50 % στις μοτοσικλέτες, όχι 70 %, και πρόσφατα ανακοίνωσε μείωση στο 40 %.

Σε κάθε περίπτωση, η Harley-Davidson έχει ήδη παρακάμψει αυτόν τον δασμό συναρμολογώντας στην Ινδία τις περισσότερες μοτοσικλέτες που πωλούνται στη χώρα.

Ενώ ο Τραμπ υπογραμμίζει τον χαμηλό δασμό των ΗΠΑ στα ξένα αυτοκίνητα, αγνοεί το γεγονός ότι για περισσότερα από 50 χρόνια οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 25 % στα φορτηγά pickup. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό δασμό στα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, αγνοεί ότι το εμπόριο μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τις ΗΠΑ και αν οι Ευρωπαίοι προβούν σε αντίποινα, αυτό θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Αμερικανούς κατασκευαστές. Το διεθνές εμπόριο λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε ορισμένες χώρες να κυριαρχούν σε ορισμένες αγορές και να μην είναι τόσο ανταγωνιστικές σε άλλες. Οι Γάλλοι έχουν εμπορικούς περιορισμούς στο αμερικανικό κρασί, όπως ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν εμπορικούς περιορισμούς στα γαλλικά ρούχα.



  • -«Η Toyota πουλάει 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ξένης κατασκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η General Motors δεν πουλάει σχεδόν καθόλου. Η Ford πουλάει πολύ λίγα. Καμία από τις εταιρείες μας δεν επιτρέπεται να πηγαίνει σε άλλες χώρες».

Αυτό είναι παραπλανητικό. Οι δυνάμεις της αγοράς, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα.Τα αμερικανικά αυτοκίνητα δεν τα πήγαν καλά στην Ιαπωνία επειδή οι Ιάπωνες προτιμούν μικρότερα, πιο αποδοτικά μοντέλα. Αλλά στους Κινέζους αρέσουν τα αμερικανικά αυτοκίνητα, τα οποία, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Τραμπ, επιτρέπεται να πωλούνται εκεί. Μέχρι το 2023, η General Motors πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά οι πωλήσεις έχουν μειωθεί επειδή η Κίνα έχει αναπτύξει μια προτίμηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – όπου η GM έχει μείνει πίσω.

  • -«Ο Καναδάς, επιβάλλει δασμούς 250-300% σε πολλά από τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα».

Ο Τραμπ έχει ξεχάσει ότι έχει ρυθμίσει το θέμα. Ο υψηλός δασμός για τα αμερικανικά γαλακτοκομικά εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής από τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία.
Αλλά μόνο αν οι ΗΠΑ πετύχουν ένα ορισμένο όριο πωλήσεων μέσα σε ένα έτος – κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.[................................................]


 Ψέματα και «ιστορικές ανοησίες» - Όσα είπε και όσα δεν είπε ο Τραμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γεώργιος Παπαδόπουλος: το πορτρέτο του σατανικού συνωμότη , που επέβαλε την εφτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα 1967-1974

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , Ο ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΚΟΣ ΣΥΝΩΜΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ,ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΕΠΙ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ και επ...