
Γιατροί / Επέστρεψαν στην Ελλάδα με όνειρα, έπεσαν στον Άδωνι
Ο κ. Λάζαρος Λαβασίδης μαιευτήρας – γυναικολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας ο οποίος δούλεψε για χρόνια στο εξωτερικό και αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Φλώρινα, έχει μετανιώσει πικρά. Ο Θανάσης Κοντάρης – γνωστός ως γιατρός της Σερίφου- ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
Αυτά είναι μόνο δύο από τις δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν για να προσφέρουν στο ΕΣΥ και τους διώχνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης, δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα αίτια, όπως τα φωτίζουν οι δύο αυτοί επιστήμονες αλλά να θυμηθούμε και την έρευνα της GPO που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα τους.
Διαβάστε επίσης: Εθνικό Σύστημα Υγείας / Οι απολύσεις νέων γιατρών και η «σκόπιμη υποστελέχωση»
Θανάσης Κοντάρης: Πέθαιναν άνθρωποι στα χέρια μου που μπορούσαν να σωθούν
Ο Θανάσης Κοντάρης το 2018 ακολουθώντας το ρομαντικό ιδεώδες του «brain gain», επέλεξε να επιστρέψει απ’ τη Σουηδία, στην οποία πληρωνόταν πάρα πολύ καλά.
Ήρθε στις Κυκλάδες , έχοντας ένα όραμα: να εξυπηρετήσει την παραμελημένη νησιωτική κοινότητα της Ελλάδας και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες. Εκεί όπως είπε έζησε την απόλυτη μοναξιά μέσα από την απαξίωση της υγείας. Άνθρωποι πέθαναν στα χέρια του ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Έκανε πολλές καταγγελίες για την αδιαφορία του κράτους απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό που στελεχώνει τα νησιά της άγονης γραμμής.
Στην ανάρτηση του το 2023 που είχε γίνει viral, είχε θίξει αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Ανεκπαίδευτοι γιατροί, γραφειοκρατικές αμέλειες και σωματική εξάντληση. Η επιστημονική ανασφάλεια και απομόνωση, η απουσία της κοινωνικής πρόνοιας για τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους, καθώς και η απουσία δραστηριοτήτων για τα παιδιά του, ήταν οι λόγοι που συνετέλεσαν στην αναγκαστική φυγή του από το νησί.
«Η απόφασή μου πάρθηκε σε συνεννόηση με την οικογένειά μου. Και το έκανα με βαριά καρδιά αφού δεν ήθελα να φύγω από ένα μέρος που λατρεύω. Αναλογιστείτε όμως ότι πρόκειται για ένα νησί που λειτουργεί ως τουριστικό θέρετρο. Ο μεγάλος μου γιος, αντί να παίζει σε παιδική χαρά, μεγάλωνε σχεδόν μέσα στο ιατρείο που εργαζόμουν», αφηγείται σε συνέντευξη του στη Lifo.
«Ξέρετε πόσα εμφράγματα μυοκαρδίου έχουμε στις Κυκλάδες ετησίως; Πόσα από αυτά αντιμετωπίζονται σωστά; Ποια η θνητότητα εμφραγμάτων μυοκαρδίου Κυκλαδιτών σε σχέση με αυτών που ζουν σε αστικές περιοχές; Πόσα περιφερειακά ιατρεία έχουν θρομβόλυση;
..Σε πόσα περιφερειακά ιατρεία χορηγείται θρομβόλυση σε ασθενείς όταν χρειαστεί; Πόσα εγκεφαλικά; Πόσα λαμβάνουν θρομβόλυση/θρομβεκτομή; Κανένα είναι η απάντηση, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για το κόστος που επιβαρύνεται ο ασθενής και η οικογένειά του.
Αλλά και σε κόστος του ίδιου του κράτους. Πόσοι ιατροί (αγροτικοί και μη) έχουν εκπαιδευτεί σε ATLS και ALS; Ξέρετε κάτι; Όσοι ιατροί είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους επιστρέφουν στην Ελλάδα, υπογράφοντας συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα. Ελάχιστοι ρομαντικοί επιστρέφουν στο ΕΣΥ».
Οι κάτοικοι στο άκουσμα της είδησης ότι αποχωρεί από τη Σέριφο στενοχωρήθηκαν.
Πριν φύγει, ο κ. Κοντάρης μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα. Αλλά αυτό το πιστώνει στους ντόπιους και όχι στο κράτος. Από δω και πέρα ποιες σκέψεις κάνει; «Αφήνω πίσω μου το καλύτερα οργανωμένο μικρό ιατρείο των Κυκλάδων».
Λάζαρος Λαβασίδης: Ούτε οι κόκκινες γραμμές δεν τηρούνται και τα κίνητρα είναι για γέλια
«Η σύγκριση είναι θλιβερή σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη και εκεί που προφανώς τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά, υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», που εδώ δεν τηρούνται» είπε σε συνέντευξη του στο “Ποντίκι” ο καθηγητής κ. Λαβασίδης.
Στο νοσοκομείο της Φλώρινας γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως τόνισε ο κ. Λαβασίδης στο νοσοκομείο της πόλης καταγράφονται σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης.
Όπως περιέγραψε «η Φλώρινα είναι κοντά στα σύνορα, μακριά από τα αστικά κέντρα, πρωταθλήτρια χειμώνα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, άρα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη. Μιλάμε για 48.000 ανθρώπους σε όλο τον νομό».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η «η 3η υγειονομική περιφέρεια μεταφέρει επιμελητές από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας για να καλύψει τα κενά, μπαλώματα δηλαδή».
Όσο για τις ελλείψεις ανά τμήμα σημείωσε μεταξύ άλλων πως το νοσοκομείο υπάρχει ένας παιδίατρος (βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια αυτό το διάστημα), ένας γιατρός στο ακτινολογικό, εκ περιτροπής έρχεται ένας γιατρός από το Μποδοσάκειο (οι ακτινογραφίες δεν γίνονται στο νοσοκομείο), ένας νεφρολόγος και μία γενική γιατρός για 35 νεφροπαθείς που χρειάζονται μέρα παρά μέρα αιμοκάθαρση!
Μία μόνο διευθύντρια αναισθησιολόγος και ένας συνταξιούχος αναισθησιολόγος με μπλοκάκι (οι 26 εφημερίες που κατέγραψε η αναισθησιολόγος τον Φεβρουάριο αντιτίθενται στη νομοθεσία)
Επιπλέον, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε στην εφημερίδα ότι «…υπάρχουν πολλοί συνάδερφοι που σκέφτονται την παραίτηση, καθώς δεν αντέχουν άλλο….
Κάνουν προκηρύξεις, αλλά βγαίνουν άγονες, τα κίνητρα που δίνονται είναι για γέλια. Οι προκηρύξεις δεν είναι μαζικές και τα 100 ευρώ έξτρα είναι αστείο ποσό, αν σκεφτούμε ότι ένας άνθρωπος που θα έρθει εδώ χρειάζεται μόνο 1.000 ευρώ τον μήνα για θέρμανση», κατέληξε.
Η Έρευνα
Στην έρευνα κοινής γνώμης που διεξάγει ετησίως μέσω της εταιρείας GPO, για την ικανοποίηση στο σύστημα Υγείας από πολίτες και ιατρούς, την οποία παρουσίασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συμμετείχαν και γιατροί 760 ειδικοτήτων.
Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση GPO / Πάνω από 6 στους 10 δυσαρεστημένοι με τις παροχές Υγείας
Στο ερώτημα «Αν εστιάσουμε ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ) θα λέγατε ότι είσαστε γενικά ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από τις προσφερόμενες υπηρεσίες δημόσιας Υγείας στη χώρα μας;», οι δυσαρεστημένοι πολίτες εκτοξεύονται στο 61,1%!
Και όταν ερωτήθηκαν «Η ικανοποίηση σας οφείλεται σε τι…» έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους λειτουργούς της Υγείας με το ιατρικό προσωπικό στο 83% και το νοσηλευτικό προσωπικό στο 48% των θετικών απαντήσεων.
Όσο για τους γιατρούς, τα παρακάτω διαγράμματα απαντούν στο ερώτημα γιατί φεύγουν στο εξωτερικό και πως αξιολογούν τη νομοθεσία του υπ. Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου