Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2024

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΡΑΤΑΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ : Κασσελάκης εναντίον Τσίπρα μέχρι τελικής πτώσεως

 

 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

ΣΥΡΙΖΑ / «Έσπασε το γυαλί» ανάμεσα σε Κασσελάκη και Τσίπρα

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Η ρήξη ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είναι οριστική, χωρίς να υπάρχει περιθώριο – σύμφωνα με όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στρογγυλεύει, πλέον, τις διατυπώσεις για τον προκάτοχό του και του χρεώνει πλήρως, την οικτρή οικονομική κατάσταση του κόμματος. Μιλώντας στο Talk Radio, ο Στέφανος Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι υπήρξε πρόεδρος επί 15 χρόνια και τόνισε ότι αυτά που έχει κληθεί να διαχειριστεί είναι προϊόντα αυτής της ηγεσίας.

Υποστήριξε ότι «έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα πέρυσι στις εκλογές και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογών όπου ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο» και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Τα «καρφιά» Κασσελάκη προς Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφείς αιχμές για τα έσοδα της «Αυγής» λέγοντας ότι η διαφημιστική σύμβαση που είχε «δεν συνάδει με την κουλτούρα της» και πρόσθεσε ότι σταμάτησε την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών.

«Προφανώς αυτή τη σύμβαση τη σύναψε όποιος είχε δικαίωμα να τη συνάψει πριν γίνω εγώ πρόεδρος» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτά τα ζητήματα είναι γνωστά στην προηγούμενη ηγεσία. «Το μόνο που είναι έντιμο είναι να υπάρξει στήριξη στη σημερινή ηγεσία» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη των κομματικών ΜΜΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι υπάρχει διοίκηση των δύο εταιρειών που δεν είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.« Οι ευθύνες όσες υπάρχουν θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή» είπε.

Σε ερώτηση για την υπόθεση Καλογρίτσα, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι δεν ξεχνά τίποτα και απηύθυνε κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα για… αυτοκριτική. «Όσα λάθη έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα αναλύσουν οι ιστορικοί, οι πολιτικοί αναλυτές και προφανώς ο τέως πρόεδρος» σημείωσε.

Η απάντηση Τσίπρα μέσω συνομιλητών του

Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι χθες βράδυ, ακολουθούσε την οδό της σιωπής. Ωστόσο, όσοι δηλώνουν ότι συνομιλούν μαζί του, έχουν αποκομίσει την εντύπωση ότι η αφωνία αυτή δεν θα παραταθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που ο διάδοχός του συνεχίσει αυτή την τακτική, θα δώσει «οριστικές και αμετάκλητες απαντήσεις».

Δεν κρύβει, μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τη δυσαρέσκειά του για τα πλήγματα που δέχεται το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματος, μετά τους υπαινιγμούς του κ. Κασσελάκη περί μαύρων ταμείων. Ο κ. Τσίπρας, επισημαίνουν οι συνομιλητές του, υποστηρίζει ότι και την περίοδο των ημερών του τα κομματικά ΜΜΕ αντιμετώπιζαν δυσχέρειες, ωστόσο αυτές αντιμετωπίζονταν με ορθούς και ήπιους τρόπους.

Οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, εντούτοις, διαμηνύουν ότι έχουν αδιάσειστα στοιχεία για την «καμένη γη», που παρέλαβαν σε σχέση με τα οικονομικά. Όταν μάλιστα, πριν δύο εβδομάδες, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τα γραφεία των ΜΜΕ του κόμματος (Αυγή – Στο Κόκκινο) μετέφερε προς τους εργαζόμενους την άποψη ότι «οι τελευταίοι που φταίτε εσείς (σ.σ. για το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της ‘Αυγής’ και τις καθυστερήσεις των δεδουλευμένων), αλλά ειλικρινά δεν φταίω ούτε εγώ».

Η βαθύτερη επιδίωξη του Κασσελάκη

Ποιοι οι λόγοι, εντούτοις, που ο Στέφανος Κασσελάκης σφυροκοπά την «καρδιά» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκαλούσε παραμονές των ευρωεκλογών τον Αλ. Τσίπρα; Η άποψη στελεχών, που συγκαταλέγονται στο «τσιπρικό» μπλοκ, εκτιμούν ότι ο κ. Κασσελάκης εκλαμβάνει ως εμπόδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την «φρουρά» του, στην επιδίωξη του «να κόψει και να ράψει τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα του».

Κατά τα ίδια στελέχη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πανικοβληθεί από τη συζήτηση που άνοιξε – μόλις γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης – αναφορικά με την ανάγκη διεργασιών στον προοδευτικό χώρο, ώστε να συγκροτηθεί ένας νέος φορέας που θα αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ.. Την ανασφάλεια αυτή του κ. Κασσελάκη επέτειναν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δημοσκοπικά ευρήματα (π.χ. GPO) που αποτυπώνουν ότι επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και η έρευνα της Metron Analysis (παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη του Ιδρύματος Τσίπρα) που καταδεικνύει ότι το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά στο ερώτημα, αν επιθυμούν τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων.

H ανησυχία, στην προεδρική πτέρυγα, κορυφώθηκε επειδή ο κ. Τσίπρας θεωρείται, από τους ερωτηθέντες της GPO, ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να ενώσει την Κεντροαριστερά (Τσίπρας 19%, Κασσελάκης 10,6%) και δη από τους υποστηρικτές – ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας 45,6%, Κασσελάκης 27,2%). Σε αυτό το φόντο, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα – μετά το επιτυχημένο πείραμα της Νέας Λαϊκής Ενότητας στις γαλλικές εκλογές – ότι «η ανατροπή είναι μάθημα για όλη την Ευρώπη και προφανώς και την Ελλάδα», αξιολογήθηκε ως ευθεία απειλή στον σχεδιασμό οικοδόμησης ενός αμιγώς «κασσελακικού» κόμματος.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, ουδείς γνωρίζει. Την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο, θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τα μέλη της που έχουν αναφορές στον Τσίπρα (Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ελένη Συμεωνίδου και Αλέκος Φλαμπουράρης) να έχουν ζητήσει να μπει σε ψηφοφορία κείμενο που θα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν, δηλαδή υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, με “μαύρα ταμεία”». Η απάντηση της ηγεσίας θα καθορίσει και πόσο θα τεντωθεί το σκοινί του ‘νυν’ με τον ‘πρώην’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κασσελάκης είναι εδώ. Εσείς πού είστε;

  Ο Κασσελάκης είναι εδώ. Εσείς πού είστε; Θανάσης Καρτερός avgi.gr   ~3 λεπτά ...