Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2024

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ -ΔΥΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ /The lady vanishes / «Η κυρία εξαφανίζεται»: 1. Η "κλασική" του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1938)- 2. Η αντιγραφή της από τον "φιλότιμο" Άντονι Πέιτζ, (1979)


Η Κυρία Εξαφανίζεται - The Lady Vanishes [1938]


Η αφίσα της ταινίας Η Κυρία Εξαφανίζεται

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Mystery, Thriller | K-12 | UK
Παίζουν: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, Paul Lukas
Διάρκεια: 96 λεπτάhttps://www.filmhouse.gr/wp-content/uploads/2020/06/logo-_M.png

Μια εκκεντρική Αγγλίδα συνταξιδεύει με μια ηλικιωμένη γκουβερνάντα σε ένα τρένο που διασχίζει την Ανατολική Ευρώπη του ’30. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η κυρία εξαφανίζεται και προς μεγάλη έκπληξη της ηρωίδας όλοι οι συνταξιδιώτες αρνούνται την ύπαρξή της.

Πρόκειται για έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό κατασκοπικής ίντριγκας και φινετσάτης κωμωδίας, με τον Χίτσκοκ να στήνει ένα απολαυστικό παιχνίδι κινηματογραφικής σημειολογίας πάνω στο φαίνεσθαι και το είναι. 

Η πλοκή είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα της Έθελ Λίνα Γουάιτ, γεμάτη κρυφά σημαίνοντα, «μεταμφιέσεις», λογικές δοκιμασίες και απατηλές εικόνες. 

Το γοητευτικό αυτό παζλ συμπληρώνεται από φροϊδικές αναφορές, σπιρτόζικο χιούμορ και εξαιρετικούς δεύτερους ρόλους (το ζευγάρι των σνομπ Άγγλων), αποτελώντας μαζί με τα «39 Σκαλοπάτια» την καλύτερη ταινία της αγγλικής περιόδου του μετρ.

“Η Κυρία Εξαφανίζεται” ανακηρύχθηκε Καλύτερη Ταινία του 1938 από την εφημερίδα The New York Times. Το 1939, ο Χίτσκοκ έλαβε το Βραβείο Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης για Καλύτερη Σκηνοθεσία, η μοναδική φορά που ο Χίτσκοκ έλαβε βραβείο για τη σκηνοθεσία του.

 

https://cdn.cinematerial.com/p/297x/ivkdxqzy/the-lady-vanishes-british-movie-poster-md.jpg?v=1601572085 

The lady vanishes-«Η κυρία εξαφανίζεται» (1979)

Ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του Χίτσκοκ (1939) ...επί το κωμικότερον.

Πρωταγωνιστές :  Άντζελα Λάνσμπουρι, Σίμπιλ Σέπερντ, Έλιοτ Γκουλντ, Χέρμπερτ Λομ .

Σκηνοθεσία :  Άντονι Πέιτζ, ο οποίος κόπιαρε πλάνο-πλάνο την ταινία του Χίτσκοκ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αναπλάσει τη μοναδική ατμόσφαιρά της.

Υπόθεση : Βαυαρία, 1939. Καθώς διασχίζει με τρένο την ύπαιθρο, η Αμάντα ανακαλύπτει ότι μια συνταξιδιώτισσά της, η κ. Φρόι, έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι επιβάτες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι εκείνη δεν υπήρξε ποτέ.

«Στο  ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1938, η υπόθεση ακολουθεί δύο Αμερικανούς που ταξιδεύουν με τρένο στη Γερμανία το 1939. Μαζί, ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας Αγγλίδας νταντάς που ταξίδευε επίσης στο τρένο. Το σκηνικό του ριμέικ είναι ουσιαστικά παρόμοιο με του Χίτσκοκ, αλλά διαδραματίζεται ανοιχτά στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι στην αρχική φανταστική χώρα. Το αυστριακό σιντριβάνι του Oberdrauburg του Hellmuth Marx είναι μέρος του σκηνικού. Επιπλέον, και οι δύο υποψήφιοι έχουν αλλάξει την εθνικότητά τους από βρετανική σε αμερικανική.»[....................................]

The Lady Vanishes (1979 film)/en.wikipedia.org



Δεν υπάρχουν σχόλια: