Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ (The Woman in the Window,1944): ένα γοητευτικό "στιλιστικό κομψοτέχνημα} του Fritz Lang με έντονη ατμόσφαιρα νουάρ

Dial N for Noir — The Woman in the Window (1944) Dir. Fritz Lang The Woman In The Window 1944



Ταινία του Fritz Lang Fritz Lang' Review: Lurid, Mostly False Portrait of 'M' Directorμε όλα τα συστατικά του έντονου "νουάρ", αδιέξοδες καταστάσεις, γυναίκα femme-fatale, μουσικό ντύσιμο που σου τεντώνει τα νεύρα και σκοτάδι, νύκτα και δολοπλοκίες...Prosperity is just around the corner. — To Edward G. Robinson's surprise,  Joan Bennett's...
Ο Καθηγητής Γουένλει (Edward Robinson) γνωρίζει τυχαία την γυναίκα-οπτασία Alice (Joan Bennett), αλλά στο διαμέρισμα της αναγκάζεται -νόμιμα αμυνόμενος- να σκοτώσει τον φίλο της Claude Mazard (Arthur Loft), που τυφλωμένος από αναίτια ζήλεια προσπαθούσε να τον πνίξει.
Οι δυο τους, αναγκαστικά συνένοχοι τώρα, ξεφορτώνονται το πτώμα του Mazard, το οποίο όμως ανακαλύπτεται γρήγορα. Εκεί αρχίζει και ο εφιάλτης του Καθηγητή και της φίλης του, καθώς ο Heidt (Dan Duryea), μπράβος με ποινικό μητρώο τους εκβιάζει με στοιχεία που έχει για την δολοφονία του φίλου της Alice. Παράλληλα, ο καθηγητής υποπίπτει σε συνεχή λάθη στις συζητήσεις με τον φίλο του Εισαγγελέα Frank Lalor (Raymond Massey), σε βαθμό που ο Εισαγγελέας να αρχίσει να τον υποψιάζεται..

Σινεφίλ Δευτέρες με την Λέσχη του ΚΕΜΕΣ - ΤΟ ΒΗΜΑΑλέξης Δερμεντζόγλου: «Η γυναίκα της βιτρίνας εξακολουθεί να αποτελεί (ακόμα και σήμερα) ένα κατ’ εξοχή στιλιστικό κομψοτέχνημα, μια και το σενάριο του Nunnally Johnson αναγκάζει τον Lang να κινηθεί με μεγάλη επιδεξιότητα και με υψηλή σκηνοθετική δεξιοτεχνία σε αμφίσημους διαδρόμους. Από την άλλη μεριά, αυτή η άλλη, η όχι τυπική, η όχι κλισαρισμένη  ανάπτυξη της εικόνας της femmefatale έχει πολύ ενδιαφέρον και –το κυριότερο- μεταφέρει την άποψη πως αυτός είναι ένας παντοτινά και κοινωνικά αναγνωρίσιμος τύπος γυναίκας.»

φωτό2Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση που έγραψε ο Θεσσαλονικιός κριτικός κινηματογράφου για το έργο :ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ (The Woman in the Window,1944)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:Βικιπαίδεια:=>Η γυναίκα της βιτρίνας – The Woman in the Window (1944)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...