8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, Ρώμη (26/11-1/12/2023)
Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια συνεχίζοντας τη δημιουργική τους διαδρομή κάνουν την 8η στάση τους στη Ρώμη (26/11-1/12/2023).
Στις 27 Νοεμβρίου 2023 φτάνουν στην Αιώνια Πόλη και στο Teatro Italia με θέμα: “ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ: Ένα μακραίωνο ταξίδι (509 π.Χ. έως Σήμερα)”. Μαθητές από 150 σχολεία, από όλη τη χώρα, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, θα αναλύσουν, στις 5 ημέρες του Συνεδρίου, με εισηγήσεις και δρώμενα, πτυχές των σπουδαίων αυτών πολιτισμών, του ελληνικού και του ρωμαϊκού, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η εκκίνηση του Συνεδρίου θα γίνει στις 10 π.μ. της 27ης Νοεμβρίου με ομιλία της Καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου.Σειρά διαδικτυακών ομιλιών με τίτλο ''Ιστορίες από τα αρχεία'' στο ΑΠΘ (19/10-14/12/2023)
Τρία εργαστήρια του Τμήματος Φιλολογίας και ένα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας
και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διαφορετικούς επιστημολογικούς προσανατολισμούς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν μια σειρά ομιλιών με τίτλο ''Ιστορίες από τα αρχεία''.Τις ιστορίες αυτές θα αναδείξουν οι ομιλίες μέσα από τεκμήρια και αρχειακές
συλλογές, ελληνικές και διεθνείς, έντυπες και ψηφιακές, επιγραφών, παπύρων,
περγαμηνών και χαρτώων κωδίκων, χειρογράφων, δακτυλογράφων και εντύπων.
Οι ομιλίες θα γίνονται διαδικτυακά, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, Πέμπτες, μία φορά
τον μήνα, στις 19.15.Το πρόγραμμα για τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο 2023 έχει ως εξής:
19 Οκτωβρίου: Γιάννης Τζιφόπουλος & Νίκη Οικονομάκη, «Μιλώντας με τους Θεούς: τι μας
διασώζουν τα επιγραφικά αρχεία σε μέταλλο
23 Νοεμβρίου: Παναγιώτα Σαρίσχουλη, «Μαγική Βιβλιοθήκη των Θηβών (ένα αρχείο με μαγικά
εγχειρίδια γραμμένα σε πάπυρο, 2ος έως 4ος αι. μ.Χ.)»
21 Δεκεμβρίου: Ηλίας Ταξίδης, «Ιδιωτικές συλλογές χειρογράφων στην ύστερη βυζαντινή εποχή»Σύνδεσμος
https://authgr.zoom.us/j/93523268795?pwd=eWJ5VXdmMUlwWk9JMFAvQ1FsdXFudz09
Meeting ID: 935 2326 8795, Passcode: 848676Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://www.lit.auth.gr/sites/default/files/newsattach/istories_apo_ta_arheia_2023-2024.pdf
Εκδηλώσεις στο Παν/μιο της Ρώμης Sapienza για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Αφιέρωμα στην Κική Δημουλά (24/11, 6/12/23)
Για τη Διεθνή Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza τιμά την ποίηση και τη σύγχρονη τέχνη των γυναικών στην Ελλάδα με μια σειρά δράσεων που θα λάβουν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2023.
Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν φιλοτεχνεί αυτές τις μέρες σε έναν τοίχο του Κτιρίου Marco Polo της Sapienza ένα γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων, αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Tο έργο θα αποτελέσει την πιο πρόσφατη προσθήκη στο project «Scrittrici come ossigeno» («Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο») το οποίο διοργανώθηκε από την εταιρεία Le Altre και περιλαμβάνει πορτραίτα μεγάλων ευρωπαίων λογοτέχνιδων. Για τη δημιουργία των έργων χρησιμοποιούνται χρώματα ιδιαίτερης σύστασης τα οποία έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του αέρα παράγοντας οξυγόνο.
Τα επίσημα εγκαίνια του έργου θα πραγματοποιηθούν από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Sapienza, Antonella Polimeni, στις 6 Δεκεμβρίου 2023, στις 13:00, ενώ στις 24 Νοεμβρίου 2023, στις 17:30, το έργο θα παρουσιαστεί στο κοινό του Πανεπιστημίου από την εταιρεία Le Altre και από το Εργαστήριο Φεμινιστικών Σπουδών “Sguardi sulle differenze” του Πανεπιστημίου Sapienza, με τη συμμετοχή της Paola Maria Minucci, μεταφράστριας της Κικής Δημουλά.
Θα ακολουθήσει μια διπλή εκδήλωση Cariatide a chi? Artiste urbane e fumettiste in Grecia oggi, που θα αφιερωθεί στις Ελληνίδες urban artists και comic artists και θα περιλαμβάνει τη διάλεξη της Καλλιόπης Κουντούρη (Art Graffity in The City και Hellenic American College) με τίτλο "To the streets, my sisters, to the streets". Greek women "urban" artists taking it to the streets and further, και τη διάλεξη της Kristina Gedgaudaite (Marie Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) με θέμα Depicting Lives, Reimagining Futures in Greek Women Comics.
Τις δράσεις επιμελήθηκε το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza με την υποστήριξη του Ιδρύματος Sapienza και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Τέχνη, Γκράφιτι στην Πόλη – Art, Graffiti in the City.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.facebook.com/share/r3hkGUzYH9JWT3L8/?mibextid=9l3rBW
20 Νοέ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας |Προκήρυξη θέσης Μεταδιδακτορικής Έρευνας στο Παν/μιο Ρώμης Sapienza
Το Τμήμα Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών (Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανμίου Ρώμης Sapienza, ανακοινώνει την προκήρυξη μίας (1) θέσης Μεταδιδακτορικής Έρευνας (Assegno di ricerca) με αντικείμενο "La letteratura neogreca tradotta in italiano durante il XX secolo. Giornali ed editori" στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος La Grecia in Italia: intersezioni culturali dalla Rivoluzione greca del 1821 alla crisi economica degli anni 2010.
Ημερομηνία λήξης κατάθεσης υποψηφιοτήτων: 22 Δεκεμβρίου 2023.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία (βλ. σχετικές πληροφορίες στον σύνδεσμο https://web.uniroma1.it/trasparenza/bando/211085_bando-n-12/2023assric-prot-2111/2023 και στην προκήρυξη).
Παρουσίαση του έργου «Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου «Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα» των Ελένη Κακουλίδη-Πάνου, Ελένη Καραντζόλα και Κατερίνα Τικτοπούλου από το Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνέκδοση με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (16 Νοεμβρίου 2023).
Για το βιβλίο μίλησαν οι Γεώργιος Γιαννάκης, ομ. Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΚΕΓ και η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ευαγγελία Αμοιρίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στην παρουσίαση τονίστηκε η συμβολή του τόμου στην μελέτη και κατανόηση μιας σχετικά άγνωστης χρονικής περιόδου, η οποία, όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημώδους γλώσσας και γραμματείας. Ο τόμος επιχειρεί να διερευνήσει τη συγγραφή πεζών
κειμένων σε δημώδη ελληνική γλώσσα στα τέλη του 15 ου αιώνα και στις αρχές του 16ου αιώνα, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας σε 11 θεματικές κατηγορίες 250 αποσπάσματα πεζών κειμένων, δημοσιευμένων και αδημοσίευτων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει το ιστορικοπολιτισμικό υπόβαθρο, τις συγγραφικές προθέσεις, την πρωτότυπη και μεταφρασμένη παραγωγή έργων θεολογικής και θύραθεν πεζογραφίας για ένα συνεχώς αυξανόμενο ελληνόγλωσσο κοινό αναγνωστών/ακροατών, καθώς και τους γλωσσικούς πειραματισμούς για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού γραπτού οργάνου σε συνάφεια με τις καθομιλούμενες ποικιλίες.
Διαδικτυακό σεμινάριο Παπυρολογίας στο Παν/μιο Ιωαννίνων: Πάπυροι και Γλώσσα (27/11/2023)
Στο πλαίσιο του μαθήματος του VII Εξαμήνου ''Εισαγωγή στην Παπυρολογία'' θα πραγματοποιηθεί το Γ’ σεμινάριο Παπυρολογίας, με γενικό θέμα: Πάπυροι και Γλώσσα,
την Δευτέρα 27.11.2023, στις 18:00-21:00, με την συμμετοχή των Καθηγητών
κ.κ. Αναστασίας Μαραβέλα (Oslo), Αικατερίνης Κορολή (ΕΚΠΑ) και Παναγιώτη Φίλου (Παν/μιο Ιωαννίνων).Η συγκεκριμένη δράση θα λάβει χώρα διαδικτυακά και είναι ανοικτή στο κοινό.
Παρακολούθηση μέσω Zoom (https://zoom.us/join)
Meeting ID: 988 9314 5547
Passcode: 754812Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://philology.uoi.gr/ekdiloseis-synedria/diadiktyako-seminario-papyrologias-me-thema-quot-papyroi-kai-glossa-quot-ioannina-27-11-2023/
Colloquium Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης (28/11/2023)
Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ., στο πλαίσιο του Colloquium του Τμ. Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Στέλιο Παναγιωτάκη, Καθ. Κλασικής Φιλολογίας, Τμ. Φιλολογίας Παν/μιο Κρήτης, με θέμα: Κοραής και Ηλιόδωρος.
Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες και τον σύνδεσμο παρακολούθησης βλ.: https://helit.duth.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/colloquium/
Τηλεσεμινάριο: Κίνητρα μάθησης και συμβουλές επίτευξης στόχων, Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου (28/11/2023)
Στο πλαίσιο του κύκλου δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων κατά το τρέχον Χειμερινό Εξάμηνο 2023, που διοργανώνει το Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί τηλεσεμινάριο με θέμα: Κίνητρα μάθησης και συμβουλές επίτευξης στόχων, την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 στις 17:00 (διάρκεια: 1 ώρα) μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.
Το τηλεσεμινάριο είναι ανοικτό στο κοινό, όμως απαιτείται προεγγραφή ως τις 26/11/2023, η οποία είναι απαραίτητη για τη λήψη του συνδέσμου τηλε-παρακολούθησης και για τη χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης του σεμιναρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: https://www.ouc.ac.cy/index.php/el/news-events-menu-2/ekdiloseis-2021/4138-counselingseminarsfall2023-3
Σημάδια: Βιωματικό εργαστήριο για γονείς και εκπαιδευτικούς στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (29/11/2023)
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε ένα βιωματικό εργαστήριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με αφορμή το νέο βιβλίο της Εύης Γεροκώστα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στη Δανειστική Βιβλιοθήκη, Κουντουριώτου 173, Πειραιάς (στάση μετρό Δημοτικό Θέατρο).
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό, απαραίτητη αίτηση συμμετοχής.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://www.laskaridisfoundation.org/event/simadia-viomatiko-ergastirio-gia-goneis-kai-ekpaideftikous/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου