Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2023

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ

https://tvxs.gr/app/uploads/2023/11/%CE%99%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CF%82.jpg

1.Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς / Νέες παραιτήσεις μελών του ΔΣ λόγω «ραγδαίας µετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ



Την αποχώρησή τους από το Διοικητικό Συµβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, το οποίο συνδέεται οργανικά με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν με επιστολή τους τα μέλη Αθηνά Αθανασίου, Κύρκος Δοξιάδης, Μαρία Καραµεσίνη και Μάκης Κουζέλης.

«Αυτή η βαθιά συντηρητική στροφή δεν µας χωράει» αναφέρουν τα μέλη και παράλληλα επισημαίνουν ότι παραμένουνε «αποφασιστικά ενεργές/ενεργοί στην Αριστερά, στα κινήµατα, στην αριστερή θεωρία και στον κριτικό στοχασµό».

Προηγήθηκε, λίγες ώρες νωρίτερα, η αποχώρηση του Επιστημονικού Διευθυντή από τον Ιούνιο του 2018 και μέλος της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Μπαρτσίδη.

«Οι διαφαινόμενες αλλαγές δεν διαφυλάσσουν τον ιστορικό ρόλο και τη λειτουργία τους και ήδη κάποιες τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για την ανάπτυξη σε οποιοδήποτε βαθμό της μαρξιστικής θεωρίας ούτε της κριτικής σκέψης γενικότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρτσίδης.

Η Δήλωση Παραίτησης από το ΔΣ του Ινστιτούτου

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που σηµαδεύτηκε από την αντικαταστατική, διασπαστική και αυταρχική στάση της προεδρικής οµάδας, ήταν το σηµείο χωρίς επιστροφή στη ραγδαία µετάλλαξη του κόµµατος µε το οποίο συνδέεται οργανικά το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Ο «εσωτερικός εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διακήρυξε ο κ. Κασσελάκης, είναι η αριστερή σκέψη και πολιτική: «δήθεν αριστερή, µε τεράστια κείµενα γεµάτα αόριστες σάλτσες – πολιτική Pummaro».

Η χλευαστική επίθεση στην κριτική σκέψη, η αναφορά σε πέµπτη φάλαγγα, η προτροπή σε διωγµούς και «εκκαθαρίσεις», η απαξίωση της συλλογικότητας και οι αντιθεσµικές διαταγές, η ιατρική φρασεολογία ενάντια σε όσους/όσες δεν ευθυγραµµίζονται µε την αρχή του «αδιαµεσολάβητου» ηγέτη, υποδηλώνουν αντιδηµοκρατική στροφή.

Η εκτροπή αυτή είχε προαναγγελθεί µε την περιβόητη οµιλία στον ΣΕΒ που διέγραψε τη µαρξιστική θεωρία και προέκρινε τη συνεννόηση µε την τάξη των βιοµηχάνων αντί της κοινωνικής συµµαχίας µε τα υπεξούσια στρώµατα, µε την πολιτική ίσων αποστάσεων για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, µε την εθνοπατριωτική ρητορεία, µε το alt-right ύφος και το διαδικτυακό λιντσάρισµα, µε την κατάργηση της εσωκοµµατικής δηµοκρατίας.

Αυτή η βαθιά συντηρητική στροφή δεν µας χωράει. Δηλώνουµε ότι αποχωρούµε από το Διοικητικό Συµβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Παραµένουµε αποφασιστικά ενεργές/ενεργοί στην Αριστερά, στα κινήµατα, στην αριστερή θεωρία και στον κριτικό στοχασµό.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συµβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

Αθηνά Αθανασίου, Κύρκος Δοξιάδης, Μαρία Καραµεσίνη, Μάκης Κουζέλης 

 **********************

 Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

2.  Επιστολή αποχώρησης και από τη νεολαία της «Ομπρέλας»:Η κοινωνία δεν χρειάζεται νεοφιλελεύθερη αυταρχική Αριστερά"

3.Σία Αναγνωστοπούλου: “Σκέφτομαι να αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...