Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2023

Ομάδα Αχτσιόγλου: έφτασε ώς την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα την περάσει ή θα κάνει πίσω;

 

13423765.jpg

Ομάδα Αχτσιόγλου / Κρίσιμες αποφάσεις σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη

Μαρίνα ΜάνηΜαρίνα Μάνη

Μετά την παρέμβαση Τσίπρα η εικόνα της άμεσης ρήξης θόλωσε και όλα δείχνουν ότι τα κεντρικά της στελέχη, εν συνόλω ή μερικώς, «το ξανασκέφτονται»

Έχουν φτάσει στην πόρτα της εξόδου. Θα την περάσουν; Αν ναι, όλοι ή λίγοι που δίνουν ήδη ραντεβού με τους αποχωρήσαντες της Ομπρέλας; Ο λόγος για την ομάδα 6+6 του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εσχάτως βαφτίστηκε ομάδα Αχτσιόγλου, καθώς τα κεντρικά στελέχη της υπήρξαν «στρατηγοί» στη μάχη της πρώην υπουργού για την προεδρία του κόμματος.

Το «μένουμε-φεύγουμε» της ομάδας έχει περάσει από πολλά κύματα. Πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επικρατούσε το «μένουμε και βλέπουμε». Μετά κυριάρχησε το «φεύγουμε τώρα» λόγω της (αρχικής) πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη για το δημοψήφισμα και την εισήγησή του στη συνεδρίαση. Από προχθές ο προβληματισμός επανήλθε και οφείλεται στην ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.

Κείμενο πιο σκληρό από την Ομπρέλα

Θεωρητικά, η απόφαση θα ληφθεί σήμερα μετά την πανελλαδική σύσκεψη των μελών της που γίνεται για να συνεκτιμηθούν οι διαθέσεις τους. «Αν μας φύγει η βάση, εμείς θα μείνουμε να κρατάμε ένα άδειο κέλυφος», το επιχείρημα. Άλλωστε, το κείμενο που κατέθεσε η ομάδα στην Κεντρική Επιτροπή το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής ήταν πιο σκληρό ακόμα και από το αντίστοιχο της Ομπρέλας, όπως παρατήρησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συνεπώς, όταν αποδίδεις στη νέα ηγεσία πρακτικές «alt-right» και «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», πώς θα πεις «παραμένω στο κόμμα» και πώς θα πείσεις τα μέλη σου να κάνουν το ίδιο;

Προβληματίζει το ανάθεμα της αποστασίας

Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε προχωρήσει στα τετ α τετ με Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Νάσο Ηλιόπουλο, η πρόβλεψη «φεύγουν» θα ήταν ασφαλής. (σ.σ.: Συνάντηση έγινε και με τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η συμβολή του σε μια προσπάθεια εκτόνωσης έχει τη σημασία της.) Δεδομένου ότι ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να πράξει αναλόγως για την Ομπρέλα πριν τη δική της αποχώρηση, η τωρινή δραστηριοποίησή του δεν άφησε αδιάφορα τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου. Μετά από αυτή την κίνηση του κ. Τσίπρα η εικόνα της άμεσης ρήξης θόλωσε και όλα δείχνουν ότι τα κεντρικά της στελέχη, εν συνόλω ή μερικώς, «το ξανασκέφτονται». Η παραδοχή δε πως εάν με την αποχώρηση 10-13 βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή τη διατηρήσει οριακά προβληματίζει ένα τμήμα της ομάδας, καθώς αντιλαμβάνεται ότι θα πάρει το ανάθεμα της αποστασίας. Λέξη που δεν ανέφερε τυχαία ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντέδρασε άμεσα σε δημοσίευμα που τον έφερε να αποχωρεί άμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κινείται στα όρια της προβοκάτσιας».

«Να παραιτηθεί ο Κασσελάκης»

Ενα άλλο στέλεχος, όμως, παραμένει στη γραμμή «φεύγουμε», ενώ στην ερώτηση τι θα τον έκανε να αλλάξει θέση, η απάντηση ήταν κοφτή: «Η μόνη προϋπόθεση να παραμείνουμε είναι να παραιτηθεί ο Κασσελάκης από την προεδρία. Τίποτα λιγότερο». Αυτό ακριβώς το αίτημα, της… παραίτησης Κασσελάκη, προβάλλεται από την πλευρά της ηγετικής πλειοψηφίας προκειμένου να αποδείξει ότι η ένταση δεν προκλήθηκε από κάποιες ομιλίες ή δηλώσεις του νέου προέδρου, αλλά από την εξαρχής άρνηση της ομάδας να αποδεχθεί την εκλογή του στην προεδρία. Ο Στ. Κασσελάκης, μάλιστα, γνωστοποίησε προχθές ότι πρότεινε στον Αλέξη Χαρίτση τον τομέα Οικονομικών, ενώ από την Έφη Αχτσιόγλου ζήτησε «να αναλάβει ό,τι θέλει», υπενθυμίζοντας την άρνησή τους.

Στέλεχος της ομάδας υποστηρίζει επιπλέον ότι η επιμονή του νέου προέδρου στις μαζικές εγγραφές νέων μελών (κυρίως μέσω της κομματικής πλατφόρμας iSYRIZA) τους έκανε να υποψιαστούν τη διάσταση που θα έδινε στη διακηρυγμένη αδιαμεσολάβητη σχέση του με τη βάση, δηλαδή ακόμα και στα εσωκομματικά δημοψηφίσματα που ορίζει το Καταστατικό, προκειμένου να προσπεράσει «τη μάχη των συσχετισμών» στα όργανα. Γι’ αυτό εκφράζει τον φόβο ότι ακόμα κι αν ο κ. Κασσελάκης απέσυρε την κίνηση του δημοψηφίσματος για διαγραφές, «θα το επαναφέρει για κάποιο άλλο θέμα, εις βάρος της σύνθεσης και των ισορροπιών».

Χείρα φιλίας από τον Στ. Κασσελάκη

Πλέον καλούνται να συνυπολογίσουν την έμπρακτη «χείρα φιλίας» που τους έτεινε ο πρόεδρος. «Ισότιμη συμμετοχή», όπως είπε, στο πολιτικό κέντρο που θα συσταθεί, με ονομαστική πρόσκληση στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον Αλέξη Χαρίτση. «Νέα άρνηση θα επιβεβαιώσει απλώς ότι η αιτία της ρήξης είναι η άρνησή τους να αποδεχθούν την εκλογή του κ. Κασσελάκη» διαμηνύουν από την ηγετική πλειοψηφία.

Λάθη και αντιφάσεις

Ενα από τα λάθη των στελεχών της ομάδας (σ.σ.: όπως παραδέχονται οι ήπιων τόνων) είναι πως δεν αποστασιοποιήθηκαν καθαρά από ακραίες φωνές επιφανών της Ομπρέλας εναντίον του νεοεκλεγέντος, ακόμα, προέδρου: από το «Πέπε Γκρίλο με ύφος Τραμπ» του Νίκου Φίλη μέχρι την προαναγγελία νέου κόμματος από τον Δημήτρη Βίτσα, ενώ δεν αντέδρασαν ούτε στις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη για «παράκεντρα Τσίπρα». Το αποτέλεσμα ήταν να ταυτιστούν με αυτές τις ακραίες φωνές παρότι οι περισσότεροι στην ομάδα (πλην λίγων εξαιρέσεων) διακρίνονται για τον ήπιο δημόσιο λόγο τους, όπως, για παράδειγμα, η Σία Αναγνωστοπούλου. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν τους χαροποίησε η προοπτική συνύπαρξης με το σύνολο της Ομπρέλας στο ίδιο κόμμα που θα ιδρυθεί εάν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη θεωρούν, όμως, αναπόφευκτη: «Εμείς έχουμε τους βουλευτές, αλλά δεν έχουμε οργανωμένη βάση, ενώ η Ομπρέλα έχει στιβαρή οργανωμένη βάση και δεν έχει βουλευτές» (πλην των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα). Σε μία τέτοια εξέλιξη, λένε, θα προσπαθήσουν να μην εμφανιστεί το νέο κόμμα ως άθροισμα των μεν και των δε, αλλά ως αποτέλεσμα προσέλκυσης ενός αριστερού κόσμου που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ «το 2015 και μετά».

Εάν κάνουν το βήμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...