Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2023

Βιβλιοβούλιο: Καλεσμένος ο Συγγραφέας, Σκηνοθέτης και Εκδότης Γιάννης Σολδάτος...

Ο Γιάννης Σολδάτος είναι ιδρυτής και διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Αιγόκερως». Ο ίδιος έχει γράψει και δημοσιεύσει αρκετά δοκιμιακά έργα, μεταξύ των οποίων και την «Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου» (εκδ. Νεφέλη 1979 και αργότερα εκδ. Αιγόκερως). Έχει επίσης δημοσιεύσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και θεατρικά έργα.

Ο Γιάννης Σολδάτος έχει διδάξει σε κινηματογραφικές σχολές ιστορία του ελληνικού κινημα­τογράφου, ενώ έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, αλλά και επεισόδια σει­ρών όπως «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» και «Παρασκήνιο». Έχει διατελέσει γενικός γραμμα­τέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδο­τών Βιβλίου.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ελληνικός Κινηματογράφος και Ελληνική Λογοτε­χνία», ο Γιάννης Σολδάτος συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για τη σχέση της ελληνικής λογο­τεχνίας με το σινεμά, για τους Έλληνες συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το σενάριο, για σκηνο­θέτες που μετέφεραν μυθιστορήματα στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασι­λείου μιλά για τη συλλογή διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου «Μια Μαρίνα Τζιάφου» (εκδ. Πατάκη), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Τομ Λέικ» της Αν Πάτσετ (μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα 2023), «Το φαινόμενο Κασσελάκη» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (εκδ. Καστανιώτη 2023), «Οι Νετανιά­χου» του Τζόσουα Κοέν (μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Gutenberg 2023).

Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Μανώλης Πιμπλής
Κριτική: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Παπασπύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tom Odell - Another Love (Lyrics)