Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2023

Trio Lescano e Maria Jottini - Maramao perchè sei morto?/ Μαραμάο γιατί πέθανες;

Ήταν πραγματικά απίστευτη η ζωή των τριών αδερφών που έμειναν στην ιστορία ως το Lescano Trio: η Alexandrina γνωστή ως Sandra, η Judik γνωστή ως Giuditta και η Catharina ή Kitty ,γνωστή ως Caterina.
 
 Πρώτα απ ΄όλα, πρέπει να σκεφτούμε μια Ιταλία στην οποία το ραδιόφωνο κυριαρχούσε στη σκηνή των μέσων ενημέρωσης, που διαχειριζόταν η Eiar (Ιταλική Αρχή Ακροάσεων Ραδιοφώνου), το πρώτο όργανο για τη λαϊκή διάδοση ενός μηνύματος, συμπεριλαμβανομένου ενός πολιτικού.  

Παρά το όχι πολύ χαμηλό κόστος των ραδιοφώνων, οι Ιταλοί τα αγόραζαν και  μαζεύονταν γύρω από αυτό το υπέροχο όργανο τα βράδια, για να ακούσουν προγράμματα και πάνω απ' όλα μουσική.  «Τα τραγούδια έγιναν γρήγορα το πιο δημοφιλές είδος μεταξύ των ακροατών του ραδιοφώνου όλων των κοινωνικών τάξεων».
 Σε αυτό το πλαίσιο φτάνουν οι τρεις αδερφές Leschan (στην αρχή οι δύο από αυτές με τη μητέρα τους), Ολλανδέζες από εβραϊκές οικογένειες με τις «σωστές» φωνές για ένα ανέμελο, παιδικό και swing ρεπερτόριο.
 Σε μερικά κεφάλαια, το βιβλίο της Gabriele  EschenaziGabriele ESCHENAZI - LE REGINE DELLO SWING TRIO LESCANO 1° Ed Einaudi ET  (2010) | eBay ανασυνθέτει τη μυστηριώδη άφιξή τους στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Τορίνο, την πρωτεύουσα του ραδιοφώνου εκείνη την εποχή, και την εξίσου μυστηριώδη αρχική τους σταδιοδρομία , μέχρι την όλη τους σχεδόν απρόβλεπτη επιτυχία.

 Οι Lescanos, που αρχικά εμπνεύστηκαν από τις Aμερικανίδες αδελφές Andrew, έπρεπε να αντιμετωπίσουν ιστορικά γεγονότα μεγαλύτερα από αυτές.  Η μητέρα τους ήταν Εβραία και αυτό τις έκανε αντικείμενο κακόβουλης προσοχής από το  φασιστικό καθεστώς, το οποίο αρχικά είχε προσπαθήσει να τις συνδέσει με την υπόθεσή του.  Ποτέ όμως δεν δήλωσαν φασίστριες και αυτό τις έφερε σε μεγαλύτερη δυσκολία, τόσο που κατηγορήθηκαν και συνελήφθησαν , με το πρόσχημα ότι με τα τραγούδια τους μεταδίδουν κωδικοποιημένα μηνύματα στον εχθρό.

 Για το λόγο αυτό έφυγαν  από την Ιταλία και γνώρισαν επιτυχία στην Αργεντινή για μερικά ακόμη χρόνια.

Σημείωση : Πηγή πληροφοριών: http://www.corriere.it/spettacoli/10_...

Wikipedia=>Trio Lescano


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...