Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2023

Χίλια πλοία για τη σωτηρία της Γάζας!

 https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2018/07/gaza-640x400.jpg


Χίλια σκάφη θα ξεκινήσουν από την Τουρκία για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας! – Φόβοι για νέο Mavi Marmara


Χίλια σκάφη φαίνεται πως θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη για να ξεκινήσουν μια θαλάσσια πορεία προς τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικό ιστότοπος Haber7, στα σκάφη θα επιβαίνουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων και Εβραίων ακτιβιστών» που αντιτίθενται στον πόλεμο. Σε 313 σκάφη θα επιβαίνουν Ρώσοι ακτιβιστές και σε 104 Ισπανοί.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική ιστοσελίδα, την οποία επικαλείται το Times of Israel, μόνο 12 από τα περίπου χίλια σκάφη του στολίσκου θα είναι τουρκικά.

In repeat of Mavi Marmara protest, 1000 boats are  reportedly gather in Turkey on Wednesday and head toward Gaza in an attempt to break the Israeli blockadeand and disrupt maritime trade coming into Israel.

Ο Βολκάν Οκού, ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας, ανέφερε ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη και σημείωσε πως «θα ακολουθήσει αυστηρά τους διεθνείς κανόνες». Τόνισε ακόμη πως πάνω στα σκάφη δεν θα υπάρχει ούτε ένα όπλο ώστε το Ισραήλ «να μην έχει καμία δικαιολογία για να παρέμβει».

Ο στολίσκος αναμένεται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει την πορεία του προς το Ισραηλινό λιμάνι Άσντοντ.

Bodrum'a geldim, akşam 8'e kadar yat ve yelken klüpleri ile görüşeceğim, uluslararası kulüplerden de ciddi bir katılım söz konusu birlikte hareket etmek en doğrusu gibi görünüyor…

Akşam 8'de bodrum merkezde olacağım katılacak arkadaşlar ile toplantı yapar planlamaya son… https://t.co/9OdGI4lLxn pic.twitter.com/ITAT7aJAko

— Volkan Okçu (@VolkanOkcuoglu) November 17, 2023https://pbs.twimg.com/media/F_IrI4AWcAAnLUw?format=jpg&name=large

Η νέα πρωτοβουλία θυμίζει εκείνη του «Στόλου Ελευθερίας της Γάζας», που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2010. Τότε ένας στολίσκος με ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, είχαν επιχειρήσει να σπάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εμποδίστηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Μάλιστα όταν ο στολίσκος αρνήθηκε να αλλάξει πορεία τότε ισραηλινοί κομάντος εξαπέλυσαν επίθεση στη «ναυαρχίδα», το πλοίο Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 ακτιβιστές. Οι ισραηλινοί καταδρομείς, κατά την επιχείρηση, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον δέκα Τούρκους επιβάτες. Το φονικό ρεσάλτο των Ισραηλινών πυροδότησε μια νέα ρήξη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...