Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023

Με την αγάπη και την καλοσύνη συμβαίνουν ενίοτε και θαύματα στον άλλο κόσμο... του κινηματογράφου

 Μέσα σ’ένα κατεστραμμένο βομβαρδιστικό αεροπλάνο που ανά πάσα στιγμή θα αρχίσει να πέφτει και με το αλεξίπτωτό του σε αχρηστία, ένας πιλότος συμβιβάζεται με τον επερχόμενο θάνατό του κι επικοινωνεί μέσω ασυρμάτου με το κέντρο για να ζητήσει ν’αποχαιρετήσουν τη μητέρα του και τους ανθρώπους που τον αγαπούν εκ μέρους του. Στην άλλη πλευρά της γραμμής βρίσκεται μία κοπέλα που συγκινείται από την ιστορία του και οι δυο τους μοιράζονται έντονα συναισθήματα. Σχεδόν ερωτεύονται.

Βικιπαίδεια«Περίπτωση ζωής και θανάτου» (1946) 

 ******************************

«Περίπτωση ζωής και θανάτου» (1946) των Michael Powell και Emeric Pressburger

Πηγή: camerastyloonline.wordpress.com


Ένας πιλότος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (David Niven), καθώς ετοιμάζεται να πηδήξει από το φλεγόμενο αεροπλάνο του, ερωτεύεται τη φωνή της γυναίκας που του δίνει οδηγίες από τον ασύρματο (Kim Hunter).

 Ο πιλότος ξυπνάει σε μία παραλία πιστεύοντας ότι βρίσκεται στον Παράδεισο και στη συνέχεια, αφού γνωρίζει τη γυναίκα, την ερωτεύεται. Αλλά οι άνωθεν δυνάμεις έχουν κάνει λάθος και στέλνουν τον υπάλληλο του  Παραδείσου Νο 71 να του πει την αλήθεια και να τον πάρει μαζί του στον πραγματικό Παράδεισο όπου και ανήκει. 

Η Ταινία Φαντασίας «Περίπτωση ζωής και θανάτου» (1946) των Mike Powell και Emeric Pressburger δημιουργήθηκε με την πρόθεση να λειτουργήσει προπαγανδιστικά , βελτιώνοντας τις τεταμένες σχέσεις Βρετανίας και Αμερικής. Όμως ξεπερνά τον αρχικό της στόχο και καταλήγει να είναι μία διαχρονική ιστορία αγάπης και καλοσύνης με συναρπαστικές εικόνες και διασκεδαστικούς διαλόγους.

Τα εκπληκτικά σκηνικά του Alfred Junge υπερέχουν των αισθημάτων και του σεναρίου και αλλάζουν με ευκολία από τη γη (σε Technicolor)  σε αιθέριο ασπρόμαυρο του παραδείσου εκτός από τα στοπ καρέ και το υπέροχο ντεκόρ υπάρχει και ένα υποκειμενικό πλάνο που θα ενέκρινε είναι απόλυτα ο Salvador Dali.

a matter of life and death 1946++

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...