Παρασκευή, Νοεμβρίου 24, 2023

Μια απίστευτη ιστορία που δε θα επινοούσε κανένα Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) ChatGPT


Σαμ Άλτμαν: Από την επιτυχία του ChatGPT ως την απόλυση που δεν κράτησε ούτε βδομάδα…

Ηλιάνα Τεβουνά
 

Η είδηση που ανακοινώθηκε το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2023 έπεσε σαν «βόμβα» στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης που ασχολούνται με θέματα τεχνολογίας. Οι συνιδρυτές του OpenAI  ChatGPT, Σαμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν, 13 μήνες μετά την ελεύθερη διάθεση και χρήση του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) ChatGPT στο ευρύ κοινό, με το οποίο οι φοιτητές «μαγείρευαν» εργασίες σε ελάχιστο χρόνο και οι αρχάριοι στον τομέα της Τ.Ν. έμεναν άναυδοι από τις απαντήσεις που έπαιρναν σχεδόν σε κάθε ερώτηση νιώθοντας να έχουν μπροστά τους μία «μαγική» σοφή «σφαίρα»,  απολύθηκαν από τα άλλα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας.

Ο λόγος που επικαλέστηκαν τα τέσσερα από τα έξι μέλη του ΔΣ (τα άλλα δύο ήταν οι Άλτμαν και Μπρόκμαν) ήταν πως δεν ήταν «ειλικρινείς» στις επικοινωνίες τους με την εταιρία. Ειδικά για τον Άλτμαν, είπαν πως είχαν χάσει «την εμπιστοσύνη τους στο να συνεχίσει να ηγείται της εταιρίας». Για τον Μπρόκμαν αποφάσισαν να τον αποπέμψουν από προεδρεύοντα του Δ.Σ. διατηρώντας ωστόσο τη θέση του ως προέδρου της εταιρίας.

Σε παλιότερες καλές εποχές τέσσερα από τα μέλη του Δ.Σ. Σαμ Άλτμαν (ο όρθιος), Γκρεγκ Μπρόκμαν (ο αμέσως επόμενος που κάθεται δίπλα του), Μίρα Μουράτι (που σήμερα ανέλαβε προσωρινά CEO της OpenAI) και ο Ιλία Σουτσέβερ, που ανέλαβε να ανακοινώσει την απόφαση της απόλυσης στους δύο…

Η ασαφής δικαιολογία ελάχιστο φως έριξε στο μυστήριο της απόλυσης των συνιδρυτών της εταιρίας, καθώς καλά-καλά ούτε οι αποπεμφθέντες Μπρόκμαν και Αλτμαν δεν κατάλαβαν πότε βρέθηκαν «εκτός»,  μετά την ενημέρωση που είχαν, μέσω της εφαρμογής Google Meet,  από τον 37χρονο (και περίπου συνομήλικό τους) ισραηλινο-καναδό ρωσικής καταγωγής, Ιλία Σουτσέβερ.

Πρόσκαιρα βασική ωφελημένη των δύο  αιφνιδιαστικών αποχωρήσεων δεν είναι άλλη από την Αλβανίδα (γεννημένη στην Αυλώνα) 34χρονη Μίρα Μουράτι, η οποία ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της OpenAI ώσπου να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει μόνιμα τη θέση που κατείχε ως τις 17/11 ο Σαμ Άλτμαν.

Η Μίρα Μουράτι, μία από τις κορυφαίες επιστημόνισσες στον τομέα της Τ.Ν.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη έδωσε την αφορμή σε όλους να διαπιστώσουν πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση στον ραγδαία εξελισσόμενο (και πολλά υποσχόμενο) τομέα των νεοφυών εταιριών Τεχνητής Νοημοσύνης. Και πώς από τη μία μέρα στην άλλη μπορεί να βρεθείς από διευθύνων σύμβουλος στο περιθώριο.

Βεβαίως το «περιθώριο» εδώ δεν είναι παρά μία ανάπαυλα στα πολυσχιδή επιχειρηματικά και ερευνητικά σχέδια του Σαμ Άλτμαν που είχε ξεκινήσει παράλληλα από το περασμένο καλοκαίρι ένα άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο, το Worldcoin, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει παγκοσμίως μία ατομική ψηφιακή ταυτότητα (ID) με αντάλλαγμα «δωρεάν» κρυπτονομίσματα αλλά με βαρύ αντίτιμο (για τα προσωπικά βιομετρικά δεδομένα) την ηλεκτρονική «ανίχνευση» της ίριδας του ματιού και όλα όσα απορρέουν από την ανάλυσή της.

Ανθρωποι σαν τον Γκρεγκ Μπρόκμαν και τον Σαμ Άλτμαν δεν χάνονται. Ίσα-ίσα που εξελίξεις σαν και τον αιφνιδιαστικό «επίλογο» στη σχέση τους με την εταιρία OpenAI (στην οποία αρχικός συνιδρυτής ήταν ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ μέχρι την αποχώρησή του το 2018) λειτουργούν σαν κίνητρο για το επόμενο μεγάλο βήμα στις εφαρμογές της Τ.Ν. και άλλων τεχνολογιών αιχμής.

Ο επιστήμονας-επενδυτής και λύτης προβλημάτων…

Ποιος όμως είναι ο Σαμ Άλτμαν που από διευθύνων σύμβουλος της OpenAI βρέθηκε εκτός Δ.Σ. με την πλειοψηφία των άλλων τεσσάρων μελών του Δ.Σ. (Άνταμ Ντ’Άντζελο, Ιλία Σουτσέβερ, Τάσα Μακόλεϊ, Χέλεν Τόνερ);

Σαμ Άλτμαν

Η προσωπική του ιστορία θυμίζει ανάλογες σημαντικές και μάλλον «ιδιάζουσες» προσωπικότητες στον χώρο της Τεχνολογίας. Γεννημένος στο Μισούρι σε οικογένεια Εβραίων ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πληροφορική σε ηλικία οκτώ ετών όταν απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή Macintosh μαθαίνοντας ως αυτοδίδακτος προγραμματισμό. Πήγε στο ιδιωτικό σχολείο John Burroughs School του Σεντ Λούις. Στη διάρκεια της εφηβείας συνειδητοποίησε την σεξουαλική ομοφυλοφιλική του ταυτότητα την οποία και αποκάλυψε στους γονείς του και το συντηρητικό περιβάλλον του Μισούρι.[....................................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σαμ Άλτμαν: Από την επιτυχία του ChatGPT ώς την απόλυση που δεν κράτησε ούτε βδομάδα…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: