Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2023

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

 


  • «Αναζητώντας τα δώρα του Υπερρεαλισμού στην ελληνική ποίηση», Κύκλος Επιμορφωτικών Διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων (13,20,27/11/2023)

    Η Εταιρεία Συγγραφέων ενημερώνει για τη νέα της πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο. Πρόκειται για Κύκλους Επιμορφωτικών Διαλέξεων που ξεκινούν τον Νοέμβριο. Κάθε Κύκλος περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες διαλέξεις διάρκειας μίας και μισής ώρας περίπου. Οι ομιλήτριες/ομιλητές είναι μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και επιλέγουν θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο έναν στενό κύκλο ενδιαφέροντος, αλλά εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά.

    Η πρώτη σειρά 3 διαλέξεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις στις 20 και 27 Νοεμβρίου) στους χώρους του Επιγραφικού Μουσείου (3η είσοδος), στο κέντρο της πόλης, με θέμα Αναζητώντας τα δώρα του Υπερρεαλισμού στην ελληνική ποίηση, από την ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου.

    Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση a.stratigopoulou@yahoo.gr.

    Πηγή: https://www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=c828fa4c-78f5-4baf-ba5f-ddcf4cdacccb

  • Διαδικτυακά επιμορφωτικά εργαστήρια από την κα Τ. Δημητρούλια με τίτλο: Ανάλυση κειμένου με ψηφιακά εργαλεία, Παν/μιο Κρήτης (14,21/11/2023)

    Στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΑΛΩΣ θα δοθούν δύο επιμορφωτικά εργαστήρια με τίτλο:
    Ανάλυση κειμένου με ψηφιακά εργαλεία, από την Τιτίκα Δημητρούλια, Επίτιμοι διδάκτορεςΚαθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.)

    Οι συναντήσεις θα γίνουν διαδικτυακά την Τρίτη 14/11, 9.00-11.00 πμ και Τρίτη 21/11, 12.00-2.00μμ.

    Zoom Meeting

    https://uoc-gr.zoom.us/j/86996033848

    Meeting ID: 869 9603 3848

    Passcode: 424283

    Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://www.philology.uoc.gr/nea/analysh-keimenoy-me-pshfiaka-ergaleia

  • Σειρά διαδικτυακών ομιλιών με τίτλο ''Ιστορίες από τα αρχεία'' στο ΑΠΘ (19/10-14/12/2023)

    Τρία εργαστήρια του Τμήματος Φιλολογίας και ένα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας
    και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διαφορετικούς επιστημολογικούς προσανατολισμούς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν μια σειρά ομιλιών με τίτλο ''Ιστορίες από τα αρχεία''.

    Τις ιστορίες αυτές θα αναδείξουν οι ομιλίες μέσα από τεκμήρια και αρχειακές
    συλλογές, ελληνικές και διεθνείς, έντυπες και ψηφιακές, επιγραφών, παπύρων,
    περγαμηνών και χαρτώων κωδίκων, χειρογράφων, δακτυλογράφων και εντύπων.
    Οι ομιλίες θα γίνονται διαδικτυακά, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, Πέμπτες, μία φορά
    τον μήνα, στις 19.15.

    Το πρόγραμμα για τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο 2023 έχει ως εξής:

    19 Οκτωβρίου: Γιάννης Τζιφόπουλος & Νίκη Οικονομάκη, «Μιλώντας με τους Θεούς: τι μας
    διασώζουν τα επιγραφικά αρχεία σε μέταλλο
    23 Νοεμβρίου: Παναγιώτα Σαρίσχουλη, «Μαγική Βιβλιοθήκη των Θηβών (ένα αρχείο με μαγικά
    εγχειρίδια γραμμένα σε πάπυρο, 2ος έως 4ος αι. μ.Χ.)»
    14 Δεκεμβρίου: Ηλίας Ταξίδης, «Ιδιωτικές συλλογές χειρογράφων στην ύστερη βυζαντινή εποχή»

    Σύνδεσμος
    https://authgr.zoom.us/j/93523268795?pwd=eWJ5VXdmMUlwWk9JMFAvQ1FsdXFudz09
    Meeting ID: 935 2326 8795, Passcode: 848676

    Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://www.lit.auth.gr/sites/default/files/newsattach/istories_apo_ta_arheia_2023-2024.pdf

  • Τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Αθήνα (20/11/2023)Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, «Από μένα αυτά…»

    Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 17.00, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή τιμά την Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος, με μια ειδική εκδήλωση στην οποία θα γίνουν εκτενείς αναφορές στην ζωή και την επαγγελματική της πορεία από ανθρώπους που συμπορεύθηκαν μαζί της σε διαφορετικές περιόδους της ζωής της.

    Για την ζωή και την επαγγελματική της πορεία θα μιλήσουν o πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, o Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, η Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου, και ο ποιητής-συγγραφέας Βαγγέλης Χρόνης.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Γριμάνη, ενώ θα συνοδεύει στο πιάνο η Ναταλία Μιχαηλίδου η οποία θα ερμηνεύσει συνθέσεις των Chopin, Ravel και άλλων.

    Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr
    (Κάθε άτομο μπορεί να κρατήσει έως και 2 θέσεις)

    Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://goulandris.gr/el/events/helene-glykatzi-ahrweiler

  • Διάλεξη κ. Ζεϊνέπ Σουντά : 1923-2023: Εκατό χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών: Η οικογένεια Suda από τη Σούδα στα Δαρδανέλλια (20/11/2023)

    Την Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11.30, στην Αίθουσα 3 των Διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της κ. Ζεϊνέπ Σουντά Zeynep Suda (zsuda) - Προφίλ |  Pinterest(Καθ. του Παν/μίου της Κωνσταντινούπολης) με θέμα : Η οικογένεια Suda από τη Σούδα στα Δαρδανέλλια.

    Η ομιλία προσφέρεται στα αγγλικά, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγέλας Καστρινάκη, Οι πρόσφυγες στη λογοτεχνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/-η.

    Για περισσότερες πληροφορίες βλ. : https://www.philology.uoc.gr/nea/1923-2023-ekato-xronia-apo-thn-antallagh-twn-plhoysmwn-h-oikogeneia-suda-apo-th-soyda-sta-dardanellia


  • Colloquium Ειδίκευσης Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης (22/11/2023)

    Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 18.30, στο πλαίσιο του Colloquium Ειδίκευσης Γλωσσολογίας, Τμ. Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Αθ. Καρασίμο (ΑΠΘ) Καρασίμος Αθανάσιος - Bodossaki Lectures on Demandμε θέμα: Ψηφιακοί γραμματισμοί 3.0 και παιχνίδια : μια εναλλακτική προσέγγιση για τη διδασκαλία γλώσσας.

    Για περισσότερες πληροφορίες και τον σύνδεσμο παρακολούθησης βλ. : https://helit.duth.gr/wp-content/uploads/2023/09/colloquium23-24.pdf

  • Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του G. Fontana στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (22/11/2023)ο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Giorgio Fontana  Giorgio Fontana - Middle Lands''Να υπάρχεις για πολύ στο χρόνο να υπάρχεις'', την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00, στην έδρα του ΕΙΠ, Στρατηγού Καλλάρη 50, Ψυχικό 154 52, Αθήνα.Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Hephaestus Wien

    Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Ν. Α. Κούκης

    Ομιλητές:

    G. Fontana – Ποιητής

    Ι. Τσόλκας – Καθηγητής Ιστορίας της Ιταλικής Λογοτεχνίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    E. L. Gonzalez – Καθηγητής Λογοτεχνίας – Ελληνιστής – Μεταφραστής

    Δ. Δεληολάνης – Δημοσιογράφος – Μεταφραστής

    Τ. Καρβουνάκη – Μεταφράστρια – Cultural Events Coordinator

    Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του στα ιταλικά και η ηθοποιός Δέσποινα Σαραφείδου στα ελληνικά

    Πηγή: https://hfc-worldwide.org/athens/%ce%b7-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1/

  • Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: Μπλαιζ Πασκάλ (1623 - 1662): ο μεγάλος φιλόσοφος της ανησυχίας. Τετρακόσια χρόνια από τη γέννησή του (23/11/2023)

    Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λόγος 13» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο: Μπλαιζ Πασκάλ (1623 - 1662): ο μεγάλος φιλόσοφος της ανησυχίας. Τετρακόσια χρόνια από τη γέννησή του.

    Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και είναι ελεύθερη για το κοινό.

  • Ομιλητές:

    Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ «Η δύναμη και τα όρια της λογικής στον Πασκάλ»

    Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Διασκέδαση και δυστυχία του ανθρώπου»

    Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: https://www.nlg.gr/news/logos-13-mplaiz-paskal-1623-1662-o-megalos-filosofos-tis-anisychias-tetrakosia-chronia-apo-ti-gennisi-toy/



Δεν υπάρχουν σχόλια: