Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2023

ΓΓ του ΟΗΕ: «Γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτόγνωρης και δίχως προηγούμενο δολοφονίας αμάχων, που δεν έχω ξαναδεί σε καμία άλλη σύγκρουση όσο είμαι Γενικός Γραμματέας»

 


Άνευ προηγουμένου το αιματοκύλισμα στη Γάζα, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ,Αντόνιο Γκουτέρες

Kosmodromio

«Άνευ προηγουμένου» είναι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτώβρη σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Νέα Υόρκη ενώ ο νεότερος απολογισμός ανέφερε τουλάχιστον 13.300 νεκρούς.

Ο Γκουτέρες έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αριθμό των πολλών χιλιάδων παιδιών που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό τονίζοντας πως έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις έξι βδομάδες.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πως γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτόγνωρης και δίχως προηγούμενο δολοφονίας αμάχων που δεν έχω ξαναδεί σε καμία άλλη σύγκρουση όσο είμαι Γενικός Γραμματέας» είπε ο 74χρονος Γκουτέρες που βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Εθνών από το 2017.

«Είναι απαραίτητο μετά τον πόλεμο να κινηθούμε με αποφασιστικό και μη αναστρέψιμο τρόπο σε λύση των δύο κρατών» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «μετά από τον πόλεμο» κατά τη γνώμη του «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της Γάζας μία ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Ανέφερε πως κρίσιμο πρώτο βήμα σε αυτή την εξέλιξη θα είναι μία «ανθρωπιστική εκεχειρία» μαζί με «ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση των αμάχων και τερματισμό των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της προστασίας των αμάχων».

Ο ίδιος απέρριψε ότι θα ήταν «λύση» η μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε προτεκτοράτο του ΟΗΕ θεωρώντας πως χρειάζεται μία «πολύπλευρη» και «πολυμερής» προσέγγιση και συνεργασία διαφορετικών χωρών και οντοτήτων για το μέλλον της περιοχής.

Το ίδιο διάστημα η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, χαρακτήρισε «αβίωτες» τις συνθήκες που επικρατούν στους πρόχειρους καταυλισμούς Παλαιστινίων εκτοπισμένων αμάχων προσθέτοντας πως οι Γαζιώτες δεν έχουν άλλες λύσεις. Ανέφερε επίσης πως ως σήμερα έχουν σκοτωθεί (από ισραηλινές επιθέσεις) τουλάχιστον 73 άμαχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο νότιο τμήμα της Γάζας που υποτίθεται πως είναι ασφαλέστερο.

Επίσης, έχουν σκοτωθεί πάνω από 104 υπάλληλοι της UNRWA από τις 7 Οκτώβρη.

Ο νεότερος απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε σήμερα πως έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου πάνω από 13.300 άνθρωποι, με τις ισραηλινές δυνάμεις, να εντείνουν παράλληλα αιματηρές στρατιωτικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Χεβρώνας και της πόλης Τουλκαρέμ.

Ισραηλινά τανκς πλησιάζουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έχει περικυκλωθεί τις τελευταίες μέρες απειλητικά από ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, πυρά του οποίου έχουν προκαλέσει το τελευταίο 24ωρο το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων.

Η κύρια χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου έχει καταστραφεί και δεν είναι πλέον διαθέσιμη για χειρουργεία, σύμφωνα με πηγές του ίδιου του νοσοκομείου, ενώ αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και ασθενών, τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των τελευταίων ισραηλινών επιθέσεων που πλήττουν το νοσοκομείο από νωρίς το πρωί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ Κούντρα, ανέφερε πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες «πυροβολούν ό,τι κινείται» κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου: «Φοβόμαστε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επαναλάβουν αυτό που έκαναν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 700 άτομα, μεταξύ των οποίων ιατρικό προσωπικό και τραυματίες, μέσα στο νοσοκομείο.

Το Ισραήλ πιέζει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα, λέει η Αίγυπτος

«Ο εκτοπισμός των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας θα απειλήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Ισραήλ να εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα στοχεύει συστηματικά στο να πιέσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

«Δυστυχώς, οι σοβαρές ισραηλινές παραβιάσεις των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου δεν αποκαλούνται από κάποιους με το πραγματικό τους όνομα», δήλωσε ο Σάμεχ Σούκρι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών στο Πεκίνο.

«Η Αίγυπτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά η πολιτική του Ισραήλ να εμποδίζει την είσοδο είναι μια συστηματική πολιτική, που στοχεύει να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα υπό το βάρος των βομβαρδισμών και της πολιορκίας».

«Τρόμαξα από τα φρικτά γεγονότα»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε ένα βίντεο λέγοντας ότι είναι «τρομοκρατημένος από τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών στη Γάζα».

Ο Φόλκερ Τουρκ αναφέρεται στα χτυπήματα του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, τα οποία έπληξαν επίσης και ένα σχολείο που διευθύνεται από τον ΟΗΕ.

«Οι δολοφονίες τόσων πολλών σε σχολεία που μετατράπηκαν σε καταφύγια, εν μέσω της φυγής εκατοντάδων από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα και των συνεχιζόμενων εκτοπισμών στη νότια Γάζα, είναι εντελώς ασύμβατη με την προστασία των αμάχων που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Τουρκ στο X. 

«Πόση βία, αιματοχυσία και δυστυχία θα χρειαστούν για να συνέλθουν οι άνθρωποι;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...