Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2023

Η υπέρμαχος της μεσαιωνικής θεωρίας του «αγέννητου παιδιού» προήχθη σε ...υφυπουργό! (ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ)

 

2. Υφυπουργός Νέας Δημοκρατίας με θέσεις ΝΙΚΗΣ!https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2023/06/3412281.jpg

Νέα επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών προμηνύει η υπουργοποίηση της Χριστίνας Αλεξοπούλου, υπέρμαχου της μεσαιωνικής θεωρίας του «αγέννητου παιδιού»

Εκαναν υφυπουργό τη βουλευτή με τη θεωρία του αγέννητου παιδιού. «Στη Δεξιά του Κυρίου, τα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το καλημέρα κατάργησαν τον φορέα για την Ισότητα των Φύλων. Δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα με Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη ο Βορίδης και ο Κικίλιας

Ακρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η επιλογή της βουλεύτριας Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου στη θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Υποδομών. Και αυτό γιατί η νέα υφυπουργός είχε πρωτοστατήσει στην προάσπιση της θεωρίας του «αγέννητου παιδιού» - και δικαιολογημένα, αφού, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, «δραστηριοποιείται επίσης στον κοινωνικό τομέα, μέσα από φορείς ή θεσμούς όπως η Εκκλησία».

Την «Ημέρα του αγέννητου παιδιού», ημέρα δηλαδή κατά των εκτρώσεων, είχε καθιερώσει η Ιερά Σύνοδος το 2019, γεγονός που επικροτήθηκε από σκοταδιστικά κινήματα όπως το «Αφήστε με να ζήσω». Στο πλαίσιο αυτό, η Χριστίνα Αλεξοπούλου είχε αναρτήσει κείμενο στο τουίτερ, για την ημέρα αυτή, από το εκκλησιαστικό σάιτ romfea.gr, όπου σημείωνε: «Η προστασία του αγέννητου παιδιού συνιστά κορυφαίο ζήτημα ηθικής και αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Διότι το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως».

Βεβαρυμένο παρελθόν

Στο παρελθόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε επιχειρήσει τουλάχιστον δύο φορές να εισαγάγει αυτές τις «θεωρίες» στην ελληνική κοινωνία κάτω από έναν ψευδοεπιστημονικό μανδύα. Η πρώτη ήταν με την προσπάθεια διοργάνωσης συνεδρίου γονιμότητας τον Ιούλιο του 2021, υπό την αιγίδα μάλιστα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Μετά την κατακραυγή, τόσο η ΠτΔ όσο και οι συγκεκριμένοι χορηγοί αποσύρθηκαν.

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε μέσω του υπουργείου Παιδείας, με υπουργό τη Νίκη Κεραμέως, όταν είχε εγκριθεί από το ΙΕΠ εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βίντεο με θέμα την προγεννητική αγωγή. Τα βίντεο αναπαρήγαγαν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού» και προορίζονταν για τα γυμνάσια της χώρας. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του γυναικείου κινήματος και των προοδευτικών κομμάτων, έπεσαν στο κενό. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να «επισημοποιήσει» τις αντεπιστημονικές αυτές απόψεις με την υπουργοποίηση της Χριστίνας Αλεξοπούλου, μιας πολιτικού με ακραία αντιφεμινιστικές απόψεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί με νόμο στη χώρα μας από το 1986. Όμως, τα τελευταία χρόνια, το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους αμφισβητείται όλο και πιο συχνά καθώς έχει μπει στο στόχαστρο ακραίων συντηρητικών εκκλησιαστικών κύκλων και ακροδεξιών, νεοφασιστών ανά τον κόσμο. Αποτελούν δείγμα μιας συντηρητικής μετατόπισης υπό το πνεύμα της alt-right, την οποία προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και υπό αυτή την οπτική, η αύξηση της γυναικείας παρουσίας σε υπουργικές θέσεις είναι πολύ πιθανό τελικά να είναι απλώς ένα πρόσχημα για μια συνολική

οπισθοδρόμηση στον τομέα των κατακτήσεων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος.

Κάν’ το όπως η... Ακροδεξιά;

Ανοιχτά τις αντιλήψεις αυτές ενστερνίζεται και το νεοεισερχόμενο στη Βουλή ακροδεξιό κόμμα ΝΙΚΗ. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που ανέδειξε το γεγονός της ταύτισης της Ν.Δ. μαζί του και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για την επιλογή της Χριστίνας Αλεξοπούλου. «Όπως φαίνεται, στη “Δεξιά του Κυρίου” τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Υπό το φως της νέας αυτής επίθεσης στα γυναικεία δικαιώματα, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατήγγειλε τον σεξισμό και «τη χυδαία λεκτική υποτίμηση, επίθεση αγένειας και απρέπειας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου από τον διασκεδαστή Τάκη Ζαχαράτο, στα πλαίσια, θεωρητικά, της “σάτιρας”, με την ανοχή του δημοσιογράφου του ANT1» εναντίον της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπης Τσαπανίδου. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν συγγνώμη, τονίζει.

Στη «Δεξιά του Κυρίου» τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

**************************

2. Ακόμα μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στα θέματα της ισότητας των φύλων

Hσύνθεση της νέας κυβέρνησης αποτυπώνει την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει στον τομέα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η σύσταση υπουργείου Οικογένειας, συνοδευόμενη και από την απουσία υπουργείου για την ισότητα των φύλων - αντίθετα με την πρακτική που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες-, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής υποβάθμισης των θεμάτων ισότητας που ακολουθήθηκε στη διακυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας με τη συγχώνευση της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τη Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Ακόμα ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών αποτελεί και η προκλητική τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού της Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία είχε εκφραστεί ανοιχτά κατά των αμβλώσεων και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, υιοθετώντας τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού».

Δεν θα περιμέναμε κάτι καλύτερο και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στη «νέα» κυβέρνηση, που, παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη - ενδεικτικά αναφέρω τη δήλωσή του «στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες» (συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha 17.5.2023)-, περιορίζεται στον αριθμό 15 (4 υπουργοί, 1 αναπληρώτρια και 10 υφυπουργοί) σε σύνολο 63 υπουργών. Δηλαδή, μόλις το 25% του Υπουργικού Συμβουλίου είναι γυναίκες. Και ας μην ξανακούσουμε την ίδια δικαιολογία, ότι δεν υπάρχουν τόσο πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική.

Ολα αυτά συνιστούν ακόμα μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στα θέματα της ισότητας των φύλων από μια κυβέρνηση στη θητεία της οποίας επλήγησαν ιδιαίτερα τα γυναικεία δικαιώματα και αυξήθηκε η έμφυλη βία, και μάλιστα σε μια συγκυρία που απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων - ιδιαίτερα στη χώρα μας η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης του Ευρωπαϊκού Δείκτη

Ισότητας των Φύλων.

* Η Φωτεινή Κούβελα είναι συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρ. γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων

Fotini Kouvela - Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ /ΤΗΕ MILLION POUND NOTE: αναδεικνύοντας το σπινθηροβόλο χιούμορ του Μαρκ Τουαίην

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  (ΤΗΕ MILLION POUND NOTE) Το The Million Pound Note είναι μια βρετανική κωμωδία του 1954 ,σε σκηνοθεσία του Ρόναλν...