Σάββατο, Ιουνίου 17, 2023

ΕΚΑΒ -Ο μεγάλος ασθενής: «Οι λύσεις απαιτούν πολιτική βούληση, που δεν υπάρχει...»

 

EKAB

Μισθώνουμε ελικόπτερα και Ελβετούς αλπινιστές ενώ δεν έχουμε πληρώματα για ΕΚΑΒ!

Νίκη Μπάκουλη

Στον τομέα της προνοσοκομειακής φροντίδας, αν συνεχιστεί να γίνεται ό,τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, στο μέλλον το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει ΕΚΑΒ. Μηδέ πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Αυτά δηλαδή, που εξυπηρετούν τις περιοχές εκτός αστικού ιστού και πόλεων.

Θα μπορούσες να πεις ότι είναι το ίδιο πράγμα.

Ωστόσο, δεν αποτελούν ταυτόσημες έννοιες για τους αρμόδιους που καλούνται να βρουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα που υπάρχει με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, οι οποίοι επικαλούνται τον Νόμο.

Βάσει Νόμου λοιπόν, για να γίνει κανείς διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, πρέπει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στα σχετικά ΙΕΚ. Μετά δίνει εξετάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για να λάβει πιστοποίηση και έπειτα περιμένει την προκήρυξη για προσλήψεις για το ΕΚΑΒ, η οποία βγαίνει από το αρμόδιο Υπουργείο.

Οι Υγειονομικές Περιφέρειες Ελλάδας και τα Κέντρα Υγείας μπορούν -βάσει νόμου- να προσλάβουν μόνο -υποχρεωτικής εκπαίδευσης- οδηγούς.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρει η επιστολή του Σωματείου Πληρωμάτων Ασθενοφόρου ΠΕΔΥ προς τον Υπουργό Υγείας, εκ των 530 μελών/εργαζομένων σε πληρώματα ασθενοφόρου, οδηγούς, επικουρικούς και οδηγούς ΟΑΕΔ, ποσοστό 90% έχει "την προβλεπόμενη βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος διασώστη-πληρώματος ασθενοφόρου".

Οι ίδιοι ενεργούν και ως διασώστες στις κλήσεις που δέχονται από το ΕΚΑΒ.

Τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας είναι χρώματος άσπρου -όπως φαίνεται από αυτό που παραδόθηκε το 2022 στην Ιθάκη.
Τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας είναι χρώματος άσπρου -όπως φαίνεται από αυτό που παραδόθηκε το 2022 στην Ιθάκη. EUROKINISSI

Θα έλεγε κανείς λοιπόν ότι αν απορροφηθούν οι διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων από Κέντρα Υγείας στο ΕΚΑΒ και με κάποιες στοχευμένες προσλήψεις, δεν θα είχαμε το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τα ασθενοφόρα με την υποστελέχωση και τις απειλές που προκύπτουν από αυτήν.

Γιατί ασθενοφόρα υπάρχουν. Άνθρωποι δεν υπάρχουν.

Μη συνδικαλιστής του ΕΚΑΒ λέει χαρακτηριστικά, στο Magazine πως “οι πιστοποιημένοι διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων που έχουν και σχετική εμπειρία, θα καλύψουν τα κενά και να 'ανοίξουν' το δίκτυο εξυπηρέτησης. Για να απορροφηθούν όμως, στο ΕΚΑΒ πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Αυτές χρειάζονται προκηρύξεις που δεν γίνονται εδώ και χρόνια”.

Την ίδια ώρα, χάνονται ζωές.

Ή προκαλούνται αναπηρίες από την καθυστερημένη άφιξη (αυτό ισχύει και για το ΕΚΑΒ) ή τον τρόπο που γίνονται οι διακομιδές από πληρώματα του ενός διασώστη. Που όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι πληρώματα.

Εν τω μεταξύ, τη σήμερον ημέρα, οι “ψυχρές διακομιδές”, τα εξιτήρια, η διακομιδή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και άλλα τέτοια περιστατικά έχουν ‘φύγει’ σχεδόν απόλυτα από το ΕΚΑΒ, προς ιδιώτες.

Οι λύσεις απαιτούν πολιτική βούληση, που δεν υπάρχει

[.........................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ=>Μισθώνουμε ελικόπτερα και Ελβετούς αλπινιστές ενώ δεν έχουμε πληρώματα για ΕΚΑΒ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: