Τρίτη, Ιουνίου 20, 2023

Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο / Murder by Death (1976): Θαυμάσια παρωδία εμπνευσμένη από γνωστές αστυνομικές ταινίες και βιβλία

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/murder_by_death.png Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο / Murder by Death (1976).


Αμερικανική παρωδία μυστηρίου, εμπνευσμένη από γνωστές αστυνομικές ταινίες και βιβλία σε σκηνοθεσία Robert Moore και σενάριο Neil Simon.

Εισαγωγή στην ταινία:
Οι πέντε καλύτεροι ντετέκτιβ του κόσμου, προσκαλούνται από τον βαθύπλουτο και μυστηριώδη Λάιονελ Τουαίν σε ένα δείπνο που περιλαμβάνει και φόνο. Όταν καταφτάνουν ένας ένας στην έπαυλη του Τουαίν, συναντούν τον τυφλό μπάτλερ και την κωφάλαλη μαγείρισσα. Όταν το δείπνο σερβιριστεί, ο Τουαίν θα τους ανακοινώσει ότι ο καλύτερος ντετέκτιβ είναι ο ίδιος και για να το αποδείξει προκαλεί τους καλεσμένους του στην επίλυση ενός παράξενου φόνου, που θα συμβεί μέσα στο σπίτι τα μεσάνυχτα. Η αμοιβή του νικητή θα είναι ένα εκατομμύριο δολάρια. Πριν το ρολόι χτυπήσει 12, ο μπάτλερ βρίσκεται νεκρός και στις 12 ακριβώς ο Τουαίν, βρίσκεται επίσης νεκρός...  

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες


Ο Truman Capote στο ρόλο του Λάιονελ Τουαίν.
Ο Alec Guinness στο ρόλο του Μπάτλερ.
Η Nancy Walker στο ρόλο της Μαγείρισας.
Ο Peter Sellers στο ρόλο του Σίντνεϊ Γουάνγκ. Ο χαρακτήρας του Γουάνγκ βασίζεται στο ντετέκτιβ Τσάρλι Τσαν από τα μυθιστορήματα μυστηρίου του Ερλ Ντερ Μπίγκερς. Μαζί του ο Γουάνγκ έχει τον υιοθετημένο γιο του Γουίλι.
Ο David Niven και η Maggie Smith  στους ρόλους των Ντικ και Ντόρα Τσάρλεστον. Το ζεύγος Τσάρλεστον βασίζεται στους χαρακτήρες Νικ και Νόρα Τσαρλς του Ντάσιελ Χάμετ από το μυθιστόρημά του "The Thin Man". Στην ταινία οι Τσάρλεστον είναι ένα αριστοκρατικό, σοφιστικέ ζευγάρι.
Ο James Coco στο ρόλο του Μιλό Περιέ. Ο χαρακτήρας βασίζεται στον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι. Ο Περιέ φτάνει στην έπαυλη μαζί με τον σοφέρ του, τον Μαρσέλ που τον υποδύεται ο James Cromwell.
O Peter Falk στο ρόλο του Σαμ Ντάϊαμοντ. Και αυτός ο χαρακτήρας βασίζεται σε ντετέκτιβ του Ντάσιελ Χάμετ από τη νουβέλα του "The Maltese Falcon". Ο Σαμ Ντάϊαμοντ παρουσιάζεται σαν τον σκληροπυρηνικό, Αμερικανό ντετέκτιβ.
H Elsa Lanchester στο ρόλο της Τζέσικα Μαρμπλς. Ο χαρακτήρας βασίζεται και αυτός σε δημιουργία της Αγκάθα Κρίστι, (Μiss Marple). Στην ταινία παρουσιάζεται σαν μια ευαίσθητη, καλόκαρδη Αγγλίδα, συνοδευόμενη από την ηλικιωμένη νοσοκόμα της (Estel Winwood), που τώρα τη φροντίζει αυτή.
H Eilleen Brennan στο ρόλο της Τες Σκέφινγκτον. Είναι η ερωμένη του Σαμ Ντάϊαμοντ.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7f/Murder_by_death_movie_poster.jpg 

Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ /ΤΗΕ MILLION POUND NOTE: αναδεικνύοντας το σπινθηροβόλο χιούμορ του Μαρκ Τουαίην

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  (ΤΗΕ MILLION POUND NOTE) Το The Million Pound Note είναι μια βρετανική κωμωδία του 1954 ,σε σκηνοθεσία του Ρόναλν...