Κυριακή, Ιουνίου 25, 2023

Protagon=Πρωταγωνιστές του μίσους κατά της Αριστεράς

 

Υπόθεση Protagon / Ποιος έγραφε όλα αυτά τα τοξικά κείμενα επί τόσα χρόνια;

 Καμία ανάγκη προστασίας δεν είχαν οι μαϊμού αρθρογράφοι, καθώς ποτέ δεν έκαναν καμία ερευνητική δημοσιογραφία, παρά μόνο εξυπηρέτηση στον Κυριάκο

133555278.png

Το καθημερινό «λιβάνισμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι συνεχείς λίβελοι για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τους κανονικούς, τους πραγματικούς αρθρογράφους του protagon.gr δεν έφταναν. Χρειαζόταν περισσότερη κολακεία, από περισσότερους αρθρογράφους και γι’ αυτό επινοήθηκαν: Δημήτρης Ευθυμάκης, Αλέκος Παπαναστασίου, Ανδρέας Στασινός, Πέτρος Καράς και Ματίνα Δελή. Όλοι τους φαντάσματα. Όποιος τους διαβάζει να ξέρει: δημιουργημένες περσόνες, άφαντοι, ανύπαρκτοι.

Τέκνα της ανάγκης να δοξαστεί ο ηγέτης ακόμα περισσότερο και να χτυπηθεί ο εχθρός με κάθε μέσο, τα μαϊμού προφίλ που αποκάλυψε η ερευνητική ομάδα XYZ Contagion

XYZ Contagion - Θέση 107. Μα γίνονται αυτά τα πράματα, ρε παιδί μ΄;..

αφορούν πέντε ονόματα, όμως τίποτα δεν αποκλείει να υπάρχουν κι άλλα. Όλα με ονοματεπώνυμο και φωτογραφία. Κανείς δεν κοιτάει μπροστά. Ο ένας κοιτάει πέρα, ο άλλος κοιτάει δώθε, ο τρίτος πάνω. Όλες οι φωτογραφίες από image banks, από την κατηγορία «Grey Haired Mature Man», έτσι, για να παίρνουν κύρος.

Απαντώντας στην αποκάλυψη, το Protagon παραδέχεται τα fake προφίλ και επιχειρεί να τα εντάξει σε μια συνθήκη κανονικότητας: «Η χρήση ψευδωνύμων στη δημοσιογραφία είναι κοινή και αποδεκτή πρακτική, στην Ελλάδα και διεθνώς, και χρησιμεύει για να προστατεύονται οι αρθρογράφοι και οι πηγές τους» μας λέει. Όμως καμία ανάγκη προστασίας δεν είχαν οι μαϊμού αρθρογράφοι, καθώς ποτέ δεν έκαναν καμία ερευνητική δημοσιογραφία και καμία αποκάλυψη, παρά μόνο εξυπηρέτηση στον Κυριάκο. Συνεχίζει το Protagon: «Άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι αληθοφανή και άλλοτε εμφανώς κατασκευασμένα, και άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι ατομικά, και χρησιμοποιούνται από ένα πρόσωπο, και άλλοτε ομαδικά, και χρησιμοποιούνται από διαφορετικά πρόσωπα». Αλήθεια είναι όλα αυτά, αλλά και πάλι δεν είναι η περίπτωσή μας. Εδώ πρόκειται για περσόνες που δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τον Μητσοτάκη, τρολ στην υπηρεσία της προπαγάνδας της Ν.Δ.

Μολονότι το δικαίωμα στην ανωνυμία στον δημόσιο λόγο παραμένει σεβαστό για τους πολίτες και για τους δημοσιογράφους υπό συνθήκες, η πλαστοπροσωπία και η εξαπάτηση είναι εντελώς άλλη πρακτική. Από την οποία προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: ποιος έγραφε όλα αυτά τα τοξικά κείμενα επί τόσα χρόνια; Η παραγωγή δεν είναι μικρή, αντίθετα είναι σεβαστή. Και πώς τα προμηθευόταν η ιστοσελίδα; Και από ποιον; Υπήρχε μήπως ένα σταθερό «κέντρο» παραγωγής ή η «υπηρεσία» ήταν αποκεντρωμένη; Ο μεγάλος αριθμός αρθρογράφων και άρθρων παραπέμπει σε έναν κανονικό μηχανισμό προπαγάνδας. Υπήρχε αντάλλαγμα για τη δημοσίευση; Ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Εκτός από το πακέτο 62.000 ευρώ από το πρώτο κύμα της λίστας Πέτσα, εκτός από άφθονη κρατική διαφήμιση, εκτός από τον διορισμό των (πραγματικών) αρθρογράφων σε διάφορες θέσεις του Δημοσίου και στην ΕΡΤ, ποιο είναι το αντάλλαγμα για τη δημοσίευση;

Ομως η αυθάδεια περισσεύει. Παρά την αποκάλυψη, τα τρολ συνεχίζουν να δημοσιεύουν. Και μάλιστα απαντούν στις αποκαλύψεις εναντίον τους με άρθρα του τύπου «Γράψε για τα ψευδώνυμα, έχει γούστο». Υπογράφει ο ανύπαρκτος Αλέκος Παπαναστασίου, που από σεμνότητα (ανύπαρκτη κι αυτή) κοιτάζει κάτω. Ο ίδιος έχει γράψει επίσης τα «Ο ολοκληρωτισμός του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ», «Ο Τσίπρας και η τρέλα της κυβέρνησης ανοχής», «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώναρος και η επέλαση του λούμπεν» κ.ά.

Η ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει αυτή την πρακτική η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), μέλη της οποίας είναι όλες οι ενώσεις συντακτών και η ΕΣΗΕΑ, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και για τους πιο δύσπιστους: «Η δημιουργία αληθοφανών προσωπικοτήτων με αληθοφανές, αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς, αλλά ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης».

*********************************

Η ψευδωνυμία δεν υπηρέτησε ούτε πρέπει να υπηρετεί τέτοιους σκοπούς

Της

Μάχης Νικολάρα*

133555479a.png

Η πρωτοφανής πρακτική που ακολούθησε η ιστοσελίδα Protagon σε πρώτο επίπεδο συνιστά παραπλάνηση του κοινού και ως τέτοια επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Προκαλεί όμως και βαθύτερα ερωτήματα. Ποιον σκοπό εξυπηρετεί;

Η συγγραφή με ψευδώνυμο, από την αρχαιότητα ακόμη, έχει συνεισφέρει πολλά στη λογοτεχνία και στη δημοσιογραφία. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου η απόκρυψη της ταυτότητας του αρθρογράφου κάνει δυνατή την αποκάλυψη πληροφοριών προστατεύοντας παράλληλα τον ίδιο αλλά και τις πηγές του. Ποια πηγή υπάρχει όμως πίσω από τη συγκεκριμένη αρθρογραφία, η οποία δεν περιέχει ίχνος αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, που μπορεί μάλιστα να θέσει σε κίνδυνο τον άνθρωπο που έδωσε πληροφορίες; Προφανώς καμία.

Αντίθετα, πρόκειται για περιεχόμενο τόσο απροκάλυπτα μονομερές και εγκωμιαστικό, ιδίως για τον πρωθυπουργό, που αγγίζει τα όρια του γελοίου και έχει τροφοδοτήσει την πολιτική και κοινωνική συζήτηση με νέα «ορολογία» και σπαρταριστές ατάκες.

Η κατασκευή αληθοφανών προσωπικοτήτων, με αληθοφανές αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς αλλά ψεύτικες φωτογραφίες, είναι κατάχρηση της ψευδωνυμίας. Εγείρει υπόνοιες για υποβολιμαίο ή και πληρωμένο περιεχόμενο, ντυμένο με τον μανδύα της αρθρογραφίας. Η ψευδωνυμία δεν υπηρέτησε ούτε πρέπει να υπηρετεί τέτοιους σκοπούς. Αυτή η διάσταση πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να διερευνηθεί από τα όργανα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Σε αυτό πρέπει να απαντήσει η διεύθυνση της ιστοσελίδας, αν θέλει να προστατέψει την αξιοπιστία της.

* Ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, εκλεγμένη με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος

Βαποράκι ενός συστήματος που χτυπάει με λύσσα τους πολιτικούς του αντιπάλους

Του

Τάσου Παππά*

133555679c.png

Για ποιο λόγο κάποιος η κάποια επιλέγει να δημοσιεύει κείμενα σε έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες με ψευδώνυμο και με μαϊμού-φωτογραφία; Ας κάνουμε μερικές υποθέσεις:

- Το κάνει γιατί είναι μεγαλόσχημος κυβερνητικός ή κομματικός παράγοντας και θέλει να γράφει πράγματα που δεν μπορεί με την επίσημη ιδιότητά του. Στην περίπτωση που εξετάζουμε δεν ισχύει.

- Το κάνει γιατί είναι μεροκαματιάρης, δεν του φτάνει ο μισθός που παίρνει από το μέσο που εργάζεται και έχει βρει και μια άλλη δουλίτσα για να μεγαλώσει κάπως το εισόδημά του. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο γιατί τα δύο μέσα είναι ανταγωνιστικά. Πολύ αδύναμο κι αυτό το σενάριο.

- Το κάνει γιατί είναι στην παρανομία, τον κυνηγούν θεοί και δαίμονες, έχει πράγματα να πει, αλλά κινδυνεύει η ζωή του και γι’ αυτό χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και μαϊμού-φωτογραφία. Καλαμπούρι μεγαλοπρεπές.

- Το κάνει γιατί είναι βαποράκι ενός συστήματος που χτυπάει με λύσσα τους πολιτικούς αντιπάλους του συστήματος από το μέσο που εργάζεται και θέλει να το κάνει και από άλλο μέσο, αλλά με διαφορετικό όνομα για να μην κατηγορηθεί ότι έχει εμμονές. Αν το κάνει χωρίς αμοιβή, είναι απλώς φανατικός. Αν το κάνει με αμοιβή, είναι υπάλληλος. Κλίνω προς αυτήν την εκδοχή.

* Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών και υπεύθυνος του φύλλου της το σαββατοκύριακο

*********************

Όχι μόνο ένα μέσο που αγαπά τον Μητσοτάκη, αλλά ένα αναξιόπιστο μέσο που αγαπάει τον Μητσοτάκη

Του

Γιάννη Παντελάκη*

133555579b.png

Η περίπτωση του Protagon, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι κατασκεύαζε πρόσωπα με ψεύτικα ονοματεπώνυμα και ψεύτικες φωτογραφίες δήθεν σοβαρών αρθρογράφων (η σοβαρότητα που ήθελε να προσδώσει συνδέεται με τις φωτογραφίες που εικόνιζαν κάποιους οι οποίοι αντιπροσωπεύουν φυσιογνωμικά και αισθητικά αποδεκτούς από πολλούς νεοέλληνες ανθρωπότυπους επιτυχημένων και νοικοκυραίων), αποτελεί μια πρωτοφανή δημοσιογραφική απάτη. Δεν έχει καμία σχέση με τα άρθρα που κατά καιρούς δημοσιεύονται με ψευδώνυμα και αποτελούν μια παλιά δημοσιογραφική πρακτική. Έχει σχέση με τα νέα δημοσιογραφικά ήθη του Διαδικτύου, τα οποία δεν χρειάζεται να περιγραφούν με χαρακτηρισμούς, αρκεί απλώς μια καταγραφή γεγονότων.

Ενας ιδιοκτήτης ενός site, το οποίο έχει αγοράσει από τον προηγούμενο, σταδιακά το μετατρέπει σε ένα μέσο που δείχνει υπερβολικά μεγάλη πολιτική αγάπη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσα αυτός σηματοδοτεί. Αυτή η αγάπη έμμεσα ή άμεσα εκφράζεται από αρκετούς αρθρογράφους, που συμπτωματικά συμφωνούν πόσο κακό κάνει η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο. Η επίδειξη αγάπης δεν αρκεί - ποτέ δεν αρκεί όταν είναι μεγάλη και επωφελής για τις δύο πλευρές. Πόσο πιο καλά λόγια για τη Ν.Δ. και κακά για τον ΣΥΡΙΖΑ να γράψει ένας δημοσιογράφος; Μικρή η πιάτσα, θα εκτεθεί… Άλλωστε, μπορεί κάποιος από αυτούς να δουλεύει και σε ένα άλλο μέσο, ας τον προστατεύσουμε.

Τότε επιστρατεύονται οι κατασκευασμένοι αρθρογράφοι. Ως τέτοιοι μπορούν να γράψουν οτιδήποτε ο ιδιοκτήτης θέλει. Ο Ευθυμάκης και ο Παπαναστασίου γράφουν σχετικά ωραία είν’ η αλήθεια. Αν αυτοί που διάλεξαν τις φωτογραφίες τους ήταν πιο προσεκτικοί, θα τους διαβάζαμε ακόμα και θα λέγαμε «είναι αρκετά δεξιοί, αλλά γράφουν σχετικά ωραία…». Τώρα το site κατάφερε να μην είναι μόνο ένα μέσο που αγαπά τον Μητσοτάκη, αλλά ένα αναξιόπιστο μέσο που αγαπά τον Μητσοτάκη…

* Ο Γιάννης Παντελάκης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας»

******************

Δεν θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε. Άλλο ψευδώνυμο, άλλο πλαστοπροσωπία

Της

Ελενας Ακρίτα*

133555779d.png

Σε προσωπικό επίπεδο, στενοχωρήθηκα που δεν υπάρχουν. Ο Ευθυμάκης, ο Στασινός και τα άλλα παιδιά έχουν γράψει τόσα πολλά για μένα, με έχουν βρίσει τόσο πολύ, που ήθελα να τους γνωρίσω από κοντά. Κρίμα που δεν υπάρχουν…

Αυτό που συμβαίνει στη δημοσιογραφία είναι πρωτάκουστο. Να έχουμε μούφα αρθρογράφους, με μαϊμού ψευδώνυμα και αληθοφανείς φωτογραφίες είναι κάτι που δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ στα σαράντα χρόνια δημοσιογραφίας.

Μιλούσα με τον φίλο δημοσιογράφο Νίκο Τσαγκρή για το θέμα του Protagon και δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι παρόμοιο σε όλη τη μεγάλη διαδρομή μας, παρά μόνο μία περίπτωση παλιά, στο επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Όλα αυτά που ισχυρίζονται τώρα είναι μούφα, όπως και οι δήθεν συντάκτες τους.

Πριν από δύο εβδομάδες έστειλα ένα εξώδικο στο Protagon γιατί έγραψε ψευδώς για μένα πως στηρίζω το γνωστό σύνθημα «Μητσοτάκη, γ…αι». Αποτέλεσμα ήταν να μου ζητήσουν αμέσως συγγνώμη. Ως εκεί φτάνουν.

Ομως να τολμάει να μας λέει ο κ. Μεμής -ο παλιός μου διευθυντής στα Νέα- ότι αυτό που κάνουν εκεί είναι κοινώς αποδεκτή πρακτική, ε, όχι! Δεν θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε! Κοινώς αποδεκτή πρακτική είναι να έχεις ψευδώνυμο που να παραπέμπει έντιμα σε ψευδώνυμο και όχι σε πλαστοπροσωπία. Ψευδώνυμα είναι ο «Αποδυτηριάκιας», η «Σίβυλλα», ο «Μικροπολιτικός». Αυτό που κάνουν στο Protagon είναι να βάζουν τρολ να υποδύονται ότι τάχα είναι υπαρκτά πρόσωπα. Συνεπώς λένε ψέματα.

Τα ψέματά τους είναι χυδαία. Πάντα υπέρ της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη -ως «πετσωμένο» μέσο που σέβεται τον εαυτό του- και πάντα καθύβριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι στην ανακοίνωσή τους ομολογούν ότι εξαπατούν το αναγνωστικό τους κοινό επτά ολόκληρα χρόνια, από το 2016. Κι αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να το κλείσουν το μαγαζάκι, εγκαλούν την ερευνητική ομάδα XYZ Contagion επειδή τους αποκάλυψε. Η λέξη ντροπή είναι πολύ επιεικής για τις πρακτικές τους.

* Η Έλενα Ακρίτα είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...