Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023

Ιδού η Ρόδος ( “Hic Rhodus”) – Eικαστικοί εμπνέονται από τα κεραμικά της διάσημης κεραμοποιίας Ίκαρος στη Ρόδο

 

http://factnews.gr/

ΤΕΤΑΡΤΗ  14  ΙΟΥΝΙΟΥ 2023


 
Πολλαπλώς σημαντική η ομαδική έκθεση κεραμεικής σε επιμέλεια Απόστολου Αρτινού που μόλις προλαβαίνεται να δείτε στο χώρο Space52.
Η καλλιτεχνική δημιουργία τιμά την οικονομική ιστορία της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ρόδου. Δεκατέσσερις (14) καλλιτέχνες εμπνέονται από το εργοστάσιο κεραμεικής «Ίκαρος».
«Το εμβληματικό εργοστάσιο κεραμικών στη Ρόδο του μεσοπολέμου, υπό Ιταλική, και κατόπιν, με την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, υπό την διεύθυνση του Κώστα Χατζηκωσταντή.
Δημήτρης Νεβεσκιώτης


Μια επιχείρηση εκσυγχρονισμού της τοπικής οικονομίας, αλλά και μιας ριζικής μεταβολής του προϊόντος, απ’ το χρηστικό στο διακοσμητικό κεραμικό και με προοδευτική πρόσβλεψη στην αναδυόμενη τουριστική αγορά. Μια νέα γραμμή παραγωγής έτσι στήνεται για ν’ αναβιώσει το διακοσμητικό ρεπερτόριο παραδοσιακών, οθωμανικών κεραμικών που υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα λαϊκά και αστικά σπίτια της Ρόδου και κυρίως της Λίνδου.

Στους περίφημους πιατελότοιχους του νησιού υπήρχαν σειρές από κεραμικά πιάτα του Ιζνίκ, της Κιουτάχειας, αλλά και του Τσανάκαλε», γράφει ο πάντα εξαιρετικός επιμελητής της έκθεσης Απόστολος Αρτινός στο επιμελητικό του κείμενο που σας προτείνουμε να το διαβάσετε όλο.

Η έκθεση «Ιδού η Ρόδος» πραγματοποιείται με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια της ICARO Contemporary Art Gallery and Agency, ενός νέου ψηφιακού περιβάλλοντος φιλοξενίας και προώθησης της σύγχρονης τέχνης, που επιδιώκει την συνεύρεση του κοινού με το σημερινό καλλιτεχνικό όραμα. https://www.kalitheasi.gr/images/RODOS_1.png
δού η Ρόδος

Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Αρτινός

Καλλιτέχνες: Λεώνη Γιαγδζόγλου, Στέλλα Καπεζάνου, Απόστολος Καρακατσάνης, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Κυριακή Μαυρογιώργη, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου, Δημήτρης Νεβεσκιώτης, Μαρία Οικονομίδου, Μαρία Οικονομοπούλου, Γιώργος Τσεριώνης, Δημήτρης Φραγκάκης, Ιωάννα Χατζηπανηγύρη, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Icaro Contemporary Art Gallery & Agency – www.icaro-caga.com

Space52, Λάρνακος 28, 10446, Αθήνα, Ελλάδα – https://www.space52.gr/


Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 24 Ιουνίου 2023
Ωράριο: Τετάρτη και Παρασκευή 5-8μμ.

https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2018/12/g_ele_c03.jpg 

Οι τελευταίοι των κεραμοποιών της Ρόδου - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: