Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2023

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΨΙΛΟ: =>Δύο άρθρα γερμανόφωνων εφημερίδων για την "κληρονομική δημοκρατία" των Μητσοτάκηδων

 

1. Tageszeitung: Η μόνη κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης

Tageszeitung: Η μόνη κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης
Ορκωμοσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Την «οικογενειοκρατία του Μητσοτάκη» αναλύει και σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung αναφέροντας ότι η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος.

«Ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας. Ο προπάππους του Κωνσταντίνος, ο ‘Γερο-Κωστής’, είναι ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη», αναφέρει η taz.

«Ο παππούς του Κυριάκου (…) ήταν βουλευτής», ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «συνδιαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν 50 χρόνια, ενώ από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός».

«200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος», σχολιάζει η εφημερίδα. «Τί κι αν πέρασαν παγκόσμιοι πόλεμοι, περιφερειακοί πόλεμοι, ένας εμφύλιος, κρατικές χρεοκοπίες, στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία δεν εξαλειφεται», καταλήγει η taz.

***********************************************

2. Wiener Zeitung / Η «Ελληνική κληρονομική δημοκρατία» των Μητσοτάκηδων

Στο μοναδικό φαινόμενο της ελληνικής κληρονομικής δημοκρατίας με την κυριαρχία στην πολιτική ζωή του τόπου των «βασιλιάδων Μητσοτάκηδων» αναφέρεται δημοσίευμα της έγκριτης αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung, περιγράφοντας το βίο και την πολιτεία της «δυναστείας», που από το «Ξυπόλυτο Κόμμα» του προπάππου του κατέληξε να είναι σήμερα ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στη χώρα.

Με αφορμή τις εκλογές και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού η εφημερίδα κάνει μια ανασκόπηση της πορείας της οικογένειας από πάππου προς πάππο.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η «οικογενειοκρατία» παραμένει τόσο σταθερά αγκυροβολημένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο και ο νεποτισμός, ο οποίος ευνοεί και άλλους συγγενείς, γνωστούς ή κολλητούς, προσφέροντας στους φίλους καλές δουλειές και την ανείπωτη πελατεία που την συνοδεύει. Είτε παγκόσμιοι πόλεμοι, είτε περιφερειακοί πόλεμοι, είτε εμφύλιος, είτε κρατικές χρεοκοπίες: Στην Ελλάδα η «οικογενειοκρατία» δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Μάλλον έτσι θα παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρουσιάζεται παντού ως εκσυγχρονιστής και αποφασισμένος μεταρρυθμιστής, λατρεύει και καλλιεργεί την παράδοση της «οικογενειοκρατίας», τόσο ανάξια μιας σύγχρονης δημοκρατίας δυτικού τύπου - προς όφελος της ίδιας του της οικογένειας, ατάραχος καθώς είναι και θρασύς».
 

Τα δικά του παιδιά

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός φρόντισε να τακτοποιήσει ήδη και τα τρία παιδιά του: «Η νεότερη της παρέας, η 20χρονη Δάφνη, έχει ξεκινήσει τις σπουδές της στο φημισμένο και ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Yale. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πέταξε εκεί για να μην την αφήσει μόνη κατά την εγγραφή της. Στην περίπτωση της Δάφνης και των πολιτικών της φιλοδοξιών, ωστόσο, ο κανόνας προς το παρόν είναι: περιμένετε και θα δείτε. Η αδερφή της Δάφνης, η Σοφία, τώρα 25 ετών, προφανώς επωφελήθηκε επίσης από την πατρική φροντίδα. Αμέσως μετά τις σπουδές της στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε στο γραφείο της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας CVC στο Λονδίνο, όπου διαχειριζόταν σχέσεις με επενδυτές CVC. Μια ονειρεμένη δουλειά σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων - χωρίς άμεση σχέση με τις σπουδές της. Πήρε το πόστο αφού ο πατέρας της έγινε πρωθυπουργός. Κατά ειρωνικό τρόπο, από το 2020, η CVC έχει αποκτήσει πέντε από τις τρέχουσες έξι συμμετοχές της σε ελληνικές εμβληματικές εταιρείες, όλες επί θητείας μπαμπά Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Η CVC δεν έχει επενδύσει μόνο στον κατασκευαστή τροφίμων Vivartia, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών Skroutz και στην εταιρεία μαρίνας πολυτελών γιοτ D-Marina, η οποία δραστηριοποιείται σε κορυφαίες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, αλλά και στην ασφαλιστική εταιρεία National Insurance και την πρώην κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας ΔΕΗ βαρύ πυροβολικό των ελληνικών επιχειρήσεων». 
Αναφέρεται επίσης και στον υιό Μητσοτάκη που βρήκε εύκολα δουλειά στις Βρυξέλλες ως «υπάλληλος του Ισπανού ευρωβουλευτή Esteban Gonzales Pons μετά τις σπουδές του -επίσης σε ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στη Βοστώνη- και τη στρατιωτική του θητεία. Ο νεαρός Μητσοτάκης είναι ο μόνος μη Ισπανός στο επιτελείο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος».
Και συνεχίζει με σκωπτική διάθεση: «Ο Κωστής, ο Κυριάκος, ο Κώστας, ο Κυριάκος και σύντομα πιθανότατα πάλι ο Κώστας: η δυναστεία Μητσοτάκη παρείχε πάντα τους ομώνυμους βασιλιάδες στην Ελλάδα, τη μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης».
Τέλος αναφέρεται και στο πώς η οικογένεια γίνεται ολοένα και πλουσιότερη: «Οι κακόβουλες γλώσσες υποστηρίζουν ότι η φυλή Μητσοτάκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι κριτικοί εγείρουν μερικές φορές το ακανθώδες ερώτημα για το πώς οι Μητσοτάκηδες κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι από γενιά σε γενιά από ό,τι πριν μπουν στην πολιτική.»
 

Τα χρέη και οι συμψηφισμοί

Κλείνει παρουσιάζοντας τα περίεργα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της οικογένειας «Ένα είναι σίγουρο: το 2020 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία), ο αρχηγός της κυβέρνησης στην Αθήνα και η σύζυγός του Μαρέβα όφειλαν ένα όμορφο ποσό 1,3 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες. Τα προς αποπληρωμή δάνεια συμψηφίστηκαν με 40 ακίνητα, πέντε αυτοκίνητα και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ αποταμιεύσεις. Το εισόδημα της 56χρονης Μαρέβας το 2020 ήταν αρκετά μέτριο ακόμη και για τα νεοελληνικά μεταπτωχευτικά πρότυπα: 9.244,10 ευρώ. Δεν έχει σημασία. Αυτό δεν μειώνει τη γνήσια χαρά των γονιών για την καριέρα της κόρης τους Δάφνης. Στην τελετή αποφοίτησης στο ελίτ σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών, που κοστίζει περισσότερο σε δίδακτρα κάθε χρόνο από ό,τι έβγαλε η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2020, ο σύζυγός της έγραψε ενθουσιασμένος στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει η κόρη τους στο Γέιλ: «Πώς θυμάμαι, όταν ξεκινούσες την πρώτη τάξη! Τώρα τελείωσες το σχολείο και ξεκινάς ένα νέο, όμορφο ταξίδι!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :Ο Jo Nesbo σε μια μοναδική εμφάνιση συναντά για πρώτη φορά τους αναγνώστες του στη Θεσσαλονίκη

  Ο Jo Nesbo σε μια μοναδική εμφάνιση συναντά για πρώτη φορά τους αναγνώστες του στη Θεσσαλονίκη Συνάντηση με συγγραφείς Δευτέρα 11 Νοεμβρίο...