Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2023

Μετά τα 60 αρχίζουν τα δύσκολα

 

https://www.news247.gr/img/4118/10093084/922000/we1320/1320/istock-1448681953.jpg

10 άβολα πράγματα που μας συμβαίνουν μετά τα 60

Νίκη Μπάκουλη: Ο Γιάννης είναι πάντα στην πρώτη σελίδα ...Νίκη Μπάκουλη

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις. Δεν εννοώ τις αλλαγές στο σώμα και το πρόσωπο. Αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα, όταν βλέπεις τι γίνεται καθημερινά γύρω μας και επιβεβαιώνουν το 'τι είμαστε; Χώμα και νερό', όπως έχει γράψει άλλωστε, και ο beatBukowski.

Αφού πρώτα ευχηθώ να έχετε όλοι υγεία, θα περάσω στο παρασύνθημα: στο πώς αφού 'βγάλουμε' κάθε πίστα (ημέρα) ξεχωριστά, φτάσουμε στα 60. Για την ακρίβεια, τι μας περιμένει εκεί.

Για λόγους που είχαν εξηγηθεί και στο άρθρο με τίτλο “Γιατί όταν μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν η μύτη και τα αυτιά μας” το σώμα μας περνά από διάφορες αλλαγές, με το πέρασμα των χρόνων. Κάποιες είναι λιγότερο ή περισσότερο άβολες από άλλες.

Θα δεις πως η πτώση του δέρματος δεν είναι τίποτα, μπροστά σε άλλα.

Ας δούμε τις 10 που είναι πιο κοινές, μετά τα 60. Για κάποιες μπορούμε να κάνουμε κάτι. Για τις άλλες, βοηθά η υπομονή με τον συμβιβασμό της απόλυτης αλήθειας που θέλει το γήρας να μην έρχεται μόνο.

Πονάμε παντού, χωρίς προφανή λόγο

Οι ενοχλήσεις στην πλάτη, τα γόνατα και τους αγκώνες είναι οι πιο συνήθεις από μια ηλικία και μετά. Προκύπτουν χωρίς να υπάρχει σαφής λόγος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Οι αρθρώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να εμφανίσουν φθορά με την ηλικία. Καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση του χόνδρου της άρθρωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση του αρθρικού χώρου και την πιθανή απώλεια ύψους. Σίγουρα μειώνεται η ικανότητα της άνετης (χωρίς πόνο) κίνησης.

Η γήρανση κάνει τις αρθρώσεις λιγότερο εύκαμπτες, καθιστώντας πιο δύσκολη την ελεύθερη κίνηση. Η τακτική άσκηση και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Χάνουμε ύψος

Η γήρανση συχνά συνδέεται με σταδιακή απώλεια της οστικής πυκνότητας, μια κατάσταση γνωστή ως οστεοπόρωση: αποδυναμώνει τα οστά και τα κάνει πιο ευαίσθητα σε κατάγματα. Τα συμπιεστικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη που προκαλούνται από την οστεοπόρωση μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια ύψους.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι δίσκοι στη σπονδυλική στήλη μπορεί να συμπιεστούν (λόγω παραγόντων, όπως η κακή στάση του σώματος, η οστεοπόρωση ή οι σωρευτικές επιπτώσεις της βαρύτητας), οδηγώντας σε ελαφρά απώλεια ύψους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή στη στάση μας και την αίσθηση ότι είμαστε πιο κοντοί.

Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης, που λειτουργούν ως ‘μαξιλάρια’ μεταξύ των σπονδύλων, μπορεί να υποστούν εκφυλιστικές αλλαγές με την ηλικία. Αυτοί οι δίσκοι μπορεί να χάσουν υγρό και να γίνουν πιο λεπτοί, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους της σπονδυλικής στήλης.

Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές στη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να επηρεάσουν τη στάση του σώματος. Η κακή στάση του σώματος, όπως το σκύψιμο ή το σκύψιμο, μπορεί να κάνει ένα άτομο να φαίνεται πιο κοντό από το πραγματικό του ύψος.

Χάνουμε μαλλιά

Hair loss fall with comb bush serious problem health, beauty and cosmetic concept.
Απώλεια μαλλιών GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται, σε πιο λεπτές και κοντές τρίχες. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως σμίκρυνση και μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αραίωση των μαλλιών.

H πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης είναι η γενετική προδιάθεση. Επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση των ορμονών και της γενετικής και τείνει να γίνεται πιο αισθητή καθώς γερνάμε. Προφανώς και οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τα μοτίβα ανάπτυξης των μαλλιών, ενώ γίνεται μικρότερη η φάση της αναγέννησης (άρα πιο αργή η ανάπτυξη μαλλιών).

Ορισμένες παθήσεις (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η ψωρίαση ή οι μυκητιασικές λοιμώξει) επίσης, μπορούν να επηρεάσουν. Ομοίως και το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και τα υψηλά επίπεδα στρες.

Βγάζουμε κηλίδες γήρατος

Γενικά όπως μεγαλώνουμε το δέρμα μας (το μεγαλύτερο όργανο που έχουμε πάνω μας) υφίσταται διάφορες αλλαγές. Για παράδειγμα, μειώνεται η ικανότητα αναγέννησης και επανόρθωσης. Έτσι, το δέρμα γίνεται λιγότερο ικανό να κατανέμει ομοιόμορφα τη μελανίνη.

Η κύρια αιτία των κηλίδων ηλικίας είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο. Διεγείρει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση μελανίνης σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κηλίδων ηλικίας.

Ρόλο παίζει και η δραστηριότητα μελανοκυττάρων (βλ. κύτταρα στο δέρμα που παράγουν μελανίνη). Η παρατεταμένη έκθεση οδηγεί σε αύξηση της προστατευτικής απόκρισης για την προστασία του δέρματος. Μερικές φορές συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές όπου σχηματίζονται κηλίδες.

Ξηραίνεται το δέρμα

To σμήγμα είναι το φυσικό έλαιο που ‘βγάζουν’ οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος μας. Με την ηλικία, γίνονται λιγότερο ενεργοί. Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα. Επίσης, μειώνεται η ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί υγρασία, αλλά και οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες (πχ υαλουρονικό).

Μετά μπαίνουν στη μέση και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (βλάβες από τον ήλιο, ρύποι που επηρεάζουν την ισορροπία της υγρασίας), όπως και οι ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και φάρμακα που προκαλούν περισσότερα ούρα. Βοηθούν η τακτική εφαρμογή ενυδατικών, η χρήση ήπιων καθαριστικών, η αποφυγή του ζεστού νερού, η χρήση αντιηλιακού και το να πίνουμε πολύ νερό.

Μειώνεται η μυϊκή μάζα

Κάποια απώλεια μυών είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Με τακτική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό.

Ωστόσο, ρόλο παίζουν ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία (φυσική μείωση παραγωγής), η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, χρόνιες ασθένειες ή τραυματισμοί που οδηγούν σε ακινησία, φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή ή ορισμένα αντισπασμωδικά και η χρόνια φλεγμονή -που σχετίζεται με καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.[....................................]

10 άβολα πράγματα που μας συμβαίνουν μετά τα 60 - News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...