Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2023

Η σεξουαλικότητα στην αναπηρία: ένα θέμα "ταμπού"

 

Νίκος Μάντζιος


«Αισθάνομαι φυλακισμένη σε ένα μη λειτουργικό σώμα, εγκλωβισμένη στον ανυπόφορο κόσμο του κορμιού μου. Όμως αυτό έχω, αυτό μου έμεινε. Μ’ αυτό θα πορευτώ και θα τα καταφέρω. Ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός μου. Θέλω να αγαπήσω και να αγαπηθώ, να αποπλανήσω και να αποπλανηθώ· θέλω κι εγώ το δικό μου μερίδιο απ’ τη χαρά».

Μετά από έρευνα και προσπάθεια τεσσάρων και πλέον ετών, παρουσιάζω στο αναγνωστικό κοινό ίσως το μοναδικό λογοτεχνικό έργο στην ελληνική πεζογραφία που έχει σχέση με ένα θέμα ταμπού: αυτό της σεξουαλικότητας στην αναπηρία. Είναι ένα σημαντικό θέμα που απαιτεί ευαισθητοποίηση και διαπαιδαγώγηση και το βιβλίο αυτό ενθαρρύνει την έναρξη μιας ανοικτής συζήτησης σχετικά με το δικαίωμα στο φλερτ και την ερωτική ζωή των ατόμων με αναπηρία. Η σεξουαλικότητα στην αναπηρία πρέπει να αποτελέσει μέρος της γενικότερης συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.

Ο κόσμος τους είναι σκληρός από μόνος του κι εμείς τον κάνουμε ακόμη σκληρότερο. Οι άνθρωποι αυτοί, μολονότι δίπλα μας, γίνονται αόρατοι κι ακόμα πιο αόρατη γίνεται η σεξουαλική πραγματικότητα την οποία βιώνουν. Είναι για όλους μας «ασεξουαλικοί άγγελοι», αλλά οι ίδιοι θέλουν –και οι περισσότεροι μπορούν– να «αμαρτήσουν», απλά δεν μπορούν να το γράψουν στο μέτωπο ή να το κρεμάσουν καρτελάκι στο στήθος τους. Η σεξουαλικότητά τους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η αναπηρία μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά δεν τη μηδενίζει.

«Δεν είναι πρώτα το καρότσι και μετά εγώ, γαμώ την τρέλα μου, αλλά ανάποδα!»

Δεν είμαι στον χώρο της υγείας, κοινωνιολόγος ή κοινωνικός λειτουργός, για να καταθέσω τις επιστημονικές μου απόψεις. Δεν έγραψα μια ακόμα διατριβή ή ένα δοκίμιο πάνω στο ζήτημα. Με εφόδια τη μυθοπλασία και την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, έγραψα ένα μυθιστόρημα. Θεωρώ ότι μόνο μέσα απ’ τη λογοτεχνία, δύσκολα θέματα όπως αυτό μπορούν να γίνουν πιο εύπεπτα στον δέκτη-αναγνώστη.

 

Η σεξουαλικότητα στην αναπηρία πρέπει να αποτελέσει μέρος της γενικότερης συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.

Γράφω την ιστορία της Κορίνας, μιας έφηβης, η οποία ύστερα από ένα ατύχημα βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο· γράφω για τη σκληρή πορεία της προς την αποδοχή του ανάπηρου σώματος· γράφω για έναν άνισο αγώνα, που για πολλούς και για πολλές μένει αδικαίωτος με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους· γράφω για τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες που εκτυλίσσονται πίσω από κλειστές πόρτες· γράφω για το δικαίωμα όλων στη ζωή και στη χαρά· γράφω για τον στρουθοκαμηλισμό, την άγνοια και την υποκρισία ημών, των «κανονικών» ανθρώπων που αισθανόμαστε απροετοίμαστοι και αμήχανοι μπροστά στην ενεργητική παρουσία της αναπηρίας στον χώρο και στη ζωή.

Η αναφορά της λέξης «λίμπιντο» στον τίτλο μπορεί να προδιαθέτει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά σύντομα θα διαψευστεί (It’s not all about sex!). Θα βυθιστεί σε έναν κόσμο που κινείται στις παρυφές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε έναν κόσμο μοναξιάς, αγωνίας, θυμού, απόγνωσης και φόβου. Η ενσώματη μνήμη της ανάπηρης Κορίνας γίνεται ενσώματη μνήμη του αναγνώστη και της αναγνώστριας. Το αιχμηρό μέταλλο που διαπέρασε το κορμί της ηρωίδας καρφώνεται και στο δικό τους σώμα. Η ενσυναίσθηση, το «μπαίνω στη θέση του άλλου», είναι το ζητούμενο διαρκώς!

Η γλώσσα σκληρή, όπως ταιριάζει με το θέμα, για το οποίο δεν είναι «πολιτικά ορθό» να μιλήσεις με γλώσσα γλυκερή και όμορφα κοσμητικά επίθετα. Κι ίσως για την κόλαση να έχουν δοθεί πολλά ονόματα, όμως και για τη ζωή –ευτυχώς!– έχουν δοθεί άλλα τόσα!

«Σήκω, λοιπόν, στάσου όρθια κι ας τρεκλίζεις, σήκωσε τα χέρια σου να μεγαλώσεις, να φοβηθεί ο φόβος και να φύγει».

 

Η λίμπιντο των αγγέλων
Νίκος Μάντζιος
Εκδόσεις Γραφή
274 σελ.
ISBN 978-618-5638-43-6
Τιμή €14,00

https://images.unsplash.com/photo-1570793005299-c091be91bbad?ixlib=rb-4.0.3&ixid=M3wxMjA3fDB8MHxzZWFyY2h8Mnx8d2hlZWxjaGFpcnxlbnwwfHwwfHx8MA%3D%3D&w=1000&q=80

Δεν υπάρχουν σχόλια: