Κυριακή, Ιουνίου 25, 2023

Γιατί πρέπει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Χρήσιμο κόμμα εξουσίας, αντίβαρο στον Μητσοτάκη

Avgi.gr
ΤΣΙΠΡΑΣ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Εντάξει, το καταλάβαμε: οι εφοπλιστές έχουν τον πρωθυπουργό τους. Για να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, η Ουκρανία υποχρεώθηκε να βγάλει πέντε Έλληνες εφοπλιστές από τη «μαύρη λίστα» εκείνων που παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε.: Οικονόμου, Προκοπίου, αδέλφια Μαρτίνου, Διαμαντίδη.

Εμείς, πάλι, που δεν είμαστε εφοπλιστές, έχουμε έναν πολιτικό αρχηγό που μας εκβιάζει με τρίτες εκλογές: «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξαναβρεθούμε έως τις αρχές Αυγούστου» είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέξτε: μας εκβιάζει την ώρα που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 43%. Το έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη στη Ροδόπη στέλνοντας μήνυμα σε όλους ότι αν δεν ψηφίσουν Ν.Δ., «θα περάσουν δύσκολα». Α propos, αυτό το οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «παίρνουν εντολές από το τουρκικό προξενείο» που είπε ο Μητσοτάκης θα μείνει έτσι; Θα τον καλέσει κανείς να το αποδείξει εκεί που πρέπει;

Εντούτοις, το βασικό ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε έναν πολιτικό που, πριν γίνει πρωθυπουργός, εκβιάζει τον λαό, με δεδομένο ότι την Κυριακή εμείς, ο λαός, ψηφίζουμε. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολιτικοί συσχετισμοί που δεν αλλάζουν, επιλέγουμε ισχυρή αντιπολίτευση. Επιλέγουμε το κόμμα που θέλει να αντιπροσωπεύσει εμάς - και όχι τους εφοπλιστές.

Στην επόμενη πολιτική περίοδο έχει σημασία να είναι ισχυρό ένα λαϊκό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς όχι για λόγους συναισθηματικούς ή ιστορικούς, αλλά για να είναι κόμμα-ανάχωμα και χρήσιμο για την πλειονότητα των πολιτών. Η συγκυρία έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο αυτό. Θα μπορούσε να ήταν και το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη απ’ όταν συνεργάστηκε ως υποπόδιο με τη Δεξιά του Σαμαρά.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που καλείται να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειονότητας όταν θα απειληθούν από τις κυβερνητικές πολιτικές της Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται να θυμάται ότι οι πολίτες σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν έχουν ούτε καν πολιτική ένταξη (άρα μετακινούνται ελεύθερα από κόμμα σε κόμμα) και να λειτουργεί και ως κόμμα εξουσίας. Που σημαίνει να διατυπώνει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις υλοποιήσιμες, οι οποίες δεν θα είναι συμπληρωματικές της Ν.Δ. - αυτόν τον ρόλο τον έχει άλλος στο πολιτικό σύστημα: το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ο ιδεολογικός, πολιτικός και προγραμματικός αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης. Ο λαός του ανέθεσε αυτόν τον ρόλο. Όταν τον υλοποιεί, τον επιβραβεύει, αλλιώς τον αποδυναμώνει. Προφανώς η πολιτική Ιστορία δεν έχει βεβαιότητες. Όμως τα κόμματα εξουσίας δημιουργούν τον ζωτικό τους χώρο με το να γίνονται χρήσιμα για τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επ΄ευκαιρία της Έκθεσης «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας», στο Τελλόγλειο, θυμίζουμε το πώς η Ευφροσύνη Δοξιάδη απέδειξε ότι ο πίνακας "Σαμψών και Δαλιδά" της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου του Ρούμπενς ήταν πλαστός

Πόσο μακριά θα πήγαινες για να αποκαλύψεις την αλήθεια; Πόσα χρόνια θα πήγαινες κόντρα σε όλους για να αποδείξεις κάτι που πιστεύεις; Πόση υ...