Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2023

«Μαύρη άσφαλτος» : το εξαιρετικό νουάρ μυθιστόρημα της Βίκυς Χασάνδρα

 


Η νύχτα και η πόλη

Δημήτρης Παναγιωτάτος*


Ο χώρος και ο χρόνος αποτελούν πάντα δύο βασικά δεδομένα για κάθε βιβλίο και ταινία. Και ειδικά για το είδος του νουάρ, είναι σχεδόν ο ορισμός του.

Στο εξαιρετικό νουάρ μυθιστόρημα της Βίκυς Χασάνδρα** «Μαύρη άσφαλτος» (BELL), που μόλις διάβασα, η νύχτα είναι παντού. Σκιάζει ακόμα και τη μέρα, κρύβοντας στα σκοτάδια της την αλήθεια. Και ο χώρος είναι μια νυχτερινή Αθήνα όπως δεν την έχουμε φανταστεί ποτέ.

Στους δρόμους αυτής της Αθήνας θα περιπλανηθεί αμέτρητες φορές ο αντιήρωας του βιβλίου, ιδιωτικός ερευνητής Αλεξ: στην Αθηνάς, την Αιόλου, την Πειραιώς, ακόμα και δίπλα από τους αρχαίους τάφους στην Αχαρνική Οδό. Μόνο που τώρα, κοντά σ’ αυτούς τους τάφους, ο Αλεξ ανακαλύπτει πτώματα νέων γυναικών αφημένων σε μια χαρακτηριστική στάση. Ολες όμορφες, όλες ξανθές. Τα μηνύματα στο κινητό του που προαναγγέλλουν κάθε φόνο θα τον πείσουν ότι ο άγνωστος σίριαλ κίλερ είναι κάποιος προσωπικός του αντίπαλος...

Μέσα από τις περιπλανήσεις του αυτές, ο Αλεξ θα συναντηθεί πολλές φορές με τον Τζόνυ και τη γοητευτική Εύη, σ’ ένα τρίγωνο φιλίας, έρωτα και θανάτου, υπέροχο και καταραμένο μαζί. Είναι τα θύματα και οι θύτες σ’ αυτό το πρωτοποριακό νουάρ που ξαναδιαβάζει τις απαρχές του είδους (έρωτας-έγκλημα-προδοσία-εκδίκηση) αναβαθμίζοντας τον ψυχολογικό παράγοντα (την υπαρξιακή αγωνία, την ενοχή) και φανερώνοντας εκλεκτικές συγγένειες με την Πατρίσια Χάισμιθ και τους Μπουαλό-Ναρσεζάκ.

Γραμμένο με στιλ καθαρά λογοτεχνικό, που καθηλώνει χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες, τυποποιημένες λύσεις, το βιβλίο σε παρασέρνει σε μια επικίνδυνη δίνη από την οποία δεν μπορείς αλλά ούτε και θέλεις να ξεφύγεις. Σαν μέσα από πλάνα μυστηριακής ταινίας, νιώθεις να χάνεσαι στα σκοτάδια μιας νύχτας που βάφονται κόκκινα με αίμα – εκεί όπου η φαντασία συγκρούεται με τον ρεαλισμό και το συναίσθημα με τη λογική. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά και τίποτα δεν θα είναι πια καθησυχαστικό, ακόμα και μετά την εξήγησή του.

Λένε μερικοί ότι δεν πρέπει κανείς να κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλο. Ευτυχώς, αυτό το βιβλίο φροντίζει να μας βάλει αμέσως στο κλίμα με μια κατακόκκινη φωτογραφία από ένα δρομάκι της Αθήνας στο εξώφυλλο – ρεαλιστική και «φανταστική» συγχρόνως. Αλλά και γενικότερα, η έκδοση είναι εξαιρετικά φροντισμένη και μας χαρίζει μια απολαυστική ανάγνωση.

«Η πόλις θα σε ακολουθεί», έγραψε ο Καβάφης και μας το θυμίζει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της η συγγραφέας. Πράγματι, όπως η πόλη στο ποίημα του Καβάφη, έτσι και η δική της «Μαύρη άσφαλτος» θα μας ακολουθεί. Οι στοιχειωμένες περιπλανήσεις του Αλεξ και οι αινιγματικές συναντήσεις του με τον Τζόνυ και την Εύη θα μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας πολύ μετά το μπλε βαθύ, μπλε γαλάζιο φως που θα φέρει η αυγή.

*Σκηνοθέτης, διευθυντής Film Studies BA, MA New York College, Athens, University of Greenwich, UKΟ Δημήτρης Παναγιωτάτος, 2017 (φωτ. Ν. Αλμπανόπουλος)

GreekSciFi | Δημήτρης Παναγιωτάτος - Greek SciFi Wiki

 

**Βίκυ Χασάνδρα - ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...