Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023

Η καρδιά του Σκότους: Ο Τζέιμς Ελρόι και η “Μαύρη Ντάλια”

 Η καρδιά του Σκότους: Ο Τζέιμς Ελρόι και η “Μαύρη Ντάλια”| Μέρος Α'| Αληθινά Εγκλήματα
Ηχητικά Βιβλία Για Όλους
1.Είδος: Crime Podcast, Αληθινά εγκλήματα, Ντοκιμαντέρ
Συγγραφή - επιμέλεια κειμένων - παραγωγή - παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη

 https://www.klik.gr/uploads_image/2022/06/26/p1g6fv5qu5170ug3fk7jftm1f581l_900.jpg

«Ήθελε να γίνει διάσημη. Είχε αστέρια στα μάτια, όνειρα αντί για σχέδια. Ήταν ένα πολύ γοητευτικό μα εσωστρεφές πλάσμα, με μια αύρα θλίψης. Ένα κενό, σαν κάτι να λείπει».
                                                                                                     – Τζέιμς Ελρόι, ”Η Μαύρη Ντάλια”

 Τον Ιανουάριο του 1947, σε μια αλάνα του Λος Άντζελες ανακαλύπτεται το πτώμα της Ελίζαμπερ Σορτ, νεαρής επίδοξης στάρλετ του Χόλιγουντ, γνωστής με το παρατσούκλι ”Η Μαύρη Ντάλια”, λόγω των εντυπωσιακών κατάμαυρων μαλλιών της και της συνήθειάς της να ντύνεται στα μαύρα.

Η Μαύρη Ντάλια - Βικιπαίδεια

 https://m.eirinika.gr/sites/default/files/sitefiles_2018-10/img_2675.jpg

Στο πρώτο μέρος αφηγούμαστε την ιστορία του εγκλήματος ....

.....και κατόπιν ακολουθούμε τον Ελρόι καθώς ανασυστήνει μυθιστορηματικά* την υπόθεση της ”Ντάλιας”, με ήρωες δυο αστυνομικούς πρώην μποξέρ που αποκτούν εμμονή με τη νεκρή. Με πρόζα υψηλής έντασης, ο Ελρόι παραδίδει ένα αρχετυπικό νουάρ μυθιστόρημα στον κυκλοθυμικό ρυθμό της τζαζ στο Λος Άντζελες του ’40 και το αφιερώνει στη μητέρα τουΧαμογελαστός Jean Elroy( Geneva Odelia Hilliker Ellroy**), η οποία, κατά τραγική σύμπτωση, υπήρξε επίσης θύμα μιας ανεξιχνίαστης δολοφονίας που τον στιγμάτισε για πάντα.

*KΡITIKH ΓIA TO BIBΛΙOhttps://external.webstorage.gr/mmimages/image/55/45/84/15/0124426-264x264-800x800-96x96-560x560.jpg

Τζέιμς Ελρόι: «Η Μαύρη Ντάλια» - Diastixo

**Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΡΟΪ=>Jean Ellroy | Unsolved Mysteries Wiki - Fandom



__________________

 "Η καρδιά του σκότους" είναι εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που παρουσιάζει και επιμελείται η Ευαγγελία Κουλιζάκη. Η εκπομπή καταπιάνεται με "το έγκλημα και την τιμωρία, τη λογοτεχνία και την έννοια του «κακού», με ανασύσταση διαφορετικών εποχών μέσα από την εξιστόρηση αληθινών, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών εγκλημάτων". Μαύρες κατάμαυρες ιστορίες εγκλημάτων από την Ιστορία αναλύονται σε κάθε επεισόδιο της εκπομπής, που συνδυάζει ατμοσφαιρική αφήγηση, ψυχεδελική χρήση της μουσικής και επιστημονική ανάλυση του θέματος. Όλα αυτά της δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη κάνουν να ξεχωρίζει από το σωρό των ελληνικών true crime podcasts.

 Το παρόν επεισόδιο παίχτηκε στις 24/11/2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Κοιτάζω. Είναι καλοκαίρι κι εγώ κοιτάζω τον θάνατο στα μάτια. Αλλιώς δεν γίνεται να ζήσω»...

  Το ανείπωτο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗΣ Η ΑΥΓΗ (έντυπη έκδοση) avgi.gr (Από την Lisa Kimberly Glickman) Κοιτάζω. Είναι καλοκαίρι κι εγώ κ...