Σάββατο, Ιουνίου 03, 2023

 

Άλλος άνθρωπος


Στην ενδιαφέρουσα βρετανική σειρά «Years and Years», που παρακολουθεί μια οικογένεια του Μάντσεστερ από το 2019 μέχρι το 2034, γινόμαστε μάρτυρες μιας δυστοπίας, τουλάχιστον ως προς το πολιτικό σκέλος.

Η χώρα οδηγείται σταδιακά στον εκφασισμό με στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία οι μετανάστες αφήνονται να αφανίζονται από επιδημίες.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι όμως το σκέλος της τεχνολογίας, που αποτελεί μάλλον το κύριο θέμα στην πλοκή. Ενα κορίτσι της νεότερης γενιάς της οικογένειας είναι τόσο θαμπωμένο από τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, που θέλει να γίνει τρανς. Οχι τρανσέξουαλ, αλλά τρανσχιούμαν. Δηλαδή θέλει να γεμίσει εμφυτεύματα και να μεταμορφωθεί. Βάζει τσιπάκια στα δάχτυλα των χεριών και στον εγκέφαλο και μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο χωρίς ακουστικό, μπορεί να ανοίγει τον υπολογιστή μόνο με τη σκέψη. Και πολλαπλασιάζει τις διανοητικές της δυνατότητες.

Επιστημονικό «θαύμα»: Παράλυτος άνδρας περπάτησε ξανά .

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκαν, σε ξένα κυρίως μέσα, δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις. Η μία είναι πραγματικά εκπληκτική και έρχεται από την Ελβετία. Εργαστηριακή ομάδα Ελβετών και Γάλλων κατάφερε να κάνει έναν παράλυτο να περπατήσει.

Ο ασθενής είχε παραλυσία στα πόδια οφειλόμενη σε βλάβη του νωτιαίου μυελού σε συγκεκριμένο σημείο, που εμπόδιζε τα σήματα του εγκεφάλου να φτάσουν στους μύες. Οι ειδικοί εμφύτευσαν τσιπάκι στο σημείο του φλοιού του εγκεφάλου από το οποίο εκπέμπονται τα σήματα των κινητικών εντολών. Το εμφύτευμα συλλαμβάνει τα σήματα, τα αποκωδικοποιεί σε υπολογιστή και τα επανεισάγει στον νωτιαίο μυελό με ηλεκτρόδια κάτω από το προβληματικό σημείο. Ο ασθενής κατάφερε αρκετά γρήγορα να κάνει 100 βήματα με πι, οπότε θα αυτοεξυπηρετείται. Η μέθοδος αναμένεται να βελτιωθεί μεταδίδοντας τις εντολές σε όσο το δυνατόν περισσότερους μύες.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ: ο Ιλον Μασκ πήρε άδεια να εμφυτεύει τσιπάκια. Πρόκειται για είδηση λιγότερο σημαντική, αφού τέτοια άδεια έχουν ήδη πάρει κι άλλοι στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχουν οδηγηθεί στο γαλλοελβετικό επίτευγμα. Ωστόσο το καινούργιο είναι ότι ο Μασκ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει ανάπηρους να περπατήσουν και τυφλούς να βρουν το φως τους, θέλει να κάνει εμφυτεύσεις και σε υγιείς ανθρώπους που θα πληρώνουν αδρά για να αποκτούν ικανότητες ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε θέματα ηθικής. Αν το κάνει ένας, θα αναγκαστούν να το κάνουν όλοι, γιατί αν δεν το κάνουν θα μειονεκτούν φανερά στην αγορά εργασίας και τον οικονομικό ανταγωνισμό ανεξαρτήτως άλλων ποιοτήτων. Και αν το κάνουν όλοι οι σημερινές ηλεκτρονικές αστυνομεύσεις θα μοιάζουν αστείες, αφού ακόμη και η σκέψη, το τελευταίο ιδιωτικό καταφύγιο, θα μπορεί να διαβάζεται μέσω υπολογιστή.

Άλλοτε η βιομηχανική επανάσταση μετά τον πρώτο ενθουσιασμό προκάλεσε πεσιμιστικές διαθέσεις σε πολύ κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που δεν βρήκαν τη θέση τους στον νέο κόσμο. Τώρα, μπροστά σε τέτοιο Αρμαγεδδώνα όπου δεν αλλάζει μόνο ο πολιτισμός αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, αυτές τις αλλαγές πόσοι άραγε θα είναι σε θέση και θα θέλουν να τις ζήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Still-life in Painting of 1950-1990s /H "Νεκρή φύση" στη ζωγραφική των δεκαετιών 1950-1990 στη Σοβιετική Ένωση. The Leningrad School. Parts 1,2,3

Η Σχολή Ζωγραφικής του Λένινγκραντ είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα ζωγράφων που αναπτύχθηκε στο Λένινγκραντ γύρω απ...